Almanya'da 3 Ağustos soykırım protestoları

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin'de Şengal soykırımı protesto edildi

Berlin'de Şengal soykırımı protesto edildi

  • Almanya’nın başkenti Berlin, Hamburg ve Bielefeld kentlerinde “3 Ağustos Şengal Êzîdî soykırımı” 7. yıldönümünde protesto edildi.

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de Siwana Meclisa Jinên Êzîdî (SMJÊ) çağrısıyla Federal Alman Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Êzîdî soykırımını protesto etti. Eylemde, “Şengal’den elinizi çekin" ve “Şiddet faşizmdir, özsavunma hakkımızdır” pankartları açıldı. Eylemde yaşamını yitiren yüzlerce Êzîdî kadının ismi okunurken, sık sık, “Yaşasın Şengal direnişi" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.

Şengal’e statü talebi

Eylemde konuşan CÎK Başkan yardımcısı Mele Dawud, “Geçmişinde soykırımlar olan Almanya’nın” Türk devleti ile işbirliği yapmasını eleştirdi. Berlin Eyalet parlamenteri Hakan Taş ve SMJÊ temsilcisi Nure Alkış yaptıkları konuşmalarda, Êzîdî soykırımı ve Şengal’in statüsünün tanınmasını istedi.

Koreli Kadınlar Derneği (Korean Verband) adına yapılan açıklamada, Êzîdî kadınlarıyla birlikte çalışma yürüteceklerini belirtildi. Netzwerk Kadın Kırıma Karşı Feminist grup adına konuşan Natalie, Almanya Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dest-Dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada KDP’nin Ekim 2020’de Irak ile işbirliği yaparak Şengal’in boşaltılması için anlaştığı ve “TC’nin isteği ile yapılan bu anlaşmanın Êzîdî soykırımını tekrar etmek anlamına geldiği” ifade edildi.

Eylemde açıklama yapan kurumlar şöyle: Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK), SMJÊ, Hevgirtina Cîvanên Êzîdî (HCÊ), Exil-Rat Sinjar E.V (MŞD), HCÊ, Allianz der Êziden aus Syrien (HES), Navenda Hunermendên Êzîdî (NÇÊ), Sivanên Meclisên Gunden Êzîdîyan (SMGÊ).

Hamburg’da da protesto

Hamburg Altona kentinde Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından da Şengal katliamı protesto edildi. Eylemde konuşma yapan aktivist Anja Flach, DAİŞ saldırıları sırasında binlerce insanın katledildiğini ve yüz binlercesinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Flach, Êzîdî kadın ve çocukların köle pazarlarında satıldığını hatırlatarak, bunların 3 bin 800’ünün hala kayıp olduğunu belirtti. Jineoloji hareketi adına yapılan konuşmada ise “Şengal halkı kendi öz iradesiyle yönetilmek isteniyor" denilerek bu iradenin tanınması istendi. Konuşmaların ardından yaşamını yitirenler için 5 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Çevrede bulunan yurttaşlar da eyleme destek verdi.

Bielefeld’de eylem serisi

Almanya’nın Bielefeld kentinde ise Şengal eylem serisi ikinci gününü tamamladı.  Eylemde yapılan konuşmalarda, 2014'teki DAİŞ saldırısı, Almanya, DAİŞ, Türkiye ve KDP arasındaki siyasi bağlar, Şengal'deki özyönetime yönelik büyüyen tehdidi ve Kürt halkının onurlu mücadelesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.