Acoli’ni serbest bırakın

Dosya Haberleri —

.

.

  • Siyahi polis grupları, 48 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Kara Panter’in serbest bırakılması çağrısı yaptı:

 

“Cezam açıkçası çok uzun. Ailemin ve arkadaşlarımın gözleri önünde hızla parçalanıyorum. ” Sundiata Acoli

ED PILKINGTON 

Memur grupları, New Jersey eyalet polisini öldürmekten hüküm giyen 84 yaşındaki Sundiata Acoli’nin kamu güvenliği için hiçbir tehdit oluşturmadığını söylüyor.
Halihazırda görevi başında ve emekli olan siyahi polis memurlarından oluşan bir koalisyon, 1973’te New Jersey eyalet polisini öldürmekten 48 yıldır ceza alan eski bir Kara Panter üyesi olan Sundiata Acoli’nin şartlı tahliyesi için çağrı yapıyor.
Dört siyahi kolluk kuvvetleri grubu, tutuklandıktan neredeyse yarım yüzyıl sonra Acoli’nin şartlı tahliyesi için dava açmak amacıyla güçlerini birleştirdi. Gruplar, New Jersey yüksek mahkemesine sunulan bir evrakta (amicus brifinginde), tutukluluğunun devamını “ırksal adalete hakaret” olarak nitelendiriyor ve şartlı tahliye kurulunu tutukluyu serbest bırakmayı defalarca reddederek, yasayı ihlal etmekle suçluyor.

Hayatının yarısını hücrede geçirdi
Polis grupları, “Bay Acoli, yaşamının yarısından fazlasını, yaklaşık 20 yıl yaşlı bir yurttaş olarak, park yeri büyüklüğündeki hapishane hücrelerinde geçirdi… Şartlı tahliye hakkı verilmeli” diye yazıyor.
Acoli, Kara Panter Partisi’nin ve silahlı kanadı Siyah Kurtuluş Ordusu’nun, büyük ölçüde 1960’ların sonlarında ve 1970’lerde yaptığı şiddet eylemlerinden hâlâ hapiste olan en az 11 eski üyesinden biridir. Tutsakların çoğunun, parmaklıklar ardında geçirdikleri zaman yarım yüzyıla yakın bir süreye yaklaşıyor.
84 yaşındaki Acoli, hâlâ hapiste olan eski siyahi radikallerin en yaşlısı. Geçen yıl Maryland Eyaleti’ndeki Cumberland Federal Cezaevi’ndeki hücresinde COVID-19’a yakalandı ve hafızasının kademeli olarak bozulması da dahil olmak üzere bedensel ve zihinsel gerilemelerden muzdarip.

84 yaşında bir tutsak
Acoli, Guardian ile yaptığı yazılı iletişimde, işitme, görme, zihinsel ve kas kapasitesindeki kronik bozulmayla mücadele ettiğini, ancak cezaevinde “çok az tıbbi tedavi gördüğünü ya da hiç tedavi görmediğini” söyledi.
“36 yaşından beri yaklaşık 50 yıldır hapiste olan 84 yaşında bir adamım, artık bırakın kamu güvenliğini, bir pire için bile tehdit oluşturmayan bir adamım” diyerek, Acoli şunları ekledi: “Cezam açıkçası çok uzun. Ailemin ve arkadaşlarımın gözleri önünde hızla parçalanıyorum.”
Mahkemeye sunulan evrak sorulduğunda da Acoli, "Siyahi dernekler, herkesin zaten bildiği şey hakkında fikirlerini ifade ediyor: artık serbest bırakılmamın zamanı geldi, aslında geçmişti."
 
