Ağrı’da genç nüfus azalıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ağrı göç

Ağrı göç

  • Ağrı’da son yıllarda 30 bini aşkın kişi başta ABD ve Kanada olmak üzere Fransa, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine göç ediyor. Yurt dışına göç edenlerin dışında ciddi bir göç hareketliliğini de yurt içinde mevsimlik işlerde ya da inşaat sektöründe belli bir zaman diliminde çalışan emekçiler oluşturuyor.

Sol Haber’den Özkan Öztaş’ın haberine göre bugün pek çok şehirdeki Ağrılı il ve çevre dernekleri birer göç ofisi gibi çalışıyor. İş bulabilenlerin geride kalan yakınlarına iş bulduğu bu sirkülasyonda sektörün en başında inşaat yer alıyor. Bunu sırasıyla tarım, hizmet ve sanayi takip ediyor. 

Sadece merkeze bağlı Ağadeve (Axadev) köyünden 140 gencin ABD ve Kanada'ya gittiği biliniyor. Gençlerin her birinin yurt dışına gidebilmek için insan tacirlerine, aracı firmalara, bazı nakliye şirketlerine ortalama 10 bin ila 15 bin dolar arasında para verdiği ifade ediliyor. 

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir'in daha önce de meclis gündemine taşıdığı göç hareketleri sonucunda Ağrı'da yaşayan birçok ailenin çocuklarını yurt dışında gönderebilmek için tefecilere borçlandığı belirtiliyor. 

Şehirden göç edenlerin oranı neredeyse nüfusun yüzde yirmisine yaklaştığı Ağrı'da son 3 yıldır nüfus artış oranı TÜİK verilerine göre azalarak ilerliyor. 

Iğdır'dan Paris'e göçen gençlerden Resul Baştaş, "Sorun sadece Ağrı ile sınırlı değil. Aynı ekonomik tabloyu paylaşan şehirlerin hemen hemen herbirinde benzer sorunlar var. Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Muş, Erzurum gibi yerlerden birçok insan artık yurt dışına göçüyor. Uzmanlar gerekirse son 10 yılda üniversiteki öğrenci sayılarının bu şehirlerdeki dağılımına baksın. Benim birçok arkadaşım okulu bıraktı" diyor. 

* * *

Van nüfusunda azalma 

Van'ın nüfusunda 2011 yılından yaşanan depremin ardından ilk kez azalma yaşandı. İstatistiklere göre, 2020'de 1 milyon 149 bin 342 olan Van'ın nüfusu, 2021'de 1 milyon 141 bin 15'e düştü.

En son 2011 depreminden sonra büyük bir göç veren Van'ın nüfusu 2012'de düşüş göstermiş ve o tarihten sonra kent nüfusu yükselme eğilimi göstermişti.

Aradan geçen 10 yıllık zaman dilimi içerisinde kentin nüfusu ilk kez eksildi. Van, Türkiye'de net göç hızı açısından İstanbul'dan sonra en çok göç veren il oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.