Agirî bize güveniyor, biz de layık olacağız

Sırrı Sakık

Sırrı Sakık

  • Yeşil Sol Parti Agirî adaylarından Sırrı Sakık, Agirî halkının kendilerine güvendiğini; bu kez dört vekil çıkaracaklarını belirterek, "Önümüzdeki dönem parlamentoda ciddi bir temsiliyetimiz olacak ve AKP-MHP faşizmi gidecek. Toplumsal barışı sağlayacağız, anayasada, yasada var olacağız. Yeni bir statüyle kendimizi yöneteceğiz" dedi. 

Agirî’de (Ağrı) 2018 seçimlerinde kentin dört milletvekilinden üçünü kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), 14 Mayıs seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listesinden seçime girerek, dört vekili Meclis’e göndermeyi hedefliyor. Halkın Emek Parti’nden (HEP) bu yana Kürt siyasi içerisinde yer alan Yeşil Sol Parti Agirî adaylarından Sırrı Sakık, seçim çalışmalarına dair MA'dan Berivan Kutlu'ya konuştu.

Yeni bir statü için

Cumhuriyet’in ilk yüzyılının Kürtler başta olmak tüm etnik gruplar için ağır ve acı bir yüzyıl olduğunu ifade eden Sakık, yeni yüzyılda yapılacak 14 Mayıs seçimlerinin Demokratik Cumhuriyet’e giden kritik bir seçim olduğunu söyledi. Sakık, “Şimdi yeni bir yüzyıla başlıyoruz. Bu yüzyılda Kürtlerin daha çok söz ve karar sahibi olacağı bir süreç yaşıyoruz. Yüzyıl boyunca tüm kavgalara rağmen biz buralarda kendi kimliğimizle var olamadık. Şimdiki kavgamızın nedeni var olabilmek. Önümüzdeki dönem parlamentoda ciddi bir temsiliyetimiz olacak ve AKP-MHP faşizmi gidecek. Yeni bir anayasa, yeni bir toplumsal sözleşmeyi birlikte hayata geçireceğiz. Onun için tarihi bir seçim olduğunu söylüyoruz ve gece gündüz tüm örgütlerimizle alanlardayız. On binlerce insan haksız uygulamalardan dolayı şu an cezaevinde, yüz binlerce insan sürgünde. Bu seçimle birlikte hem zindanların kapısını açacağız hem de sürgündekilerin geri dönüşünü sağlayacağız. Toplumsal barışı sağlayacağız, anayasada, yasada var olacağız. Yeni bir statüyle kendimizi yöneteceğiz. Nasıl ki bugün anayasada Türk kimliği varsa Kürt kimliği de olsun diyoruz. Elbette, bunu sadece Kürtler için istemiyoruz, diğer kimlikler için de istiyoruz. Bu yüzden seçime büyük önem atfediyoruz” diye konuştu. 

İktidar kaybedeceğinin farkında

“İktidar kaybedeceğinin farkına vardı” diyerek provokasyon girişimlerine dikkat çeken Sakık, şöyle devam etti: “Bu nedenle sokağı tetikliyorlar, seçime gölge düşürmeye çalışıyorlar ama biz bulunduğumuzu her yerde sandığı esas alıyoruz. Seçim güvenliği için elimizden geleni yapıyoruz. Biz hiçbir zaman rahat bir seçim görmedik zaten. Bütün seçimlerde bu iklim hep yaşandı, hep saldırılar yaşadık. 7 Haziran 2015 seçimlerini hiç unutmam, o seçimlerde nasıl saldırılara maruz kaldık? Birçok arkadaşımız yaşamını yitirdi, Erzurum’da parti çalışanı arkadaşlarımızı diri diri yakmaya çalıştılar. Bingöl’de bir partili arkadaşımıza onlarca kurşun sıkıldı. Bu topraklarda söz konusu Kürtler olunca, iktidar ve muhalefetin duymadığını, görmediğini hep gördük. Biz sandığa gidiyoruz. Provokasyon ve oluşabilecek seçim hilelerine karşı yurttaşlardan avukatlara, barolardan sivil toplum örgütlerine kadar herkes örgütlülük içerisinde hareket edecek." 

Ağrı halkı bize güveniyor

Kentte AKP’nin oylarının düşüşte olduğunu söyleyen Sakık, şunları ifade etti: “Gittiğimiz her yerde halkımız bizi kucaklıyor. Biz daha önce bu kente geldiğimizde Ağrı halkı, ‘Hırsız var’ diye bağırıyordu. Belediyeler hırsızlıkla, yolsuzlukla itham ediliyordu. Biz iki seçimi üst üste aldıktan sonra bu kentte çok iyi bir belediyecilik yaptık. Hiç mütevazı olmayacağız bu konuda. Kentte çok iyi bir ekip oluşturduk ve elimizden geleni yaptık. Maaş almayan, halkının emrinde olan bir kadroyla bu süreci götürdük, halk bunu gördü. Belediyeyi aldığımızda borç batağındaydı. Eski parayla 100 trilyon (100 milyon TL) borcu vardı, biz üç yılda bu borcu bitirdik ve 100 milyon TL’lik de yatırım yaptık. Bizi görevden aldıklarında da 30 milyon paramız vardı. Halkın bugün bu kadar feryat etmesinin nedeni de budur. AKP’nin burada 20 yılda yaptığı zülüm politikaları var, belediye de şimdi borç bataklığında katrilyon civarında bir borcun olduğunu biliyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımızın başvurularına rağmen belediye nereye borçlu olduğunu söylemiyor. Bütün sözleşmelerin ödemeleri ise Nisan 2024’ten sonraya bırakılmış, çünkü onlar da biliyor Nisan sonrasında belediyeyi alma şansları yok, tüm borçları o zamana ertelemişler. Bu paralar nereye gitti, halk bilmiyor fakat biz bunların peşini bırakmayacağız. Onun için halk bize güveniyor. Dört vekilin dördünü de büyük ihtimalle alacağız. Halkımızın bize olan güvenini asla boşa çıkartmayacağız.”

14 Mayıs hesaplaşma günüdür

Sandık başına giden her Kürt'ün vicdanıyla muhasebe yapması isteyen Sakık, şunları ekledi: "Bu partilerin onlara verebileceği hiçbir şey yoktur. Onun için önümüzdeki bu seçimlerin bir varlık seçimi olduğunu düşünüyoruz. Bu var olma seçimimizdir, bu düzen partilerini buralardan yolcu etmeliler, bunların halka vereceği bir şey yoktur. Bunlar ayrımcıdır, tekçidir, bunların hiçbiri bu halka dost olmadı. Uzun yıllardır Kürtler çok acı çekiyor, ellerinde tarihi bir fırsat var ve bunu değerlendirmeli. Cezaevindeki on binlerin gözü bizim üzerimizde, bu insanların özgürleşmesi bize bağlı. Bu yüzden herkes sandığa giderken bu muhasebeyi yapmalıdır. Bu zülüm politikalarını sergileyenlere karşı bir duruş sergilemeleri gerekiyor, ben halkımızdan eminim.” AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.