Poliste çatlak
Siyahi grupların müdahalesi, polis teşkilatı içindeki bir çatlağı vurguluyor. Beyazların hakim olduğu güçlü kolluk kuvvetleri birlikleri, eski Kara Panterleri on yıllardır cezaevinde tutmak için verilen savaşın ön saflarında yer aldı.
Acoli’nin davasında, New Jersey Eyalet Askerleri Kardeşlik Derneği, "hayatının geri kalanında kilitli ve sivil toplumdan uzak" tutulması için çağrı yaptı.
Doğduğunda kendisine Clark Edward Squire adı verilen Acoli, bir önceki yıl New Jersey eyalet polisi Werner Foerster’ı öldürmekten 1974’te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Acoli, Siyah Kurtuluş Ordusu’nun diğer iki üyesi, Assata Shakur (JoAnne Chesimard) ve Zayd Malik Shakur (James Costan) ile birlikte New Jersey paralı otoyolunda araba kullanıyordu ve bir eyalet polisi olan James Harper tarafından stop lambası çalışmadığı gerekçesiyle durduruldular.
Ardından çatışma çıktı ve ateş açıldı. Foerster dört kurşunla vurularak öldü ve Zayd Malik Shakur da öldürüldü. Harper yaralandı; hem Acoli hem de Assata Shakur bir polis kovalamacasının ardından tutuklandı.
Shakur sonradan kurtuldu ve Küba’ya kaçtı; Küba hükümeti tarafından kendisine sığınma hakkı verildi. 2013’te FBI’ın "en çok aranan teröristler" listesine giren ilk kadın oldu. 74 yaşındaki kadın Panterin yakalanmasına yol açacak bilgiler için 2 milyon dolar ödül konulmuş durumda.

Siyahi mahkum sayısı 12 kat fazla
Evrakta, dört siyahi polis memuru grubu, Acoli’nin devam eden hapis cezasına karşı güçlü argümanlar öne sürüyor. Eyaletin Cezai Hüküm ve Tasfiye Komisyonu, New Jersey’de siyahiler ve beyazların hapsedilme oranı arasında 12’ye 1’lik bir farkla ülkedeki en büyük eşitsizliğe, uçuruma dikkat çekiyor.
Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan New Jersey mahkumlarının neredeyse üçte ikisi siyahidir.
Ayrıca Acoli gibi müebbet hapis cezası alan mahkûmların tüm mahkûm grupları arasında en düşük tekrar suç işleme oranına sahip olma eğiliminde olduğuna ve bu oranın yaşla birlikte daha da düştüğüne dikkat çekiyorlar. Yine de son 40 yılda New Jersey şartlı tahliye kurulu tarafından serbest bırakılan mahkûmların oranı düştü -1980’lerde %42’den 2012 ila 2019 arasında sadece %7’ye.

Yasadışı cezalandırma
Siyahi polis grupları, şartlı tahliye kurulunu, göz önünde bulundurmaları gereken tek konuya, serbest bırakıldığında kamuya bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusuna- yoğunlaşmak yerine saplantılı bir şekilde Acoli’nin radikal siyasi görüşlerini değiştirip değiştirmediğine odaklanmakla suçluyor. Belgede, kurulun yaklaşımının "yasadışı ceza" anlamına geldiğini söylüyor.
Acoli ilk olarak 1993’te şartlı tahliye kurulunun önüne geldi ve bu sırada sadece reddedilmekle kalmadı, aynı zamanda kurula yeniden başvurmadan önce 20 yıl daha beklemesi gerektiği söylendi. 2014 yılında, eyalet temyiz mahkemesinin üç yargıçtan oluşan bir heyeti, hiçbir tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdiğinde -bu karar, daha sonra eyalet yüksek mahkemesi tarafından bozuldu- serbest kalmaya yaklaştı.
Bir sonraki şartlı tahliye kurulu ve mahkeme duruşmalarından sonra, davayı bu yıl ya da önümüzdeki yılın başlarında ele alması beklenen New Jersey Yüksek Mahkemesi’ne yeniden itiraz ediyor.
Evrakı ortaklaşa hazırlayan dört grup şunlardır: Ceza Adaletinde Siyahilerin Ulusal Birliği, ABD Kolluk Kuvvetlerinde Siyahiler, Kara Polis Deneyimi ve Büyük Muhafızlar Konseyi.
Washington DC’de 24 yıl boyunca polis memuru olarak görev yapan ve şu anda ABD Kolluk Kuvvetlerinde Siyahiler’le birlikte olan Ronald Hampton, eski Kara Panterler için uzun süreli hapis cezalarının ceza adalet sistemindeki ırksal çarpıklıkları gösterdiğini söyledi. “Bu uzun mahkumiyetler saçma. Sistem rehabilitasyon amaçlıdır, cezalarını tamamlayan mahkumlar eve gönderilmeli, ancak bu siyahiler için işlemedi.”
 
