Atılmayan slogana disiplin cezası

Kadın Haberleri —

❏

  • Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’na atmadığı bir slogandan disiplin cezası verildiği öğrenildi.

Cezaevindelerinde yaşanan vahşet, akıl dışı uygulamalar, baskı ve zulüm cezaevlerinde kol geziyor. Hemen her gün bir cezaevinde akıl almaz uygulama haberleri, hasta tutsakların şüpheli ölümü duyuluyor. Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan da yaşanan hak ihlallerini avukatları aracılığıyla paylaştı.

Açık görüş hakkı gasp edildi

Avukatlardan edinilen bilgilere göre Gökkan’a slogan atmadığı halde slogan atmaktan disiplin cezası verildi. Gökkan’ın 5 Nisan 2022 tarihinde açık görüş hakkı olmasına rağmen “görüşçün yok” denilerek görüş hakkı gasp edildi. 

Kırmızı, örgüt rengi 

Tutukluların birçok hak ihlaline maruz aldığını aktaran avukatlar, süreli yayınlar olmadığı gerekçesiyle Xwebun ve Yeni Yaşam Gazetesi’nin verilmediğini belirtti. Avukatlar engellemeye karşı infaz hâkimliğine başvuruda bulundu. Avukatlar ayrıca Gökkan’a gönderilen kırmızı bir elbisenin “Örgüt renkleri içeriyor” gerekçesiyle kendisine verilmediğini belirtti. 1 yıl 3 aydır tutuklu bulunan Ayşe Gökkan’ın bu süre zarfında sağlık, yaşam ve haber alma gibi birçok hakkının ihlal edildiğini ifade eden avukatlar, yaşanan ihlallerine dair infaz hâkimliğine başvurduklarını kaydetti.

‘Uykun kıyafet’ zorunluluğu

Farklı tarihlerde cezaevinde yaşanan hak ihlallerine de dikkat çeken avukatlar, gardiyanların tutsaklara kamera karşısında ayakkabı çıkarma dayatması gibi uygulamaları dayattığını belirtti. Bu dayatmalardan dolayı Aralık 2021’den yana kadın tutsakların açık görüşe çıkmadığını söyleyen avukatlar, Nisan başında yapılan açık görüşten sonra aynı uygulamadan dolayı kadın tutsakların yalın ayak koğuşlara giderek uygulamayı protesto ettiğini kaydetti. 

Öte yandan edinilen bilgilere göre, gardiyanların tutuklulara, “Kıllık kıyafeti düzgün olmayan görüşe çıkamaz” dediği belirtilirken, tutsakların keyfi disiplin cezalarına maruz kaldığı öğrenildi.

NÛJINHA-AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.