Annemin ağıtları

Kültür/Sanat Haberleri —

Yeter Öztan

Yeter Öztan

  • Dersim soykırımında ailesinden 27 kişiyi kaybeden Yeter Öztan, acılara ağıt yakıyor: “Ben çocukken annem ağıtları hep ağlayarak söylüyordu, çünkü ailesinden 27 kişi katledilmiş. Acılarımızı ağıtlarla dile getirmişiz.”.

CİHAN BERK

PİRHA/DERSİM

 

Tarihe kara bir leke olarak geçen Dersim Katliamı’nın üzerinden 84 yıl geçti. 4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan “Tunceli Tenkil Harekatı” adlı kararnamenin ardından hayata geçirilen katliamda yaşananların acısı ise aradan geçen bunca zamana rağmen dinmedi.

Dersim halkının “Tertele” şeklinde dillendirdiği soykırımda, resmi rakamlara göre 1937’de bin 737, 1938’da ise 6 bin 868 kişi katledildi. Ancak, tarih araştırmacıları ve birçok kaynağa göre soykırımda aralarında çocuk, yaşlı, kadın olmak üzere 70 bin kadar insan katledildi. On binlerce kişi sürgün edildi, ailelerinden alınan kız çocukları ise askerlere verildi.

Dersim Katliamı’nda yaşanan acıları dile getirmek için ağıt yakan Yeter Öztan “Annem ağıtları ağlayarak söylüyordu. Bahçeye gidip ağıt söyler ve ağlardı. Annemin acısı çok büyüktü. Bende çocuk olduğum için onlar ağıt söylerken bende üzülüp, ağlıyordum o yüzden annemin söylediği ağıtları kafama kaydettim asla unutmadım’’ diyor.

 

Annemin ağı

Okuduğu ağıtların annesine, dayısına ve büyükbabasına ait olduğunu anlatan Özatan, “Ağıtlar bizim tarihimizdir, yaşadığımız acılar ağıtlarla dile getiriyoruz. İnsanlara eziyet etmişler silahlarınızı verin, paralarınızı verin demişler. En sonunda köylerini yakmışlar, insanları dağa götürüp öldürmüşler, dağlara saklananlar aylarca aç kalmış, harmanlardan toplanan buğdayları bile yakmışlar. Ne ev var, ne yatak, ne de yiyecek var insanlar senelerce zorluk çekmiş. Çok acılar çektikleri için herkes ağıt yakıp acılarını dile getirmişler” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.