ATK’den ‘ölüm’ cezası

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin ATK’nin hazırladığı rapora dair yazılı bir açıklama yapan  avukatları,  raporun bilimsellikten ve objektiflikten uzak  olduğunu belirtti.  Raporun taraflı olduğuna dikkat çeken avukatlar, Tuğluk’un tedavisi ve bilimsel bir raporun hazırlanması için de yeni bir girişimde bulunduklarını duyurdu.

Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve “demans” teşhisi konulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık sorununa ilişkin ATK tarafından hazırlanan rapor basına yansıdı.

Kobanê Davası’nın görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tarafından alanına ara karar ile Aysel Tuğluk ATK’ye sevk edildi. 

Tuğluk’un ATK’de 3 hafta tutulması ve ifade verip, vermeyeceğinin tespit edilmesi istenen kararda, ATK 3 günde “cezai sorumluluğu vardır” raporu verdi. 1-4 Şubat tarihleri arasında Tuğluk hakkında hazırlanan 25 sayfalık raporun ilk 15 sayfasında, Kobanê Davası’ndaki suçlamalar anlatıldı.

Raporun geriye kalan 10 sayfasında ise Tuğluk’un Mart 2021 tarihinde itibaren gittiği hastaneler, tetkik sonuçları, verilen ilaçların reçeteleri ve ATK’nin daha önce verdiği kararlar yer aldı.

Süreç henüz tükenmedi

ATK’nin, Tuğluk’un “cezai sorumluluğu vardır” tespitinin yer aldığı rapora ilişkin Aysel Tuğluk’un avukatları yazılı bir açıklama yaptı.

Tuğluk’un ciddi sağlık sorunları nedeniyle cezanın ertelenmesi talebinde bulundukları belirtilen açıklamada şöyle denildi: Hatırlanacağı üzere Seka Devlet Hastanesinin ilk teşhisi ve akabinde Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu’nun kapsamlı raporuna göre Sayın Tuğluk’un hastalığının kronik ilerleyici seyirli ve cezaevinde tek başına hayatını sürdürmesini engeller nitelikte olmasından dolayı cezasının infazının ertelenmesi gerektiği belirtilmişti. Ancak konuyla ilgili olarak Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’nun tam tersi yönünde vermiş olduğu rapor sebebiyle Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yapmış olduğumuz taleplerimiz reddedilmiş, müvekkilin cezaevi koşullarında tedavisi olanaklı olmadığı bilindiği halde tahliye edilmemiştir. 

Olumlu ya da olumsuz sürecin henüz tükenmediği kaydedilen açıklamada, 15 Şubat 2022 tarihinde basın yayın organlarına yansıyan ATK raporunun, Tuğluk’un “cezaevinde tek başına yaşamını idame ettirebileceğine” dair rapor verdiği bilgisinin durumu tam açıklamadığı belirtildi. 

ATK’nin raporu konu dışı

Açıklamada konuya ilişkin şunlar kaydedildi: Sayın Tuğluk, kamuoyunda “6-8 Ekim Kobane” dosyası olarak bilinen ve HDP’li siyasetçilerin yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyasında tutuklu bulunmaktadır ve sağlık sebepleriyle bugüne kadar mahkemede beyanda bulunamamasından dolayı, Mahkeme, tam teşekküllü bir hastaneye sevkinin sağlanarak bu durumun netleşmesi yönünde ara karar almıştır. ATK 4. İhtisas Kurulu da Mahkemeden, Sayın Tuğluk’un ATK Gözlem İhtisas Kurulu’nda kalması yönünde talepte bulunmuş ve Mahkemenin bu konuda ara karar tesis etmesi üzerine de 1-4 Şubat 2022 tarihleri arasında ATK Gözlem İhtisas Kurulu’nda tutulmuş, akabinde de 5 yılı aşkın süredir tutulduğu Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevine geri götürülmüştür. Dolayısıyla dün itibariyle Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Adli Tıp Raporu, Sayın Tuğluk’un yaşamış olduğu sağlık sorunlarından kaynaklı savunma yapıp yapamayacağının tespiti amaçlı istenen bir rapordur.  Ancak ATK kendisinden talep edilen hususta bir değerlendirme yapmamış ve sayın Tuğluk’a atfedilen fiillerin meydana geldiği döneme ilişkin herhangi bir tıbbi veri olmadan “cezai sorumluluğunun tam olduğuna” dair rapor düzenlenmiştir.  

Hazırlanan raporun konu dışı olduğunu belirten avukatlar, “Mahkemenin ara kararında istenen ve ATK’nın değerlendirme konusu yapması gereken husus, sayın Aysel Tuğluk’un mevcut sağlık durumu itibari ile  savunma yapıp yapamayacağı hususudur. Nitekim ATK raporunun 21. Sayfasında “savunma yapıp yapamayacağı hususlarının tespiti için Adli Tıp Kurumuna sevkine karar verildiği” şeklinde belirleme bulunmaktadır” dedi.

Rapor ciddi farklılıklar içeriyor

Raporun, bilimsellikten ve objektiflikten uzak bir rapor olduğunu kaydeden avukatlar, “Tıbbi değerlendirme ve kanıta dayalı bilimsel tartışma yapmak yerine raporda olayları adeta iddianın tarafı gibi aktardığında bilimselliğini ve objektifliğini yitirmiş olur. Rapor, olaylarla ilgili bir kanı oluşturduğundan yazım dili ve tıp etiği bakımından da sorunludur. Yine belirtmek isteriz ki, muayene bulguları ve gözlem süreci oldukça muğlak durumdadır ve bir önceki ATK 3. İhtisas Kurulu’nun değerlendirmelerinden ciddi farklılıklar içermektedir” tespitinde bulundu.

Raporun sadece Tuğluk’un fiillerin işlendiği tarihlerde ceza sorumluluğunun tam olduğundan yol çıktığını belirten avukatlar,

“Oysa ki bir bireyin cezasının infazı için de sağlığının tam yerinde olması gerekmektedir. Raporun buna dair bir değerlendirme yapmadığını vurgulamak isteriz” açıklamasında bulundu.

Tuğluk’un savunma yapması mümkün değil

Açıklamda şunlar kaydedildi: Altını çizerek belirtmek isteriz ki ATK tarafından hazırlanan 04.02.2022 tarihli raporda sayın Aysel Tuğluk’un sağlık durumu ile ilgili yapmış olduğu tespit ve değerlendirmelerden rahatlıkla anlaşılmaktadır ki sayın Tuğluk’un bu haliyle savunma yapması mümkün değildir. Ancak bu tespitlere rağmen ATK bu hususta görüş belirtmekten özelikle kaçınmış ve sadece cezai sorumluluk boyutu ile değerlendirme yapmakla yetinmiştir. 

Rapora imza atan hekimlere soruşturma

Tuğluk için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına ve Nöroloji Anabilim Dalı Başkanlığına başvuruda bulunduklarını açıklayan avukatlar, son olarak şunları kaydetti:Öncelikli olarak Sayın Tuğluk’un sağlığının geldiği aşamanın kritik olmasından dolayı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Başkanlığına sevkinin sağlanarak tedavisinin ve bilimsel raporun hazırlanması için girişim başlattığımızı belirtiriz. Bununla birlikte tıp etik kurallarına  aykırı ve bilimsel objektiflikten uzak ve mahkemenin ara kararlarına aykırı hazırlanmış raporlarda imzası ve sorumluluğu bulunan hekimlerle ilgili cezai ve idari soruşturma yapılması için gerekli hukuki süreci başlattığımızı duyururuz.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.