Peşini bırakmayacağız

Mikail Ekinci

Mikail Ekinci

  • Amed’in  Çermûk (Çermik) ilçesinde askerler 'dur ihtarına' uymadığı iddiasıyla 3 çocuk babası, 28 yaşındaki Mikail Ekinci’yi katletti. Amcası Ali Ekinci, "Direkt kalbine ateş açtılar. Dağlık bir alan değildi, isteseydiler canlı yakalayabilirlerdi" dedi.

Amed’in Çermûk ilçesine bağlı Bistin (Aynalı) kırsal mahallesinin Gulabaxça mezrasına baskın düzenleyen askerler, Mikail Ekinci’yi öldürdü. Edinilen bilgilere göre; çok sayıda asker, hakkında yakalama kararı bulunduğu belirtilen Ekinci için ailesinin yaşadığı mezraya baskın düzenledi. Askerler, Ekinci ailesinin evinin kapısını kırarak, aile fertlerine şiddet uyguladı. Jandarma baskın sırasında 'dur' ihtarına uymadığı iddiasıyla Ekinci’ye ateş açtı. Hayatını kaybeden Ekinci, otopsi işlemlerinin ardından mezradaki mezarlıkta defnedildi.

Kalbine ateş açtılar

Amida’nın haberine göre Mikail Ekinci’nin amcası Ali Ekinci olaya dair şunları söyledi: "Sabah saatlerinde jandarmaya bir ihbar yapıldı. Askerlerin geldiğini gören Mikail motosikletle kaçmış. Kaçarken arkadan sıktılar. Tek kurşunla vuruldu. Direk kalbine ateş açtılar. Dağlık bir alan değil, isteseydiler canlı yakalayabilirdiler. Bu olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Arazi anlaşmazlığı

Ekinci hakkındaki yakalama kararının, 12 Mart 2021 tarihinde Ekinci ve Aydın aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan, bir kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kavgadan kaynaklı olduğu belirtildi. Kavgada, Kamil Ekinci’nin yaşamını yitirdiği, Aydın ailesinden ise 3 kişinin tutuklandığı kaydedildi. Kavgadan iki ay sonra ise Cemal Aydın’ın bir saldırıda yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Yaşam hakkı ihlal edildi

Olayla ilgili Çermik Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatılırken, Amed Barosu, Ekinci’nin öldürülmesine ilişkin “Yaşam hakkını ihlal eden keyfi, hukuk dışı ve orantısız silah kullanımı kabul edilemez” açıklaması yaptı. "Yaşam hakkının özü, bireyin hayatta kalmasıdır. Tüm insan haklarının temelini ve ön koşulunu oluşturan bu hakkın, hiçbir biçimde sınırlandırılması düşünülemez" ifadesinin yer aldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kanunla kolluk görevlisinin inisiyatifine bırakılan 'öngörü', 'makul şüphe' ve 'takdir' gibi soyut kavramlar sonucu sivil insanların yaşam hakkının ihlal edildiği gözlenmektedir.

Failler cezasız kalıyor

Türkiye'de kolluk görevlilerinin insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı hallerde; fail konumundaki kişiler bakımından öngörülen ayrıcalıklı yargılanma usulleri ve sağlanan güvencelerle, fail/failler cezasız kılınmakta ve ağır insan hak ihlallerine sebep olunmaktadır. Kolluk güçlerinin silah kullanma yetkisini aşması sonucunda, keyfiliğe ve gücün yasaya aykırı şekilde kullanılmasına karşı yaşam hakkının ihlal edildiği gözetilerek, ivedi ve etkin bir şekilde soruşturmanın yürütülmesini talep ediyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.