Avrupa'da Şengal sahiplenildi

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa kentlerinde Bağdat-Hewler anlaşmasından sonra Irak hükümetinin Şengal Asayişi'nin kentten çıkmasını istemesine tepki gösterildi.

 

Almanya’nın Berlin, Stuttgart, İsviçre’nin Biel, Zürih, Solothurn ve Lozan, Hollanda’nın Den Haag ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de Şengal’i ve Êzîdîleri sahiplenme eylemleri düzenlendi.

Berlin’de gençlik hareketi öncülüğünde Alexanderplatz’da bir eylem düzenlendi. KNK’nin Şengal’e ilişkin yaptığı açıklamanın okunmasıyla devam eden eylemde Alman siyasetçi Dr. Nick Brauns bir konuşma yaptı. Şengal’e yönelik tehditlerin işgal girişimi olduğunu belirten Dr. Brauns, “Şengal ve Êzidîler yalnız değildir” dedi. KDP ve Türkiye’nin bu saldırılarda rolü olduğunu da vurgulayan Dr. Brauns, Şengal Direniş Birlikleri’nin meşru bir güç olduğunu, Şengal Êzidî Halk Meclisinin özerk yapısıyla meşru olduğunu belirtti.

PYD Berlin temsilciliği adına konuşan Siliman Hajo, “Bu plan ile Tuz Hurmatu’dan Rojava sınırına kadar Kürdistan işgal edilmek isteniyor. Garê’de yenilenler Şengal’de öç almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Stuttgart’ta protesto eyleminin adresi Königstrasse idi. “Bijî berxwedana Şengalê” pankartı ve Öcalan’ın posterleri ile yürüyüş düzenleyen gençler, Kürtçe ve Almanca sloganlarla Şengal direnişini selamladı.

İsviçre’nin Biel, Zürih, Solothurn ve Lozan kentlerinde düzenlenen eylemlerle Irak hükümetinin Şengal’e yönelik tehditleri protesto edildi. Eylemlerde sık sık Irak hükümetinin Türk devleti ile olan Şengal’e ilişkin işgal antlaşmasına karşı sloganlar atıldı.

Hollanda’nın Den Haag kentinde DEM-NED tarafından düzenlenen eylem Irak Büyükelçiliği önünde yapıldı. Irak merkezi hükümetinin Şengal Asayiş Güçleri’ne “24 saate kadar silahlarınızı bırakarak terk edin” biçimindeki tehdidi, bir ferman çağrısı olarak nitelendirildi.

Eylemde bir konuşma yapan DEM-NED Eşbaşkanı Hüseyin Yıldız, Şengal’i DAİŞ katliamı ile baş başa bırakan Birleşmiş Milletler, Irak ve KDP’nin yeniden ihanet şebekesinin denetimine vermek istediğini söyledi.

Şengal’e yönelik Irak hükümetinin tehditleri Belçika’nın başkenti Brüksel’de BM önünde protesto edildi. “Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesine ilişkin düzenlenen eylemde Kürdistanlılar, tehditlere tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.