Avrupa sessiz suç ortağı

Dünya Haberleri —

Kiel'de Rojava ve sağlık hizmetleri paneli

Kiel'de Rojava ve sağlık hizmetleri paneli

  • Dr Wilk: “Türk devleti 5 Ekim’den beri Rojava’da tahıl ambarlarını, petrol kuyularını, su istasyonlarını, gaz ve elektrik santrallerini bombalıyor, sivillere saldırarak insanlık suçu işliyor” 
  • Rojava’da yaptığı çalışmaları Kiel’de bir panelde anlatan Dr. Michael Wilk, Türk devletinin saldırılarına rağmen Heyva Sor a Kurdistan ile sağlık hizmetlerini sürdürdüklerini anlattı. 

MEHMET İLBAŞ

Almanya'nın Kiel kentinde, 2014 yılından bu yana Rojava’da acil tıbbi yardım hizmeti sunan, bölgede yeni bir sağlık sisteminin geliştirilmesinde önemli payı olan Doktor Michael Wilk, Rojava’da yaptıkları son çalışmaları bir panelle anlattı. Etkinlik Kiel Kurdistan Dayanışma Komitesi, Defend Kurdistan, Rosa-Luxemburg-Stiftung Schleswig-Holstein ve Kulturwochen tarafından organize edildi.

Toplum çalışmalara gönüllü katılıyor
Ekim ayı boyunca Rojava ve Başûrê Kurdistan’da yaptıkları çalışmaları anlatan Dr. Michael Wilk, sağlık çalışmalarının toplumdan modelin dışında olmadığına dikkat çekti. Dr. Wind, “tabandan demokratik özyönetim örgütlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği düzenlemeleri, Rojava halkının yeni modele güç vermesini ve doğrudan katılımını sağlıyor. Rojava’ın başlıca zorlukları, Şam hükümetine karşı özerklik mücadelesi, DAİŞ ile mücadele ve Erdoğan rejiminin işgal ve bombardımanları helen devasa bir tehdit olarak duruyor” dedi. 
Dr. Michael Wilk, ilk yardım doktoru, psikoterapist ve ayrıca Rojava'daki dayanışma çalışmalarından oluşan tıbbi raporları panele katılanlara sundu. 

Türk devleti demografiyi değiştiriyor
Dr. Michael Wilk Rojava'daki son deneyim ve gözlemleri hakkında da, “Rojava’da ve Suriye’deki savaşla birlikte bugüne kadar 500 bin insan öldü ve 13 milyon insan yerlerinden edildi. Türkiye işgal ettiği yerlerde sözde DAİŞ’e karşı savaştığını söylüyor ama aslında işgal ettiği bölgelerde Kürt karşıtlığını geliştirip, demografik yapıyı değiştiriyor. Kürtlere karşı açıktan savaştırıyor. Efrîn ve Serêkaniyê’de Türk devleti demografik yapıyı değiştirerek oralarda uydu yapılar oluşturuyor. Bunun en açık uygulaması Erin’de yaşanıyor” diyerek göçertilen Kürtlerin zor şartlarda yaşadığına dikkat çekti. “Efrîn’den göçertilen insanlar Şehba’da kurulan çadırlarda yaşıyor ve onların acil insan yardıma ihtiyacı var” diyen Dr. Wilk, Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesinde yaptıkları çalışmaları da anlattı. İlk inşaa ettikleri hastanenin DAİŞ saldırısında yıkıldığını ancak Heyva Sor a Kurdistan ile birlikte çalışarak hastaneyi  tekrar kurulduğunu ve hizmet verdiğini anlatan Dr. Michael Wilk, “Hastane yeniden inşa edidi hizmet vermeye devam ediyor. Heyva Sor a Kurdistan ile birlikte bu hastane üzerinden hizmet ediyoruz. Ne yazık ki Avrupa ülkeleri herhangi bir insani yardım ve katkıda bulunmuyor aksine Türk devletinin yaptıklarına sessiz kalarak ortak oluyor. Türk devleti Şengal'de hastane bombaladı. Türk devleti 5 Ekim den itibaren Rojavada tahıl ambarlarını, petrol kuyularını, su istasyonlarını, gaz ve elektrik santrallerini bombalıyor, sivillere saldırarak insanlık suçları işliyor" ifadelerini kullanan Dr. Wilk Türk devletinin yaptığı katliamlardan bazı fotoğraflar gösterdi. KİEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.