Açlık grevleri yayılıyor

  •  Tekirdağ Cezaevi’nde can güvenliklerinin olmadığını belirterek açlık grevine giren tutsakların sayısı 13’e yükseldi. Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevi eylemi 67. güne giren Hogir Batu’ya iki tutsak daha katıldı. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki açlık grevi eylemi de sürüyor. 

 

Artan hak ihlalleri, işkence, kötü muamele ve sorunların çözümünde muhatap bulamama gibi nedenlerle birçok cezaevinde açlık grevi yapılıyor. 

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine giren tutsak sayısı 13’e yükseldi. Vedat Erkmen’in 19 Aralık 2021’de yalnız kaldığı koğuşta katledilmesinin ardından 17 Ocak'ta 5 tutsak can güvenliklerinin olmaması nedeniyle ve yaşanan hak ihlallerinin son bulması talebiyle açlık grevi eylemi başlattı. 13 tutsağın 11’i süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girerken, iki tutuklu ise 10 günlük süreli açlık grevine girdi. Ahmet Arif Yöyler, Habip Güler, Tufan İlbaş, Hüseyin Karadaş ve Süleyman Ucakan’ın süresiz-dönüşümsüz eylemi, 43. gününe girdi. Aynı taleplerle 1 Şubat'ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine katılan Şahabettin Öğüt, İlyas Yorğun, Ahmet Altay ise 28 gündür sürdürüyor. Ahmet Osman, Kutbettin Onur, Yunus Konak’ın eylemi ise 13. gününe girdi. 

Erkmen’in yaşamını yitirmesinin ardından can güvenliklerinin olmadığını belirterek açlık grevine giren tutsaklar, birbirleriyle sohbetlerinin yasaklanmaması; özel eşyaların, radyo, not defteri, kitap ve gazetelere el konulmaması; keyfi oda değişimlerinin durdurulması; tel örgü ile kapatılan havalandırma bölümünün açılması; atölye etkinliklerinin devam etmesi; spor faaliyetlerine tek kişi olarak çıkarılmasına son verilmesi; gardiyanların sözlü ve fiziki hakaret ve şiddetin son bulması ve çıplak aram dayatmalarının son bulması talebinde bulunuyor. 

Iğdır'da iki tutsak daha

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde tutuklanan ve sonrasında yargılandığı Nusaybin Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Hogir Batu, 23 Aralık’ta Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilken maruz kaldığı çıplak aramaya karşı 24 Aralık 2021'de açlık grevine başladı. Batu, eyleminin sürdüğü 4. günde de süngerli odada saatlerde tutularak, gardiyanlar tarafından darp edildi. Batu’nun 67. gününe giren açlık grevine aynı cezaevinde bulunan Fırat Gerekli ve Mazhar Metin de katıldı. Gerekli ve Metin’in, mektupların gönderilmemesi, uzak ve tekli odalarda tutulma, hastane sevklerinin yapılmamasından dolayı 16 Şubat’ta açlık grevine başladıkları belirtildi. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Adalet Bakanlığı’na yaşanan hak ihlallerine son vermeye çağırdı. ÖHD, ayrıca kısa süre içerisinde cezaevini ziyaret edeceklerini duyurdu.

Mardin’de yeni grup 

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde idarenin keyfi uygulamaları ile hak ihlallerine karşı başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemini üç kişilik yeni grup devraldı. 5'er günlük periyotlar halinde yürütülen açlık grevi eylemini devralan grup, 5 günlük eylemin ardından grevi başka tutsaklara devredecek. Tutsakların talepleri şöyle: 

*  Cezaevi idaresinin tarafsız koğuş dayatmasına, tutsakların iradelerini kırmaya dönük uygulamalara son vermesi,

*  Hasta tutsakların tedavileri ile hastane sevklerinin düzenli olarak yapılması,

*  Hastane sevk süreçlerinde insan onuruna yakışmayan uygulamalardan derhal vazgeçilmesi,

*  İdare ve Gözlem Kurulu'nun keyfi kararlarının sonlandırılması, infazını tamamlayan tutsakların derhal serbest bırakılması,

* Salgınla beraber sınırlandırılan ya da tamamen kaldırılan sosyal aktivite haklarının iade edilmesi.  TEKİRDAĞ

 

Kafirliğe alındılar!

