Andersson yeniden başbakan

Dünya Haberleri —

Magdalena Andersson / foto: AFP

Magdalena Andersson / foto: AFP

  • İsveç'in ilk kadın başbakanı Andersson istifasının ardından geri döndü. Andersson’ın kıl payı seçildiği oylamada sağcı parti lideri Åkesson’ın 'PKK bağlantılı' diyerek Kürt vekil Kakabaveh’i hedef alması ise tepkiye neden oldu.

 

İsveç’te koalisyon hükümetinin ortağı Yeşiller Partisi, sağ partilerin hazırladığı bütçenin meclisten geçirilmesi üzerine 24 Kasım’da hükümetten çekildiğini duyurmuştu. Bunun üzerine Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson da istifa ettiğini açıklamıştı. 54 yaşındaki siyasetçinin başbakanlığı sadece 7 saat sürmüştü.

2 oy farkla seçildi

Milletvekilleri 29 Kasım Pazartesi günü Andersson'ı seçmek için tekrar oy kullandı. 349 üyesi olan parlamentoda, 173 vekil "hayır" derken, 101 kişi lehte oy kullandı, 75 milletvekili ise çekimser kaldı. Bu Andersson’un liderliğindeki azınlık (tek parti) hükümetinin sadece 2 oy farkla güvenoyu aldığı anlamına geliyor. "Hayır" oyu 175 veya üzerinde olsa Andersson güvenoyu alamayacaktı. İsveç’te başbakan olabilmek için parlamentodaki sandalye sayısının salt çoğunluğu tarafından reddedilmemek yeterli.

Sağcı lider Kürt vekili hedefledi

Andersson’ın yeniden seçilmesinde Kürt vekil Amineh Kakabaveh'in oyu da belirleyici oldu. Sonuçtan memnun olmayan sağcı lider Jimmie Åkesson’ın ise 'PKK bağlantılı' diyerek bağımsız milletvekili Kakabaveh’i hedef alması kamuoyunda tepkiye neden oldu. Åkesson’a "ırkçılık yapıyor" eleştirileri geldi. İsveç gazeteleri de yaşananları manşete taşıdı.

Yasama süreci zorlu geçecek

Seçilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Andersson, refah ve iklim değişikliğine odaklanan bir programla "İsveç'i ileriye götürmeye" hazır olduğunu söyledi.

Ancak Sosyal Demokratlar’ın 349 sandalyenin 100'üne sahip olduğu parlamentoda Andersson’ın diğer partilerin desteği olmadan yasa çıkarması için mücadele etmesi gerekecek.

Rojava’yla işbirliği gündeminde

Gelecek yıl Eylül'de yapılacak seçime kadar tek partili bir hükümete liderlik edecek olan Andersson’ın başbakanlığı döneminde Rojava yönetimi ile de daha sıkı bir işbirliği yapması bekleniyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.