Asıl mücadele 1 Temmuz’dan sonra

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı İstanbul’da düzenlenecek büyük mitinge hazırlanan kadınlar, “Her gün bu ülkede kadın ve çocuklar katlediliyor, tecavüze maruz bırakılıyor. O nedenle asıl mücadele 1 Temmuz’dan sonra başlayacak” mesajı veriyor. 

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı kadınlar 19 Haziran’da İstanbul’da büyük kadın mitingi düzenleyecek. Mitinge Türkiye’nin dört bir tarafından kadınlar katılacak. Kadınlar ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin resmi olarak yürürlükten kaldırılacağı 1 Temmuz’da da alanlarda olacak. İzmirli kadınlar da, “Haklarımızdan hayatlarımızdan İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyeceğiz” ana sloganıyla 1 Temmuz’a kadar alanlarda çeşitli eylemler gerçekleştirecek.

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu üyesi Gizem Coşkun, çalışma ve eylem planlarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 
 
19 Haziran’da İstanbul’da

İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı ülkenin dört bir yanında kadınların ortaklaştığını, isyanlarını tek merkezden yükselttiklerini dile getiren Coşkun, yereldeki kadınların isyanını 19 Haziran İstanbul mitingine taşıyacaklarını belirtti.   

81 ilde hayat duracak

Kadınların hayatı ve haklarını savunan sözleşmenin tek adam kararıyla feshedilemeyeceği kararlılığını İstanbul mitinginde göstereceklerini söyleyen Coşkun, “1 Temmuz’da 81 ilde hayatı durdurmak üzere eylemlere hazırlanıyoruz. Hayatlarımızı ve haklarımızı gasp edenlere karşı her şeyin bu kadar kolay olmayacağını bir kez daha göstereceğiz. Mücadele bizim için sadece 1 Temmuz’a kadar olmayacak. Her gün bu ülkede kadın ve çocuklar katlediliyor, tecavüze maruz bırakılıyor. O nedenle asıl mücadele 1 Temmuz’dan sonra başlayacak” dedi.  
 
Öfke iktidara karşı

Sözleşmenin kadınların mücadelesi sonucu imzalandığını anımsatan Coşkun, feshedilmesine karşı da büyük bir öfke ve direnç olduğunu söyledi. Kadınlar olarak kaybedecek bir şeylerinin kalmadığını söyleyen Coşkun, “İstanbul Sözleşmesi toplumsal eşitliği sağlayan hak temelli sözleşmedir. Ancak bu ülkede sözleşmeye karşı nefreti örgütleyen bir iktidar var. İktidarın işbirliği kurduğu ve akladığı failler var. İktidar bunların üstünü örtmeye çalışıyor. Bu nedenle öfkemiz iktidara karşı. 1 Temmuz’a en çok da bu boyutlar yansıyacak. Erkek devlet şiddetini teşhir edeceğiz” diye belirtti. 
 
1 Temmuz’a umut örgütlenecek

Sözleşmenin tüm maddelerinin koşulsuz şartsız uygulanmasını isteyeceklerini ifade eden Coşkun, şu çağrıyı yaptı: “En önemli olan kadın dayanışmasını gösterip, katletmeye çalıştıkları kadınlar olarak birbirimizi biz yaşatıyoruz, nefretinize inat yaşıyoruz mesajını vereceğiz. 1 Temmuz için isyan, öfke, direnç ve umudu örgütlüyoruz. Her türlü saldırıya karşı mücadele etmek zorundayız. Kadın buluşmasında bir araya gelelim.”

‘Yaşam güvencemizden vazgeçmeyeceğiz’

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların yaşam güvencesi olduğunu belirten Zeynep Demir, Samsun’da son dönemde şiddetin arttığına işaret ederek, "Vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının ‘seni öldürür, 3 gün yatar çıkarım’ zihniyetine yol açtığını belirten Samsun Kadın Dayanışması üyelerinden Zeynep Demir “Sözleşme tamamen ortadan kalktığında da failler bu şiddeti kendisine hak görecek. ‘Zaten devlet bizi koruyor’ diyecekler. Şiddetin önü açılmış oluyor. Son dönemlerde Samsun’da kadın cinayetleri arttı. Bunun nedeni kadınları koruyan yasaların gece yarısı kararnameleri ile kaldırılması. Bütün kadınları 1 Temmuz’da Türkiye’nin her yerinde sokaklara çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
Bu oyuna gelmeyeceğiz
 
Sözleşmenin feshedilmesiyle şiddetin arttığını dile getiren Dayanışma üyelerinden Fatma Çelik ise “Çocuklara yönelik tecavüzler, LGBTİ+’lara karşı nefret saldırıları çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Biz bu zamana kadar bütün haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık. İstanbul Sözleşmesi için de bu geçerli ve biz bundan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

İktidarın sözleşme için “Aile yapısını bozuyor” sözlerini hatırlatan Çelik, bunların gerçekçi olmadığını söyledi. AKP iktidara geldiğinden beri makbul, itaat eden bir kadın modeli yaratmak istediğine vurgu yapan Çelik, “Tüm iktidarların güçlendiği alan aile alanıdır. İktidar da bunu bildiği için oradaki gücünün bozulmasını istemiyor. Ama her ne yaparsa yapsın biz bu oyuna gelmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Sözleşme için pedal çevirdiler

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Kadıköy'de buluştu. "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diye seslenen kadınlar, sözleşme için pedal çevirdi. 

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi'nin 1 Temmuz'da yürürlükten kaldırılmasını Kadıköy’de bisiklet sürerek protesto etti. Kampanya Grubu adına konuşan Selin Top, ‘Tek adam’ rejiminin İstanbul Sözleşmesi’ni hedef almasının tesadüf olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Şiddet faili erkeklere ‘arkanızdayız’ mesajı veriyor. Devlet kadın katillerini koruyor. Katil Musa Orhan öyle korunuyor ki, ona ‘katil’ diyen kadın sanatçılara dava açılıyor! Bizzat iktidarın içinden isimler tarafından öldürülen Yeldana Kaharman, Nadira Kadirova vakalarının üzeri kapatılmaya çalışılıyor! Gülistan Doku gibi kaybedilen kadınların akıbeti çözülmüyor, failler serbest geziyor! Devletin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı hiç utanmadan ‘tolere edilebilir şiddet’ten bahsediyor. Hayır; biz şiddeti tolere etmiyoruz.” 
1 Temmuz'a kadar İstanbul ve Türkiye'nin dört bir yanında sokaklarda olacaklarını belirten Top, tüm kadınları 1 Temmuz'da bir arada olmaya davet etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.