Çeviri: Serap Güneş 
Kaynak metin: https://www.theguardian.com/us-news/2021/aug/24/black-police-officers-groups-seek-parole-former-black-panther-sundiata-acoli

 

Müebbet hapis sinsice idamdır

"Amerikalı siyahilerin sivil itaatsizlikten silahlı mücadeleye kadar uzanan geniş bir yelpazede verdiği mücadele, Kara Panter (Black Panther Party) ile tarihin seyrine devrimci bir müdahale oldu."

Akin Olla, The Guardian’da bir yanda Amerikan hapishanelerinde müebbet ceza verilerek kendi hallerinde ölmeleri beklenen Kara Panter Partisi üyelerini diğer yanda onların yarattığı kazanımların nasıl sistemin metası haline dönüştürüldüğünü yazdı:

Black Lives Matter hareketinin yükselişi, Juneteenth ve Black History Month gibi kutlamaların yaygınlaşmasının yanı başında, Amerikan popüler bilincinin kenarlarında kalan önemli bir Siyahi organizasyon daha var. 
Kara Ağustos, siyahların kurtuluşu için verilen mücadelede yitirilen, özellikle de ABD yetkilileri tarafından öldürülen veya parmaklıklar ardında can veren özgürlük savaşçılarına adanmış bir aydır.
Shaka King'in suikaste uğrayan Kara Panter Partisi lideri Fred Hampton'ın biyograf­i filmini yayınlanması birçok Amerikalının bireysel polis şiddetini daha büyük bir ırkçı sistemin parçası olarak gördüğüne ilişkin bir veridir. Bu da Kara Ağustos'un arkasındaki siyaset ve kültürün, gün geçtikçe ana akım haline geldiğine işarettir. 
Yeni nesil Amerikalılar, Siyahi militanlara ve bir bütün olarak Siyahi Amerikalılara karşı yürütülen savaşı anlarsa, hâlâ ırkçı bir sistemde hapsedilen militanların serbest bırakılmasını talep ederek Kara Ağustos’u daha anlamlı kılabilirler.

Black Agustus nasıl başladı?
Kara Ağustos’u 1979 yılında Kaliforniya hapishane sistemindeki siyah direnişçiler yarattı. Önceleri Nat Turner'ın köleliğe karşı 1831 isyanı ve Haiti Devrimi gibi olayları anarken, sonrasında 20. yüzyılda hapsedilen veya öldürülen Siyah özgürlük savaşçılarının mirası anısına yapılmaya başlandı. 
1967'den beri hapis yatan, ABD devrimi için mücadele eden Jeffrey Khatari Gaulden, 1 Ağustos 1978'de San Quentin eyalet hapishanesindeki bir futbol maçı sırasında ciddi şekilde yaralandı. Hapishane personeli yeterince hızlı acil bakım sağlamadı ve Gaulden, tanıkların önlenebilir bir ölüm olarak adlandırdığı bir şekilde can verdi. Ölümü, Kara Ağustos'un yaratılması için acil itici güç oldu.
George Jackson, bir hapishane ayaklanmasına öncülük ederken gardiyanlar tarafından öldürülen Marksist-Leninist bir teorisyen ve eylemciydi. Jonathan Jackson, California adliyesinden bir hakim ve savcıyı kaçırmaya çalışırken vurularak öldürüldü. Siyahi devrimciler ile neo-Naziler arasında yaşanan bir hapishane kavgasında yakalanan WL Nolen’de gardiyanlar tarafından öldürüldü. Aynı olayda iki Siyahi insan daha vurularak öldürüldü…

