Aryen’den 4 yeni kitap

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Aryen Yayınları, biri Kürtçe 4 yeni kitabı okuyucuyla buluşturdu. David McDowall'in Türkçeye çevrilen "Modern Kürt Tarihi" kitabı da yayınlanan kitaplar arasında yer alıyor.

Aryen Yayınları, anı-roman, tarih, roman ve deneme kategorilerinde biri Kürtçe 4 yeni kitabı kitaplığına ekledi. Kenan Altun'un daha önce iki cildi yayınlanan anı-roman kitabının üçüncü cildi, Gülistan Al'ın hazırladığı "Reşo-Yüreği Şefkat Dolu Bir Devrimci" isimli deneme, Mûrad Yildeniz ve Huseyîn Guçlu'nun ortak imzasını taşıyan iki ciltlik "Newaya Berxwedanê - Zarokên Mala Hecî Emer" romanı ve David McDowall'in Türkçeye çevrilen "Modern Kürt Tarihi" kitapları raflardaki yerlerini aldı.

Reşo - Yüreği Şefkat Dolu Bir Devrimci

2016 yılından beri tutuklu bulunan ve şu an Kayseri Bünyan Cezaevi'nde tutulan Gülistan Al, "Reşo - Yüreği Şefkat Dolu Bir Devrimci" denemesinde 2016 yılında Cizre'de yaşamını yitiren kardeşi Şiyar Al'ı anlatıyor. Kitapta Şiyar'ın aile bireyleri ve arkadaşlarının kaleme aldığı Türkçe-Kürtçe yazılar, şiirler bulunuyor. 

Heval

19 Mayıs 1973'te Erzurum’un Xinûs ilçesinde doğan, 1992 yılında özgürlük mücadelesine katılan ve 1996'da tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen Kenan Altun, daha önce iki cildi yayınlanan "Heval" anı-romanının üçüncü cildinde 1993 yılı sonrasını anlatıyor. 

Modern Kürt Tarihi

David McDowall'in "A Modern History of the Kurds" isimli tarih kitabı Muhammet Hizmetçi'nin çevirisiyle "Modern Kürt Tarihi" ismiyle Türkçeye çevrildi. 662 sayfalık kitap "Kürt Kimliği ve Toplumsal Formasyonu" başlığıyla başlıyor. 19'uncu yüzyıldan günümüze Kürtlerin bu ayrıntılı tarihinde McDowall, mücadelenin eski ve yeni yönlerinin karşılıklı etkileşimini, Kürt toplumu içindeki yerel rekabetlerin önemini, belirli liderlik biçimlerinin kalıcı otoritesini ve modern devletlerin Kürt mücadelesinin meydan okumasına yanıt vermekteki başarısızlığını inceliyor. 

Newaya Berxwedanê

1977 yılında Pasûra bağlı Textê köyünde dünyaya gelen ve 2008 yılından beri cezaevinde bulunan Mûrad Yildeniz ile 1971 yılında Dihê'ye bağlı Dêrewat köyünde dünyaya gelen ve 1995 yılından beri cezaevinde bulunan Huseyîn Guçlu'nun ortak imzasını taşıyan iki ciltlik "Newaya Berxwedanê - Zarokên Mala Hecî Emer" romanında özgürlük mücadelesinde büyük bedeller ödemiş bir aile anlatılıyor. Yazarlar, her ne kadar kitabın üzerinde kendi imzaları bulunsa da eser için ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu, onlarca kişiden gelen mektup, faks ve anılarla eserin ortaya çıktığını belirtiyor. MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.