Asker kiliseye çöktü, Gever abluka altında

Türk askeri - Hakkari / Foto:AFP

Türk askeri - Hakkari / Foto:AFP

  • Türk askerleri Gever’e bağlı Bajêrge Beldesi'nin birçok köyünü abluka altına aldı. Evlerin kapılarını kıran askerler yağma yaptı. Êlê’deki Ermenilere ait eski bir kilise ise nöbet kulübesine çevirdi.

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Bajêrge (Esendere) Beldesi'nin birçok köy ve mezrasında Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından, 3 Mart’a başlatılan Türk ordusunun başlattığı operasyon sürüyor. Bajêrge Beldesi’ne bağlı Şîşemzîn, Xurekan’a Seyida, Xurekan’a Temo köyleri ve Astenga Reş alanında başlatılan askeri operasyonlar, Dirbêsan ve Dotkan köylerine de yayıldı. Qesran köyü askerlerce ablukaya alınırken, Rojhilat sınırında tutulan askerlerin de bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Qesran’da başlayarak, 6 köye daha yayılan askeri operasyonlarda bölge halkı mağdur ediliyor.

Operasyon yayılıyor

7 yıldır “özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen Qesran köyünden gelen bilgilere göre, evlerin önünde zırhlı askeri araç bekletiliyor. Askerlerin, Mêvan Ava, Dola Gota ve Çiyayê Kotol alanlarında fotokapanlar kurduğu belirtildi. Qesran köyünde başlatılan askeri operasyonlar sırasıyla, Şahê, Zêwe, Kawle Gund, Pagenk, Merdêsal ve Êlê köyleri ve birçok mezrasına da yayıldı.

Kilise askeri kulübeye çevrildi

17 Mart günü yine özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen ve sadece 4 ailenin yaşadığı Êlê köyünde ise, askerlerin birçok evin kapı ve pencerelerini kırarak, evlerde arama yaptığı ifade edildi.  Yine, askeri operasyonun yoğunlaştırıldığı Êlê, Pagenk ve Kawle Gund köylerinin çevresine zırhlı araçlar yerleştirdiği ve askerlerin meralara çadırlar kurduğu belirtildi. Êlê’deki Ermenilere ait eski bir kilisenin ise askeri nöbet kulübesine çevrildiği belirtildi.

Halkın malına da çöktüler

Diğer yandan, askerlerin Kawle Gund, Pagenk ve Êlê köyünde köylülere ait ceviz ve elma ağaçlarını keserek, yaktıkları kaydedildi. Türk askerlerin ağaç kestikleri ve evlerin kapılarını kırdıkları anları cep telefonuyla görüntülemeye çalışan bir köylünün de telefonuna el koyduğu belirtildi. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.