Ateş gibi, her şey çok pahalı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amed'de pazarlıcılar ve halk

Amed'de pazarlıcılar ve halk

  • Ekonomik kriz, zam ve geçim sıkıntısı en çok dar gelirli yurttaşların alışveriş merkezi olan semt pazarlarına yansıyor. Amed’in Yenişehir ilçesinde kurulan semt pazarında esnaf ve halk, alım gücünün kalmadığını belirterek, iktidarla hesaplaşmak için seçim gününü beklediğini dile getirdi. 

EYLEM AKDAĞ - RUKEN POLAT MA / AMED

Pazarda esnaflık yapan Şehmus Olur, tezgahındaki çeşitliliği azalttığını belirterek, “Bu kadar eşya 5 bin lira. Bütün malzemeleri olması gerekeninden düşük fiyatla satıyoruz. Her gün eşyalarımı bitiriyorum ama millet alamıyor. Eskiden kırmızı poşet vardı, büyük battal boy şimdi daha küçük poşet kullanıyoruz. Niye? Çünkü millete para yok, gelen yarım kilo alıyor. Giderimiz çok, tezgahı açmam 450 lira para. Bunun poşeti var 100 lira, pikap parası 150 lira, yemek de 100 lira. Kalan 200’e Allah bin bereket versin. Şu an sadece 6 kasa domates getirdim. Seçimler yaklaşıyor, inşallah değişir. Değişirse fiyatlar da değişir” dedi.

Ne halde ne pazarda 

“Ne halden alınıyor, ne pazarda satılıyor” diyerek pazarın durumunu özetleyen bir başka esnaf Selahattin Ertekin de, “Eskiden biber 3 lira, şimdi halde 12 lira, 15 liraya veriyoruz, gitmiyor. Çeri bugün halde 20, pazarda da 20 lira. Karnabahar da halde 8, pazarda 8 lira. Karın tokluğuna çalışıyoruz. Halde eskiden borcum 8 bin liraydı, şimdi 15 bin liraya çıktı. Allah’ın izniyle bir dahaki aya 30 bini bulacak” diye konuştu. 

 Yıllardır pazarcılık yaptığını dile getiren Rıdvan Köse, çalışma hayatının en kötü zamanını yaşadığını söyledi. Köse, “1986’dan beri bu işi yapıyorum. Şu an bir milyonda kazansam yine borçluyum. Borç yüzünden hale gidemiyorum. 2006’da her şey çok güzeldi. 2010’dan sonra her şey kötüye gitti. Herkes borçlandı. Eskiden hamallıkla geçim yapabiliyorken, şimdi ahırlıkla bile geçimi yapamıyoruz, bu kadar da olmaz!” diye belirtti. 

Bize bir şey olmaz zenginler düşünsün 

Artan yoksulluğa ve yaklaşan seçimlere dikkati çeken Köse, devamında şunları söyledi: “Ben fakirlikten gelme çocuğum, zenginler düşünsün. Bize bir şey olmaz, biz zaten yırtık ayakkabıyla büyüdük. Zenginler bu zamanı düşünsün. Biz sabrederiz. Seçim yeri, yolu, güzergahı belli ama Kürtleri hiçe sayarlarsa zor olur.”

Bir kilo meyve alamıyoruz

Eskiden pazarcı olan fakat artan maliyet nedeniyle işini bırakan yurttaşlardan Aziz Tekin de, “Eskiden ben de pazarcıydım ama bu krizden kaynaklı bıraktım. Bütün arkadaşlar akşam eve bir ekmek götüremiyor. Bu esnaflara sorun hangisi hale borçlu değil. Hepsi hale borçludur. Şu an ben bir alıcı olarak bir şey alamıyorum. Emekliyim, kirada oturuyorum, 3 bin 500 lira maaş alıyorum, hepsi kiraya gidiyor. Eee, çocuklar ne yiyecek? Doğalgaz, su, elektrik nasıl olacak? Pazar kapının önündedir ama bir kilo meyve alamıyoruz. Çocuklar yemek yiyemiyor” sözleriyle yaşam koşullarını anlattı. 

20 senede bitirdi

Yaklaşan seçime vurgu yapan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyorlar ki, ‘kimse aç değil, herkes tok, fakir yok.’ Öyle bir şey yok. Yalandır. Hepsi yalan konuşuyor. Herkes iktidarın değişmesini istiyor, kim demiyorsa yalandır. Ama kimse konuşamıyor. Ben değişmesini istiyorum. Hayatımın hiçbir zamanında O’na oy vermemişim, ölsem de vermem. Değişsin, yeter, 20 senedir sen yürüttün, yedin, bitirdin. Biz de açız, günahız. Başkası gelsin yesin biraz.” 

İki poşetle eve döneceğim

Alım gücünün düştüğünü ve hayatın gittikçe zorlaştığını vurgulayan Berivan Makal ise şunları söyledi: “Ateş gibi çok pahalı, geçim çok zor. Ne alacağımızı şaşırıyoruz artık. Hiçbir şey alamadım, iki poşetle eve döneceğim. Eskiden 50 lirayla gelip, 10 poşet alıyorduk şu an 200 liraya iki poşetle eve dönüyoruz. Çok kötü durumlar. Her şey ortada ben tek değil herkes yoksulluğun farkında. Değişmesini ve her şeyin normale dönmesini istiyoruz. Her şey çok pahalı. Hepimiz için hayırlısı olanın iktidara gelmesini istiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.