AP öncelikle Kürt soykırımını durdurmaya bakmalı

Forum Haberleri —

  • Avrupa’nın Kürtlere karşı tutumu gerçekten ibretlik bir durum. Ermenileri kurtaramadınız. O soykırımda Almanya ve Avrupa’nın oynadığı rolü de bir tarafa bırakalım. Bari Kürtleri kurban etmeyin. Kürt soykırımını durdurun.

ZEKİ AKIL

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye hakkında hazırlanan raporu onayladı. Türkiye’yle üyelik sürecinin dondurulması istendi. Bunun nedenleri sıralanmış. Özellikle Erdoğan hükümetlerinin hukukun üstünlüğü ve demokrasiden uzaklaştığı belirlemeleri ağırlıklı işlenmiş. Raporun içine Türk devleti Ermeni Soykırımını tanısın çağrısı da eklenmiş.

ABD Başkanı Biden 24 Nisan’da nihayet Ermeni Soykırımına “Soykırım”, dedi. Olabildiğince sorunu Osmanlı dönemine mal etmeye çalıştı. Bunlar da çok önemli değil. Önemli olan tarihi bir gerçeğin ismiyle adlandırılmasıdır. Çünkü bu olay uzun yıllardır ABD hükümetleri ve Türk tarafının siyasi pazarlıklarının konusuydu. Türkler lobilere milyonlarca dolar verir ve askeri-siyasi gücünü kullanarak Ermeni Soykırımının kabul edilmesini engellerdi. Bir halkın soykırımı üzerinden ABD hükümetleri de pazarlığa otururlardı. Biden hiç olmazsa bu haksız ve zalimane pazarlıklara bir nokta koydu.

Ancak Biden’ın çok tutarlı ve halklardan yana bir politika izlediği sonucu çıkarılmamalı. Aynı Biden bu kararı açıkladığı gün Türk devletinin Güney Kürdistan’a saldırılarına da onay verdi. Üstelik Ermeni Soykırımını kabul etme gerekçelerinden birisi bugünü ilgilendiriyordu. Biden’ın belirlemesi çok önemliydi. Biden, Türk devletinin yeni bir soykırım yapma potansiyeli olduğunu ve bunun tekrarlanmasını önlemek istediklerini belirtmişti. Kaldı ki, Suriye’de herkesin gözü önünde Türk devleti Kürtlere yönelik soykırım uygulamalarını sürdürüyor. Efrîn ve Serêkaniyê’yı Kürtlerden arındırıyor. Bunu da ABD ve Rusya’nın onayıyla yapıyor.

ABD devleti Türk devletinin yeni bir soykırım yapma potansiyelini taşıdığını söylüyor, ama Kürtlere saldırılarında da kendilerine alan açıyor, destek veriyor veya göz yumuyor. Bu açık ki, soykırıma yardım etme veya ortak olmadır. İş Kürtlere gelince bunda sakınca görmüyorlar. Ayrıca ABD ve Avrupalı yetkililer ağızlarını açtıklarında "PKK teröristtir, Türk devletinin güvenlik kaygılarını anlıyoruz’’ vb diyorlar. Ama asimile edilen, yok sayılan, sürekli imha ve göç politikalarına maruz kalan Kürtlerin güvenlik sorunları yokmuş gibi davranıyorlar.

Avrupa Parlamentosu ve diğer kurumları Kürdistan’da olan biteni iyi biliyorlar. 2016’da yakılıp yıkılan şehirleri, el konulan belediyeleri ve hapishanelere doldurulan HDP’lileri çok iyi seyrettiler. Ancak bir şey yapmadılar. ABD ve Avrupa ülkeleri Türk devletini silahlandırdı. Destek verip şımarttı. Bugün Efrîn’den Heftanîn’e kadar Kürdistan’ı bombalayan F16 savaş uçaklarını Türkiye nereden getirdi? Kullanılan tanklar ve gelişmiş silahların tümü ABD ve Avrupa imalatıdır.

Bütün bunlar bir yana AP’nin kararı bir yanıyla şaka gibi. Türk devleti Ermeni jenosidini tanısın, diyor. Türk devleti yüzyıldır jenosidi tanımadı. Bir süre daha tanımasa ne olur? Zaten Ermeniler yok edilmiş, bu topraklardan sürülmüşler. Türk devletini bırak, önce sen tanı ve gereğini yap. Ayrıca Ermenilerin başına getirilenler bugün Kürtlerin başına getiriliyor. Hem de Türk devleti silahları ve desteği senden alıyor. Kürtlerin direnişini ve hak arayışını ‘terörizm’ diye isimlendiren ve Türk devletinin soykırımına destek veren sensin. Avrupa’nın Kürtlere karşı tutumu gerçekten ibretlik bir durum. Ermenileri kurtaramadınız. O soykırımda Almanya ve Avrupa’nın oynadığı rolü de bir tarafa bırakalım. Bari Kürtleri kurban etmeyin. Kürt soykırımını durdurun.

Önder Abdullah Öcalan’ın bu konularda yıllarca araştırmalar ve belirlemeler yaptı. "Ermeniler öldüklerini Kürtler de yaşadıklarını kabul ettiremedi’’ diyordu. Türk devleti Mezopotamya ve Anadolu’da Pontus Rumlarını ve Asurileri, Ermenileri yok etti. Yüz yıldır Kürtleri yok etmek için aralıksız çalışıyor. 1926’da hazırlanan Şark Islahat Fermanı tamamen bir soykırım projesidir. Bu proje aksamadan uygulanmaya devam ediyor.

AP, Ermeni Soykırımını tanıyın diye Türk devletinin önüne şart koşacağına (ki zaten çoğu tanıyor) Kürtler üzerinde sürdürdüğünüz jenosidi durdurun diye harekete geçmelidir. Çünkü Kürtlerin coğrafyası tahrip ediliyor. Şehirleri ve köyleri yıkılıyor. Erdoğan Kürt kuşağını parçalayacağız, diyor. Yani Erfîn’den İran sınırına kadar olan Kürt nüfusu dağıtacağız, diyor. Sınırlarımızda Kürt kalmayacak, diyor. On binlerce Kürt öldürüldü. Her gün öldürmeye ve bombalamaya devam ediyorlar. AP her gün ölümlerin ve yıkımların sergilendiği günümüze müdahil olmalıdır. Kürt soykırımı durdurulduğunda, Türkiye demokratikleştiğinde Ermeni Soykırımı da kabul edilir, tarihle de yüzleşme olur. Erdoğan ve Bahçeli gibi Türk-İslam faşist ideolojisini benimseyenlerle ne Kürt sorunu ne de Ermeni ve demokrasi sorunları çözülmez. ABD, NATO ve AB alışılagelmiş Türk faşizmini destekleme politikasından vazgeçip Kürt soykırıma durdurmaya katkı sunmalıdırlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.