Tutsak Haşim Kaya'nın infazı, İdare ve Gözlem Kurulu'na dair "Bu kafirler sonradan bir şeyler çıkarıyor. Cezan bitiyor, seni çıkarmıyorlar” sözleri gerekçe gösterilerek yakıldı.  

Tutsaklara yönelik pişmanlık dayatmasının farklı bir yüzü olan İdare ve Gözlem Kurulları (İGK) raporlarıyla tahliyesi engellenen tutsaklardan biri de Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan Haşim Kaya. Kaya, 23 Nisan 2021 itibarıyla koşullu salıverilme hakkından yararlanması gerekirken, İdare ve Gözlem Kurulu’nca hakkında hazırlanan üç ayrı raporda “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle 10 aydır tahliye edilmiyor.

İGK tarafından Kaya’ya ilişkin ilk rapor, tahliye edilmesi gereken tarihten sadece bir gün önce, yani 22 Nisam 2021’de hazırlandı. Hazırlanan bu raporda, Psiko-sosyal Servisi tarafından Kaya’ya dair oldukça dikkat çeken, "Aile ilişkilerinin olumlu yönde olduğu, ailesi ve sosyal çevresiyle herhangi bir problem yaşamadığını beyan etmiştir. Hükümlünün sosyal çevresi ile uyum sağladığını beyan etmesi nedeniyle sosyal çevresinin yönlendirilmesine açık olduğunu düşünülmektedir...”  şeklinde değerlendirmeler yer aldı.

Yine Güvenlik ve Gözetim Servisi'nce hakkında yapılan değerlendirmede, “yatma ve yerleşim planına uyum sağladığını, oda ve kişi temizliğine uyum sağladığını, elektrik kullanımına tasarruf uyduğunu, sağlık tedbirlerine riayet ettiğini, kişisel bakımına özen yaptığını” gibi birçok olumlu özellik sıralandı. Ancak Kaya’nın cezaevi kimliğini üzerinde taşımayı reddetmesi, “infaz süresince olumsuz davranışlarının ön plana çıktığı” şeklinde değerlendirildi. Diğer birimlerin de çelişkilerle dolu benzer minvaldeki değerlendirmeleri doğrultusunda Kaya’nın tahliyesi, “iyi halli” olmadığı iddiasıyla engelledi. 

Müdürlük, aldığı bu kararın gerekçeleri arasında Kaya’nın, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde tutsak bir arkadaşının İGK raporuyla tahliye edilmemesine dair sarf ettiği “Bu kafirler sonradan bir şeyler çıkarıyor. Cezan bitiyor, seni çıkarmıyorlar” cümlesini de gösterdi.

Bu gerekçeyle cezaevinde tutulmaya devam edilen Kaya’ya dair sonrasında hazırlanan diğer iki raporda da çok farklı olmadı. Bu raporlarda Kaya’nın başka bir cezaevindeki arkadaşı ile mektuplaşması dahi, bu mektubun içeriğine dair hiçbir bilgiye yer verilmeden “örgütsel işbirliği”  olarak değerlendirilip yasal hakkından yararlandırılmasına gerekçe yapıldı.

Kaya’nın avukatı, İGK tarafından yapılan bu değerlendirmelerle müvekkilinin tahliyesinin 10 aydır engellenmesi üzerine Diyarbakır İnfaz Hâkimliği’ne itiraz etti. İtirazı değerlendiren İnfaz Hakimliği, Kaya’ya dar tahliye talebini reddetti. Üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da reddedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.