Almanya’ya geldi baskı durmadı

Yurt Dışı Haberleri —

Mazlum Ihlamur

Mazlum Ihlamur

  • Ajanlık dayatması sebebi ile Almanya’ya gelmek zorunda kaldığını belirten Mazlum Ihlamur "Ben buradayken 3 kez ailemin evine gittiler. Yeter artık" diyerek, Türk polisi ve MİT’in ailesine baskı yaptığını söyledi. 

DENİZ BABİR / FRANKFURT

Amedli Ihlamur (29) MİT’in Kürt gençlerine yönelik ajanlık dayatmasına ilişkin gazetemize konuştu. 2017-2019 yılları arasında defalarca ajanlığa zorlandığını belirten Ihlamur,  “Önümde iki seçenek vardı, ya onlara dediklerini yapacaktım ya da ülkeyi bir şekilde terk edecektim” dedi. 

16 yaşındayken tutuklandı
2009’da henüz 16 yaşındayken 8 Mart eylemi ardından ilk defa tutuklandığını belirten Ihlamur, “Yaklaşık 1 yıl 8 ay Diyarbakır E Tipi Cezaevinde kaldım. 18 yaşımı doldurduğumda Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine yani siyasi tutsakların bulunduğu hapishaneye sevk ettiler. Burada da 1 yıl 4 ay kaldıktan sonra şartlı tahliye ile serbest bırakıldım” dedi. 

Polis aldı MİT’e verdi
Cezaevinden çıktıktan sonra sürekli rahatsız edildiğini aktaran Ihlamur, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir keresinde beni gözaltına alan polis, normal şubeye götürdü. Oradan TEM’e sevk etiler. Hemen sonra beni oradan da MİT’e verdiler. Ama bu hiçbir resmi evrak ve belgeye işlenmedi. Söz konusu olayın yaşandığı şehirler Kürt illeri olunca bu kurumlara sınırsız yetki veriliyor. Bu politika, özellikle Kürdistan kentlerinde Kürt Ulusal Hareketine yakın duranlara karşı MİT tarafından birebir uygulanan ajanlaştırma politikasıdır.”

HDP’ye sızarsın!
Bu olaydan sonra her gözaltına alındığında karşısına MİT’in çıktığını aktaran Ihlamur, “Yüklü para, ev, işyeri gibi  tekliflerde bulunuyorlardı" diyerek şöyle devam etti: "'Sana bütün imkanları sunacağız, aile sabıkası silinecek, sabıkan ve sicilin varsa silinecek. Kimse sana karışamayacak’ gibi vaatlerde bulunuluyordu. Kabul edersem, eğitim ardından Avrupa ya da Kürdistan’ın herhangi bir yeri olur ya da HDP gibi bir siyasi partide işe koyulursun’ dediler."
En son Almanya’ya gelmeden 8 ay öncesinde Antalya’da bir otelde çalışırken yeniden ajanlığa zorlandığını, HDP’ye sızmasının istendiğini söyleyen Ihlamur, “Daha sonra  jandarma üzerinden formalite bir ifade aldılar. İfadem alındıktan sonra beni serbest bıraktılar. Oteldeki işimi de kaybettim” dedi. 

Ailemin peşini bıraksınlar
İşini kaybettikten sonra Amed’e ailesinin yanına döndüğünü belirten Ihlamur, ailesinin de tehditlere maruz kaldığını söyledi. “İkametgah adresim ailemin üzerine olduğu için doğal olarak ailem de bu baskılara maruz kalıyordu. Ailem ile konuştuktan sonra ülkeyi terk etme kararı aldım" dedi. 
2020 Ocak ayından bu yana Almanya’da olduğunu bu süre zarfında polislerin 3 kez ailesinin adresine gittiğini belirten Ihlamur, "Nerede, nasıl ulaşırız diye zorlamışlar. Benim gibi birçok gence ajanlık dayatılıyor. Kürdistan’da buna maruz kalanların birçoğu çekinerek kimseye anlatamıyor. Korkuyorlar ya da 'ajan damgası' yemekten çekiniyorlar. Onlar da bunu bildikleri için birçok gencin hayatını mahvediyorlar" diye konuştu. 

Teşhir edin
HDP’ye dönük kumpas operasyonlarında yer almanın onursuzluk olduğunu dile getiren Ihlamur, gençlere bu hataya düşmeme ve teşhir etme çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.