Alevilerden tarif ve tahrife ret

  • Aleviler, birçok kentte iktidarın politikalarına tepki göstererek, “Kimsenin bizi tarif ve tahrif etmesini kabul etmiyoruz” mesajı verdi. 

 

Alevi örgütleri, eşit yurttaşlık ve asimilasyon politikalarına karşı birçok kentinde açıklama yaptı. İzmir Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Cemevleri ibadethanemiz", "Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz", "Biz torbaya sığmayız" ve "Zalimin talim ettiği yola minnet eylemem" dövizleri taşındı. Açıklamada, ayrıca sık sık "Alevilik haktır, Alevilik vardır", "Devletin Alevisi olmayacağız" sloganları atıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, AKP’nin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Kaplan, "Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlıği bünyesinde kuruldu. AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte, kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir" şeklinde konuştu. 

“Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez” diyen Kaplan, şunları ekledi: “İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Biz tarif ve tahrif etmediğimiz gibi, bizlere de tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz. Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz." 

AYDIN

Aydın kent merkezinde bulunan Atatürk Meydanı'nda açıklama yapıldı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada ortak basın metni, Alevi Kültür Dernekleri Aydın Şube Başkanı Kenan Turan tarafından okundu. Kuşadası ilçesindeki Kaya Şavkay Meydanı'nda da açıklama yapıldı. 

MUĞLA

Alevi örgütleri, Muğla'da kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı'nın yanı sıra Köyceğiz, Fethiye ve Ortaca ilçelerinde ortak açıklama yaptı. 

ADANA

Adana Alevi Platformu, İsmet İnönü Parkı’nda bir araya geldi. “Devletin Alevisi olmayacağız” ve “Eşit yurttaşlık istiyoruz” sloganları atılan açıklamada konuşan PSAKD Adana Şube Başkanı Sevim Alkan, kararnameyle kurulan başkanlığı tepki göstererek, “Eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz" dedi. 

ANKARA 

Alevi örgütleri, Ankara Mamak’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünde açıklama yaptı. Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri'nin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kemal Bülbül de açıklamaya katıldı. Alevi kurumlarının ortak açıklamasını PSAKD Mamak Şubesi üyesi Adalet Ayten ile Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak okudu.

İSTANBUL

İstanbul’da da Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı”nın kurulmasına dair Meclis Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısını Kadıköy, Avcılar ve Gazi’de protesto etti.

Birçok Alevi kurumunun katıldığı Kadıköy’deki eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve çok siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi. Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, cemevlerinin camiye çevrilmek istendiği uyarısında bulunarak, “Cemevlerini iktidarlarının siyasi arka bahçeleri haline getirmek istiyorlar. Dedelerimizi de kendi siyasi uzantıları olarak diyanetin misyonerleri haline getirmeyi amaçlıyorlar.  Aleviliği devletleştirmek ve Sunnileştirmeyi hedefliyorlar. Uzun vadeli hedefleri ise Türkiye toplumunu Müslümanlaştırmaktır” dedi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.