Bağdat'tan iyimser dönüş

Şengal heyetinin Irak'taki görüşmeleri

Şengal heyetinin Irak'taki görüşmeleri

  • PADÊ Eşbaşkanı Hesen Hecî, Bağdat görüşmelerinin olumlu geçtiğini, kendilerine rağmen Şengal Anlaşması'nın uygulanmaması gibi bazı sözler aldıklarını belirtti.

Irak'ta bir dizi görüşme gerçekleştiren Şengal heyetinde yer alan PADÊ Eşbaşkanı Hesen Hecî, Şengal'in özerkliğinin tanınması talebinde ısrar ettiklerini söyledi.

Şengal'de Êzîdîlerin öncüleri ve siyasetçilerden oluşan bir heyet, 8-10 Ocak'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Reşid ve Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusu ile bir araya geldi. Görüşmelere dair yapılan açıklamalarda, Şengal'de yaşanan sorunlar, kent sakinlerinin ihtiyaçları, Êzîdîlerin geri dönüşleri ve çözüm önerilerinin gündeme geldiği belirtildi.  Êzîdîlerin ardından 11 Ocak'ta ise Federe Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberindeki heyet, Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile görüşerek, Êzîdîlerin kazanımlarını hedef alan Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını istedi. Şengal heyetinde yer alan Êzîdî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) Eşbaşkanı Hesen Hecî, Irak temaslarına dair konuştu. 

Çok olumlu karşılandık

Hecî, Şengal'de tüm yapıların dahil olduğu tartışmalar sonucu belirlenen talep ve ihtiyaçların raporlaştırıldığını, rapor haline getirilen karar ve taleplerini bu görüşmelerde yetkililere sunduklarını söyledi. Hecî, "Çok olumlu karşılandık. Şengal’e sonuna kadar yardımcı olacaklarını ve Şengal ile dayanışma içinde olacaklarını belirttiler. Görüşmelerde Şengal’e geri dönüşlerin sağlanması ve Şengal’in idari teşkilatını konuştuk. Onlar da kendilerine verilen raporu müsteşarlarına sunacaklarını ve madde madde üzerinde duracaklarını ifade ettiler. Şengal ile dayanışacaklarını dair söz verdiler. Sorunları çözme noktasında girişim ve çabalarının olacağını belirttiler” dedi.

Bazı sözler aldık

Şengal’in özerkliğinin tanınması noktasında da bazı sözler aldıklarını kaydeden Hecî, görüşmelerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurguladı. Hecî, "Şengal’in özerkliğinin tanınması için hazırladığımız raporu onlara sunduk. Şengal, Kazimi (Eski Başbakan) döneminde gerçekten de unutulmuştu. Bu yüzden de Şengal’in taleplerini ve haklarını bu yeni oluşturulan yönetime bildirmenin bir sorumluluk olduğunu düşündük. Onlar da bu görüşme taleplerimizi geri çevirmedi ve yeni hükümetle destek vereceklerini, buna hazır olduklarını söyledi” şeklinde konuştu.

Şengal Anlaşması uygulanmayacak 

Êzîdîlere ait mal ve mülklerin de gündeme geldiğini ifade eden Hecî, şunları söyledi: "Êzîdîlere ait olan mal ve mülklerin üzerlerine tapulanmasını talep ettik. Şengal’in taleplerini yerine getirme noktasında hazır olduklarını aktardılar. 9 Ekim Şengal Antlaşması da konuşuldu. ‘Biz Şengal’in iradesi olmadan hiçbir şey yapmayız, onlar da hak sahibi ve bu haklar uğrunda büyük bedeller vermişler. Biz onlara bunu yapamayız. Eğer ki Şengaliler isterse o zaman belki bir şeyler yapabiliriz. Ne zaman Şengal buna tamam derse o zaman yaparız. 9 Ekim Anlaşması'nın şu an hiçbir anlamı yok’ dediler. Anlaşmanın, Kazımi zamanında yapıldığını hatırlattılar ve yürürlüğe girmeyeceğini vurguladılar. Bu saatten sonra bu anlaşmanın uygulamaya geçileceğini inanmıyoruz. Şengal Özerk Yönetimi ilk günden beri bu anlaşmayı kabul etmiyor ve buna karşıdır."

Sonuçlarını bekleyeceğiz

Adalet Bakanı ile de görüştüklerini aktaran Hecî, şöyle devam etti: "O da bizim 3-4 maddemizi kabul etti. Şengal’e dönmek isteyen Şengallilere sonuna kadar destek olacaklarını, onun için hizmet edeceklerini söyledi. Şengal’de Adalet Bakanlığına bağlı birkaç kurumun da açılacağını ve bu kurumların da Şengal’in hizmetinde olacağını söyledi. Bizim istediğimiz şey raporlarda beyan ettiğimiz taleplerimizin madde madde kabul edilmesidir. Bu taleplerimizin sadece kağıt üstünde değil, aynı zamanda pratikte de uygulamaya sokulmasını istiyoruz. Bu görüşmelerin sonuçlarını bekleyeceğiz. Yaptığımız her görüşmede Şengal’in taleplerini dile getirdik. Ne eksik ne de fazla bir şey istedik. Taleplerimiz Şengal’in hakkıdır. Şengallilerin talebi Özerk Şengal’in tanınmasıdır. Onların da talebi kendilerine ait güçlerinin olmasıdır. Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.