Aydınlanana kadar ayaktayız

Yurt Dışı Haberleri —

Paris katliamlarının kınama yürüyüşü / Foto: Deniz BABİR

Paris katliamlarının kınama yürüyüşü / Foto: Deniz BABİR

  • Kürtler adalet talebiyle bir kez daha Paris République Meydanı’na yürüyordu. Bu yürüyüşün bitmeyeceği atılan sloganlardan, konuşulan sohbetlerden, atılan her adımdan ve bakan her gözden belli oluyordu. 
  • France Kurdistan Derneği Eşbaşkanı Roseline Berowan Kısa, “11 yıldır bu katliamın detaylarını, neden yapıldığını, nasıl yapıldığını, kimler tarafından yapıldığını Fransa kamuoyuna anlatıyoruz. Bu katliamı kimler yaptı biliyoruz. Suçluları tanıyoruz. Mücadeleye devam etmeliyiz çünkü haklıyız” diyor. 

ARAT ARARAT/PARİS

Avrupa’da yaşayan Kürtler, Paris’te adalet talebinde bulunmak için 11. kez yollara düştü. Umutlarını yitirmeden, geri adım atmadan ısrarla her yıl önce Gare de Nord’da buluşuyor ardından akıyorlar Republik Meydanı’na. Ben de Özgür Politika muhabiri olarak tanık oluyorum 2024 yılının bu tarihi öfke seline. Kadınlar en önde, gençler dinamik güçleriyle bu yıl da eyleme damgalarını vurdular. 


Halkımızın nabzını tutmak için geziniyorum kalabalıklar arasında. Fotoğraf makinemin deklanşörü hep tetikte. Gözüm duygularını alabileceğim kadınları arıyordu. İlk konuştuğum kadın görevli yeleği ve görkemli soyadı ile Gulê Öcalan oldu. Gulê, tüm dünyada başta Kürt kadınları olmak üzere herkesin Paris Katliamı için eylemde olduğunu belirterek, “Fransa bu katliamda suçlu olduğu için 11 yıldır katliamı aydınlatmıyor” cümlesi ile aslında Kürtlerin adaleti doğru adreste aradığını dile getiriyordu. Gulê devam ederek, “Sadece Fransa değil tüm Avrupa ülkeleri bu suça ortak. Türkiye’yle çıkar ilişkileri olduğundan sessiz kalıyorlar. Bu katliam aydınlatılana kadar biz kadınlar ayakta olmalıyız” sözleri ile kararlı duruşunu kamuoyu ile paylaşıyordu.

Paris demek Kürt katliamı demek
Yürüyüşüme devam ediyorum. Çok kalabalık; yürümekte zorlanıyorum. Bu kez geçmek için izin istediğim gençlere takılıyorum. Onların da gözleri basın kartıma takılınca ilgilerini çekiyor, beni lafa tutuyorlar. Serhat Deniz, Erzurumlu bir Kürt genci ve konuşmaya çok istekli. “Neden buradasın” diye soruyorum. Paris’a anma için geldiğini söylüyor. Paris ismini duyduğunda aklına Kürt katliamının geldiğini ifade eden Serhat, “Fransa kendi çıkarları için sessiz kalıyor" dedi ve vedalaştık.

Alanlarda, eylemde olmalıyız
Gençlerin eyleme yoğun katılımı ve Kürtçe konuşmaları umudumu yükseltiyor. Bu kez karşıma elinde bayrağıyla uzun boylu bir Kürt genci çıkıyor. Eyleme Strasbourg'dan katıldığını söyleyen Kurdistanlı genç Dêrsimli. Firat Dersim isimli genç eyleme ilişkin duygularını, öfkesini ve kararlılığını şu sözlerle dile getiriyor: “Başta Fransa olmak üzere katliamda ortak olan ülkeler gerçekleri bildikleri halde saklıyorlar. Bu yüzden adalet yerini bulmuyor. Adaletin sağlanması ve bu ülkelerin doğruyu söylemesi için biz Kürtler sürekli Paris'e gelmeliyiz. Bağırmalıyız. Alanlarda, eylemde olmalıyız.”

Hele hele kadınlar hiç durmamalı
Kadınların yüreklerinden geçenleri kaleme almak istiyorum. Bu kez Frankfurt'dan eyleme katılan Hezexli Selamet  ile karşılaşıyorum. Sarı, kırmızı, yeşil şalı ile katılmış yürüyüşe. Her konuşan gibi Selamet’te de Fransa'ya büyük bir öfke hakim. “Fransa suçlu” diyor: “Fransa korkusundan bu katliamın gerçeklerini açıklamıyor. Anlaşma yapmışlar. Kürt kadınları herkesin gözü önünde katledildi; gözlerini kapattılar. Bu dava sonuçlanana, gerçekler konuşulana kadar Kürtler sokaklarda olacak. Hele biz kadınlar hiç durmayacağız.”

Katliamı Fransızlara anlatıyorlar
Bu kez karşıma Kürtçe konuşan, Fransa’da doğmuş, ebeveynlerinden birisi Fransız olan bir kadın çıkıyor. France Kurdistan Derneği Eşbaşkanı. Özelikle belirterek “Eşbaşkan” diyor. Adı Roseline Berowan Kısa. Paris ve Kürt kelimelerinin kendisinde nasıl bir duygu yarattığını sorduğumda iç çekerek “Of” dedi. Zorlandı ve duygusallaşarak şunları dile getirdi: “Benim için Paris artık trajik bir anlam ifade ediyor. Burda 11 yıl önce bir katliam yapıldı. 10 yıl sonra bir katliam daha. Kürtler, Kürt kadınları katledildi. Benim için Paris iki anlam ifade ediyor; Kürt kadını ve Kürtler."

Devlet sırları açıklanmalı
Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan katledildikten sonra adalet arayışlarını kurdukları France Kurdistan Derneği ile sürdürdüklerini söyleyen Roseline, devlet sırrı ile katliamın üzerinin örtülmesine tepkili. “11 yıldır anlatıyoruz. Bu katliamın, detaylarını, neden yapıldığını, nasıl yapıldığını, kimler tarafından yapıldığını Fransa kamuoyunun, halkının bilmesi icin çalışma yürütüyoruz. Her yıl eylemlere katılıyoruz. Kürt halkının yanındayız. Biz bu katliamı kimlerin yaptığını biliyoruz. Fakat devlet sırları ortaya çıkarılmıyor. Bu sırlar ortaya çıkarılmadığı sürece bu katliam aydınlatılmayacak. Mücadeleye devam etmeliyiz çünkü haklıyız” dedikten sonra kortejdeki yerini almak icin hızla yanımızdan ayrılıyor.

Öfke seli Repuklik’e aktı
Kürtlerin Paris’teki öfke seli République Meydanı’na akmaya başlamıştı. Anonslar yapılıyor, kortejde yerini alacaklar bir bir özenle sıraya diziliyordu. Katledilen Kürtlerin resimleri aileleri tarafından en önde taşınıyor. Kortejin güvenliğini yine Kürtler yapıyor. Çünkü kimseye güvenmiyorlar. Polis ordusu sadece önde, Kürtlerin öfke seline yol açıyordu. Kürtler adalet talebiyle bir kez daha Paris Repuklik Meydanı’na yürüyordu. Bu yürüyüşün bitmeyeceği atılan sloganlardan, konuşulan sohbetlerden, atılan her adımdan ve bakan her gözden belli oluyordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.