Aleviler: AİHM kararları uygulansın

Yurt Dışı Haberleri —

  • AK önünde bir araya gelen Alevi kurumları Türkiye’nin Aleviler lehine verdiği AİHM kararlarının uygulanmamasına tepki göstererek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni göreve çağırarak, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istedi.

 

BARIŞ BALSEÇER/STRASBOURG

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin toplantısını fırsat bilen Alevi kurumları dün Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde bir araya geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) çağrısıyla bir araya gelen Alevi kurumları "AİHM kararları uygulansın ve somut adımlar atılsın” talebini dile getirdi. Alevi kurumları tarafından yapılan açıklamada; Alevilere dönük ayrımcılığın AİHM tarafından mahkum edildiği hatırlatılarak, kararların uygulanmadığı ve Alevilere dönük ayrımcılığın devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Aleviler olarak AİHM kararlarının derhal uygulanarak, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerine yönelik inkar ve ayrımcılığın durdurulmasını istiyoruz" denilerek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ilgili AİHM kararlarının uygulanması için gerekli tedbirleri almaya çağrıldı.

AİHM, 2014 yılında verdiği bir kararla kilise, sinagogların yararlandığı elektrik faturasından muaf olma uygulamasının cemevleri için de geçerli olmamasından ötürü Türkiye’yi suçlu bulmuştu. Zorunlu din dersleriyle ilgili yapılan başvuruda da Türkiye’nin ihlalde bulunduğuna hükmetmişti.

İnkar devlet politikası

Demokratik Alevi Dernekler Federasyonu Eşbaşkanı Demir Çelik yaptığı konuşmada Kürt, Türkmen, Arap, Tahtacı Alevilerin haklarına dönük gaspların, inkar ve asimilasyon politikalarının devletin temel politikası olduğunu söyledi. Hak mücadelesi için Alevilerin bir araya gelmesinin tarihi zorunluluk olduğunu ifade etti. Avrupa Aleviler Birliği Federasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat ise Türk devletinin asimilasyoncu ve ayrımcı politikalarına karşı demokratik hak mücadelesine devam edeceklerini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.