AKP-MHP iktidarına destek, Kürt soykırımına destektir

.

.

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Halepçe şehitlerini anarak, soykırıma destek verenlerin bugün de soykırımcı Türk devletine destek verdiğini belirtti ve "Kürt düşmanı AKP-MHP iktidarına destek vermek Kürt soykırımına açıkça destek vermek demektir" dedi.

Saddam Hüseyin liderliğindeki BAAS rejiminin, Başûrê Kurdistan'ın Halepçe kentinde 16 Mart 1988'de kimyasal silah kullanarak gerçekleştirdiği katliamın 36. yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, soykırımcı faşist Saddam rejimini bir kez daha şiddetle kınayarak, şehitleri saygıyla andı. Halepçe Katliamı'nın, milliyetçi, ırkçı, ulus-devletçi zihniyetin insanı ne kadar vahşi, zalim, tehlikeli kıldığını acı bir şekilde ortaya koyduğu gibi Kürt düşmanlığının ne kadar derin, köklü olduğunu da gösterdiği vurgulanan açıklamada, BM, ABD, Avrupa ve diğer devletlerinin bu katliama sessiz kaldığı hatırlatıldı. Bu güçlerin, bugün de  Kürt soykırımı politikalarına destek olduğu, bütün saldırı ve katliamlara ortaklık yaptığı kaydedilen açıklamada, "Kürt düşmanı AKP-MHP iktidarına destek vermek Kürt soykırımına açıkça destek vermek demektir" denildi.

1983'teki anlaşmayı, Türk devleti sabote etti

Halepçe Katliamı'nın tarihsel gelişiminin iyi anlaşılması; Kürt siyasetçi, yazar ve aydınların bunun üzerinde durup tarihsel gerçeğin ortaya çıkmasını sağlaması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar hatırlatıldı: "Irak devleti, Kürt halkının mücadelesi karşısında başarısız kalınca uzlaşma arayışlarına girmiş ve 1983'te YNK ile Irak devleti anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşma, özerklik temelinde Kürt sorununun çözümünü kapsamaktaydı. Türk devleti devreye girerek bu anlaşmayı bozdu. Türk devleti, Kürt sorununun çözümünü hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini belirtti. Irak tarafı, anlaşmanın bozulma nedenini rahmetli YNK Lideri Celal Talabani'ye açıkça söyledi. Anlaşmayı imzalamak için Bağdat'a giden rahmetli Celal Talabani, bunun üzerine Kurdistan'a döndü. Saddam, bu tarihten sonra Türk devletinden aldığı cesaretle Kürtlere yöneldi, 'Enfal' adı altında katliamlara başladı, Halepçe Katliamı da bu çerçevede geçekleşti. Bu tarihsel gerçeği bilmek ve buna göre yaklaşmak önemlidir. Katliamların önüne geçmek ve Kürt soykırımını bitirmek bununla mümkündür."

Ulusal birlikle daha fazla mücadele

Kurdistan halkına yönelik katliam ve soykırımların bugün de Erdoğan yönetimindeki Türk devletince sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, şunlar vurgulandı: "Soykırımcı sömürgeci Türk devleti ve faşist Tayyip Erdoğan yönetimi, hiçbir parçada Kürt sorununun çözülmesini istemiyor; tehdit, saldırı ve işgallerle bunu engellemeye çalışıyor. Tıpkı zamanında Irak'ta yaptığı gibi günümüzde aynısını Suriye'de yapmaya çalışıyor; Suriye devleti ile Kürtlerin anlaşmasını, Suriye'de Kürt sorununun çözülmesini engelliyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğünü dayatan, Kürt halkının geçmişten günümüze kadar katliamlara maruz kalmasına yol açan Türk devletidir. Tarihsel gerçekliklerin dayandığı temelleri daha iyi anlamalı, ulusal birliğimizi güçlendirmeli ve katliamcı, soykırımcı düşmana karşı daha etkili mücadele etmeliyiz." BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.