‘Anayasa değişikliğine hayır’

Kadın Haberleri —

EŞİK

EŞİK

  • AKP-MHP iktidarının bir kerede meclisten geçirmeye çalıştığı başörtüsü yasa tasarısına karşı EŞİK imza kampanyası başlattı. Konuya ilişkin açıklama yapan EŞİK, muhalefet partilerine başörtü değişikliğine karşı “hayır” deme çağrısında bulundu.

Türkiye’de muhalefetin gündeme getirdiği ve faşist AKP-MHP iktidarının avantaja dönüştürüp yasa tasarısı haline getirdiği başörtüsü meselesi Türkiye Anayasası’nda kimi maddelerin değişimini de içiyor. 

Geçtiğimiz günlerde AKP-MHP faşist iktidarının yasayı nasıl gündeme getirecekleri, meclisten nasıl planlı bir şekilde geçirmeyi hesapladıkları bir toplantı gerçekleşmiş, toplantısı sonrası meclise sunulmuştu. 

Başörtüsü ve aile yapısının değişimini yeniden düzenleyen yasa tasarısına karşı Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), başlattığı imza kampanyasına ilişkin Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. “Müzakere dahi etmeyin anayasa değişikliğine hayır” pankartının açıldığı toplantıya imzacı olan kurumlar Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), İnsan Hakları Derneği(İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Ekoloji Birliği, ( ÇYDD), Alevi Federasyonları, LGBT Halkların Demokratik Kongresi (HDK ) ve bir çok kişi katıldı. Kurum temsilcileri adına basın metinini EŞİK üyesi Sevilay Çelenk okudu.

‘Bu iktidar Anayasa değişikliği teklifi yapamaz’ 

AKP’nin getirdiği başörtüsü düzenlenmesi görüşme toplantılarına ve Meclis müzakere oylamalarına hiçbir muhalefet partisinin katılmaması ve hayır demesi gerektiğini söyleyen Çelenk, “Kadını aile içi şiddet dahil olmak üzere her türlü şiddet karşısında savunmasız bırakarak Türkiye’yi dünya kadınlarının en büyük kazanımlarından birini olan İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaktan çıkartan, Anayasa’yı ve yasaları her fırsatta ve defalarca ihlal eden, yasalara uymayan ve ülkeyi hukuk dışılığa sürükleyerek yargı bağımsızlığını yok eden bir iktidar, böyle giderayak, siyasi ömrünü tamamlamışken, Anayasa değişikliği teklifi yapamaz. Hak ve özgürlükler lehine ve eşitlik ilkesine uygun bir Anayasa değişikliği yapması söz konusu olamaz. AKP’nin bu konudaki sicili bizlerde bu konuda hiçbir kuşkuya yer bırakmıyor” dedi.

‘Teklif anayasaya aykırıdır’ 

Anayasa değişikliği teklifi ile bir kez daha kadınların başörtülü ve başörtüsüz diye ayrılmak istenildiğine dikkat çeken Sevilay Çelenk, kadınların kılık kıyafet haklarını Anayasa’nın konusu yapılarak, bütün özgürlük iddialarının aksatıldığına vurgu yaptı. Anayasa teklifinin Ocak ayında Anayasa Komisyonu’na, Şubat’ta ise Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini anımsatan Çelenk, “Teklifte Anayasa 24. maddeyle ilgili değişiklik önerisi mevcut anayasanın 10. maddesinde yer alan ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ ilkesine açıkça aykırıdır. Eşitlik ilkesini ihlal etmektedir, Anayasa eliyle ayrımcılıkları kurumsallaştırmaktadır. Çünkü bir dini inancın belli bir yorumuna dayalı kıyafetlere mutlak bir dokunulmazlık getirirken, diğer kıyafetlere ilişkin devletin keyfi de olsa her türlü kısıtlamayı yapabilmesinin önünü açmaktadır” diye belirtti. Çelenk son olarak sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. 

Toplantıya katılan imzacı kurum temsilcisi kadınlar ise, muhalefet partilerine Anayasa değişikliğine “hayır” denilmesi çağrısında bulundu.

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.