Amara Kütüphanesi'nde 15 bin kitap

Kültür/Sanat Haberleri —

Amara Kütüphanesi / Rojava

Amara Kütüphanesi / Rojava

  • Rojava Devrimi’nin kültür alanındaki ilk kazanımlarından olan Amara Kütüphanesi, farklı dil ve alanlarda yazılan 15 bin kitapla dil ve edebiyatseverlerin durağı oldu.

Rojavayê Kurdistan devrimi süreciyle birlikte önemli çalışma yürüten alanlardan biri de edebiyattır. Önceleri çok sayıda yazar eserlerini basma ve yayınlama imkânı bulamazken, devrimle birlikte kendi alanlarıyla ilgili çalışma yürüten birçok kurum içinde örgütlenme şansı buldu, değerli eserler sunup devrim tarihinin yazılmasında etkin rol oynadı.

Devrim yıllarında, okuma kültürünün yaygınlaştırılması, anadilin korunması ve Kürt edebiyatına sahip çıkmak için birçok edebiyat faaliyeti gerçekleştirildi. Ardından birçok yayınevi ve kütüphane açıldı.

Devrimin ilk kütüphanesi

2018 yılında açılan Amara Kütüphanesi, devrimin başlamasından sonra açılan ilk kütüphane olma özelliğini taşıyor. 15 bin kitabın bulunduğu kütüphanede sadece Kuzey-Doğu Suriyeli yazarların eserleri değil aynı zamanda Kurdistan’ın dört parçası olmak üzere, Şam’dan Mısır’a kadar birçok yazarın eseri de bulunuyor.

Kütüphanede, Kürtçe lehçelerinin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Türkçe yazılmış kitapları da bulunuyor. Amara Kütüphanesi aynı zamanda aydın toplulukların, yazarların ve okuyucuların fikir ve görüşlerini tartışma olanağı bulabildiği bir yerdir.

KDP kitapları da engelledi

Amara Kütüphanesi çalışanı Selîm Ebbas, özellikle gençlere ulaşmak istediklerinin altını çizdi. Kütüphanede farklı alanlarda yazılmış onlarca kitap olduğunu kaydeden Ebbas, “Bir süredir sınır kapısını kapattılar, bunun için dışardan kitap getiremiyoruz. Genellikle Başûr hükümetinin engellemeleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

HÊLÎN EYLÛL - ANHA/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.