Üç Panter için
Mumia Abu Jamal, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en tanınan Siyah siyasi mahkumlardan biridir. Mumia bir gazeteci, 1981'de Philadelphia'lı bir polis memurunu öldürmekten hüküm giymiş eski bir Kara Panter. Aleyhindeki şaibeli kanıtlar ve tanık ifadeleri uzun süredir tartışılıyor ve savunması uluslararası bir kampanya ile sonuçlandı. İlk itirazları ölüm cezasınaydı, şu an müebbet cezaya son vermek için mücadele ediyorlar. Hapsedilme Yoluyla Ölümü Ortadan Kaldırma Koalisyonu gibi birçok örgüt, müebbet hapis cezasını, uzun süreli, kasıtlı ve zalimce bir ölüm cezası olarak kabul ediyor.
Bir diğer eski Kara Panter olan Russell “Maroon” Shoatz, bir polis memurunu öldürmekten suçlu bulunduktan sonra 1972'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 22 yılını 23 saat boyunca lambası açık bir hücrede geçirdi.
Üçüncü eski Panter Albert Woodfox, 43 yıl hücre hapsinde kaldıktan sonra 2016 yılında Louisiana hapishanesinden serbest bırakıldı. Bu cezalar sadece iddia edilen suçlar için gibi görünse de, mahkumların hapsedildikleri bağlamı düşünmeden bunlar hakkında hüküm vermek gerçekliğe zarar verir.

"1969'da 14 kişi, Panther 21 komplo davasında tutuklandı."

Panterler Mandela’nın yaptığını yaptı
Yabancılar ya da Amerikalılar için Siyahi devrimcileri anlamak ve desteklemek çok basittir. Mesela Nelson Mandela, birçok Amerikalının saygısını kazanmıştır. 
Mandela, Amerikalı yoldaşlarından pek farklı değildi. O kurucularından olduğu Umkhonto Sizwe'nin (Ulusun Mızrağı), kampanyaları esnasında Güney Afrika genelinde onlarca saldırı, bombalama ve silahlı eylemde birçok polis, asker ve sivilin ölümü gerçekleşti. Güney Afrika'daki Apartheid hükümetini destekleyen ABD hükümetlerine rağmen, Amerikalıların çoğu artık o rejimin savunulamaz bir şekilde ayrımcılığa ve ırksal şiddete dayandığını anlıyor…
Bir başka örnek, Philadelphia polisi patlayıcılar atarak beşi çocuk 11 kişiyi öldürdü. Kara Panter Partisi saldırıya uğradı, içeri sızan kolluk kuvvetleri Panter lideri 19 yaşındaki Fred Hampton'ı yatağında uyurken öldürdü.
Bu hapsedilmiş liderler, arkadaşları, yurttaşların ve halk için daha iyi bir toplum inşa etmeye çalışıyorlardı. Ve şimdi yaşlı ve hasta olan eski militanların, mahkum edildikten on yıllar sonra parmaklıklar ardında ölmesine izin vermek insanlık dışıdır…

Direnişin yarattığı ikonlar meta oldu!
Ana akım Amerika, bu Siyah insanları reddederken Siyah sanatı benimseme eğilimindedir. Ana akım Amerikan kültürü, Siyahi militanların ikonografisini ve başarılarını geç bir şekilde kucaklarken onları ölüme terk etti. 
Levi's Black Power'ı bir jean ceket serisiyle kutlarken, Demokratlar, Siyah radikaller tarafından popüler hale getirilen bir stili taklit ediyor ve Beyoncé'nin Black Panther temalı Super Bowl'u hala halkın hayal gücünü tetikliyor, gerçekle yüzleşmeliyiz!

Siyahi radikaller, Amerikan devletinin sistematik ve doğrudan şiddetinin gerçek olduğunu gözler önüne sermeye yardımcı oldu ve bu netlik için bu ulus, Sundiata Acoli, Joseph Brown, Veronza Bowers, Mutulu Shakur, İmam Jamil Abdullah Al-Amin, Ed Poindexter gibi kişilere borçludur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.