Ağız içinde mikroplar ittifak yapıyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Mikroskop altında incelenen insan tükürüğündeki bakteri ve mantarların, ağız içinde bir 'ittifak' kurarak dişlere tek başınayken veremeyeceği zararları verebildiği görüldü. Birleşen patojenler, yeni bir mikrop çeşidi oluşturur gibi hareket edebiliyor ve bir dizi yeni özellik kazanıyor.

Mikroskop altında incelenen insan tükürüğündeki bakteri ve mantarların, ağız içinde bir 'ittifak' kurarak dişlere tek başınayken veremeyeceği zararları verebildiği görüldü. Birleşen patojenler, yeni bir mikrop çeşidi oluşturur gibi hareket edebiliyor ve bir dizi yeni özellik kazanıyor.

Pennsylvania Üniversitesi‘nden diş hekimliği araştırmacısı Zhi Ren’in tesadüfi keşfine göre bakteri ve mantarlar, dişlerimize zarar vermek için güçlerini birleştirebiliyor.

Proceedings of the National Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Ren, agresif  diş çürümesine neden olan mikropları incelerken mikroskop altında birleşip küme oluşturan iki farklı organizmayı fark etti.

Devam eden araştırmalar sonucunda, insan tükürüğündeki bu bakteri-mantar kümelerinin, ağızda diş çürümesine neden olmak için birlikte çalışabildiği görüldü.

Bulgular şiddetli çocukluk çağı diş çürüğü olan küçük çocukların tükürüğünde bulunan bu toplulukların, türlerin neredeyse tamamen yeni bir süper organizma gibi davranmasını mümkün kıldığını, hareket etme ve dişlerimize yayılma kapasitelerini geliştiren yeni işlevleri olduğunu ortaya koyuyor.

Basel Üniversitesi’nden mikrobiyolog Knut Drescher, “Bu  süper organizmanın keşfi gerçekten çığır açıcı ve beklenmedik bir şey. Bunu kimse tahmin edemezdi” yorumunu yapıyor. BASEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.