Avrupa çağrıyı tartışıyor
Yurt Dışı Haberleri —

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, İmralı 2025
- Rêber Apo’nun tarihi çağrısını tartışan Avrupa’da yaşayan Kürtler DKTM’lerde halk toplantıları düzenliyor. Kürtleri siyasetin ana aktörü yapan Rêber Apo’nun çağrısına Türkiye’nin cevap vermesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Avrupa’da Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin (DKTM) öncülüğünde, Rêber Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısı tartışılıyor. Fransa’nın Nantes ve Strasbourg kentlerinde yapılan toplantılarda, “Halkların ihtiyacı olan yeni bir savaş ya da katliam değil, barıştır” denildi. Rêber Apo’nun uzattığı barış elinin gerçek çözüm olduğu, Türk devletinin gerekli adımı atması gerektiği vurgulandı.
Belirleyici aktör olduk
Fransa’nın Nantes kentinde, Nantes Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla düzenlenen halk toplantısında, katliam ve soykırımın Rêber Apo’nun çağrısına doğru yaklaşıldığında son bulacağına vurgu yapıldı. Kürt siyasetçi İsmail Erzingan, “Halkların ihtiyacı olan yeni bir savaş ya da katliam değil, barıştır” dedi. “Önder Apo, mücadeleyi başlattığında Kürt halkı silinmenin eşiğindeydi. O günden bu yana Kürtleri tarih sahnesine çıkararak Ortadoğu siyasetinin belirleyici bir aktörü hâline getirdi” diyen Erzingan, Önder Apo’nun bu son çağrıyla diplomasi ve siyaset alanında yeni bir mücadele süreci başlattığını belirtti.
Barış ve demokrasi konusundaki kararlılığa dikkat çeken Erzingan, “Biz, Önderliğimizin masada olduğu bir süreçte Kürtlerin kaybetmeyeceğini biliyoruz. Önder Apo’nun elini güçlendirmek için bu çağrıya sahip çıkıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Türk devleti adım atmalı
Strasbourg’da Rêber Apo’nun “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “toplumsal cinsiyetçilik” başlığı ile kadın hareketlerine gönderdiği mesaj üzerine bir panel düzenlendi. Zîn Kadın Komününün düzenlediği panelde konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Songül Ömürcan, “Rêber Apo, kadının kölelik zincirlerinin kırılmadığı bir dünyada gerçek özgürlüğün mümkün olamayacağını bir kez daha ortaya koyuyor” dedi. Ömürcan, “Önder Apo’nun uzattığı barış elinin Türk devleti tarafından karşılık bulması halinde, hem toplum hem de devlet açısından büyük bir dönüşüm fırsatı yakalanacaktır. Kürt halkının temel talebi kendi dili, kültürü ve haklarıyla eşitlik içinde yaşamaktır. Bu çağrının doğru anlaşılması ve somut adımlarla desteklenmesi barış sürecini kalıcı kılabilir” diyerek, tüm kesimlere çağrının önemini sahiplenme çağrısında bulundu.
Panel, Rêber Apo’nun 8 Mart mesajının tarihsel önemine ve “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına güçlü bir sahiplenme ve destekle sona erdi. HABER MERKEZİ