Asadur’un mücadelesi
Kültür/Sanat Haberleri —

Mesut Ethem Kavalli
- Yazar Mesut Ethem Kavalli, son kitabı Seni Ararken üzerine Darmstadt Halkevi’nde bir söyleşi gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü Meral Özdemir’in yaptığı buluşmada Kavalli, kitabın yazım süreci, karakterlerin gerçek hayattaki yansımaları ve Türkiye’nin soykırımlarla yüzleşme konusundaki eksikliklerine değindi. Kavalli, Ermeni, Pontos Rum ve Süryani soykırımlarının günümüzdeki etkilerini irdelerken, Türkiye’nin inkar politikaları ve bunun toplumsal hafızadaki yansımılarına dikkat çekti. Kavalli, kitabında Müslümanlaştırılmış bir Ermeni olan Asadur’un kimlik mücadelesine geniş yer ayırıyor. Asadur’un hikayesi aynı zamanda bir belgesele konu oldu ve filmin galası 19 Ocak 2025’te Köln’de yapıldı. Kavalli bu filmde senaryo danışmanlığı görevini üstlendi.
Etkinlikte ayrıca, Kavalli tarihçi Konstantinos Fotiadis ile tanışması ve Fotiadis’in Pontos Soykırımı araştırmaları hakkında bilgi verdi. Amedli Ermeni-Süryani Sami Denli’nin hikayesi ve annesi Ogide Hanım’ın 1915’teki sürgün tanıklığını da anlattı. Dinleyici sorularının ardından Kavalli, yazar Hovsep Hayreni’nin “Yukarı Fırat Ermenileri 1915 ve Dersim” kitabı ile Adana’dan Lübnan’a sürgün edilmiş bir ailenin kızının hikayesini konu alan “Elizabeth’in Biricik Yaşamı” adlı belgeseli önerdi. Etkinlik, kitap imza ve sohbet bölümüyle sona erdi.
* * *
Seni Ararken
1915'te ailesini kaybeden ve sürgün kafileleri ile Malatya'ya getirilen Aznif Hanım'ın torunu Hüsamettin Kurultay’ın yaşam öyküsü, Müslümanlaştırılmış Ermenilerin yaşamlarına ışık tutan çarpıcı bir hikâye. Aznif Hanım, Malatya’da yaşlı bir adam tarafından evlat edinilerek Müslümanlaştırılmış ve ailesiyle olan bağları kopartılmıştır. Hüsamettin, imanlı bir Müslüman olarak büyütülür ve onun Ermeni kimliği yıllarca bir sır olarak saklanır. Bir tesadüf sonucu Ermeni olduğunu öğrenen Hüsamettin, bu sırrı kendisi de uzun yıllar saklar. Ancak basında onunla ilgili ırkçı haberler çıkar. Bunun üzerine bir karar alır ve Ermeni kimliğine dönerek büyük dedesi Asadur Efendi’nin ismini alır. MANNHEIM