Barış heyetinin temasları sürüyor

Dünya Haberleri —

  • Türk devletinin işgal saldırısına karşı, diyalog ve barış çağrısı yapmak için geçtiğimiz hafta gruplar halinde Güney Kürdistan’a giden Barış Heyeti’nin temas ve girişimleri devam ediyor. Süleymaniye’de dün Goran yetkilileriyle görüşen, bölgedeki yazarlarla bir araya gelen heyet bugün yeniden Hewlêr’e geçecek.

 

Barış Heyeti’nde Almanya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, İsveç, İsviçre, Norveç, Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkelerden birçok siyasetçi, sendikacı, aydın, yazar, sivil toplum örgütü temsilcileri, aktivistler yer alıyor. Almanya’dan Güney Kürdistan’a gidenler arasında Emden/Leer Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Mechtild Exo da var. Aynı zamanda Jineolojî Almanya çalışmalarını yürüten Exo, kadın bilimi Jineolojî’nin Almanya ve dünyanın farklı ülkelerinde büyük bir önemi olduğunu belirterek bu heyet içerisinde yer alma nedenini şöyle özetledi: "Jineolojî’nin buradaki kökleri hedef alınıyor. Zagros dağları şuan saldırı altında. Tanrıça İştar’ın adının verildiği tarihi mekanlar hedef halinde. Kadın devrimi, kadın özgürlüğü, komünal demokrasi ve özgür eş yaşamı kazanma mücadelesi de saldırı altında."

.

Alman silah fabrikalarının parmağı var

Farklı siyasi örgütlerden oluşan bir bileşim olarak savaşa, silahların satışı ve imalatına karşı mücadele yürüttüklerini ifade eden Rheinmetall Entwaffnen kampanya üyesi Nico Vogel, “Barış Heyeti ile birlikte Güney Kürdistan’a geldik. Türk devletinin sürdürdüğü savaşı yerinde gözlemlemek ve araştırmalar yapmak istiyoruz. Burada yaptığımız gözlemlerde Alman silah fabrikalarının da buradaki zulümde parmağı olduğunu kaydetmek istedik. Rheinmetall’in silahlarının burada kullanılıp kullanılmadığını da araştırıyoruz” dedi.

.

Amaç soykırımdır

Gemeinsam Kämpfen (Birlikte Mücadele) aktivisti Birthe Witthöft ise feminist bir hareket olarak Kürdistan’ın barış ve özgürlüğü için Barış Heyeti’ne dahil olduklarını ve Güney Kürdistan'a geldiklerini belirtti. Defend Kurdistan’ın yayınladığı Türk işgaline ve sürdürülen savaşa karşı deklerasyona da imza attıklarını söyleyen Witthöft, "Kadın hareketi olarak bölgedeki kadınlarla konuşmak ve duruma ilişkin görüşmeler yapmak istiyoruz. Onlarla özellikle savaşta silah olarak kullanılan cinsel saldırı üzerine konuşmak istiyoruz" dedi.

.

Türk devletinin Güney Kürdistan işgaline tepki gösteren Witthöft, "Amaç Kürtlere karşı bir soykırım uygulamaktır” diye konuştu.

 

 

İngiltere Başbakanı’na sordu:

Ne yapacaksınız?

 

İşçi Partisi Milletvekili Navendu Mishra, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a işgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarına karşı nasıl tavır alacağını sordu.

Milletvekili Mishra, Türk devletinin Güney Kürdistan saldırılarına ilişkin önerge verdi. Önergeye yanıt veren İngiltere Başbakanı Johnson, saldırıyı araştıracaklarını belirtti. Soru önergesinde Başûrê Kürdistan'da Haziran ayının başında Mexmur Mülteci Kampına Türk SİHA'ların saldırdığını hatırlatan Mishra, Türk devletinin bu saldırıları Nisan ayında bu yana Kürtlere karşı yürüttüğünü belirtti.

Türk devletini kınayacak mısınız?

HDP’nin kapatılması için devam eden davaya da işaret eden vekil, "Bu aslında bir ülkedeki çoğunlukta olan nüfusa yani Kürtlere yönelik utanç verici bir saldırıdır. Sayın Başbakan Türk devletinin bu saldırılarını kınayacak mı ve NATO ortağımız Türkiye’nin Kürt halkına yönelik bu saldırıları durdurması yönünde çağırı yapacak mı?” diye sordu.

Araştıracakmış!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Güney Kürdistan'daki durumun son derece karmaşık olduğunu belirterek, saldırının araştırılacağını kaydetti. Johnson, “Kuzey Irak’ta durum oldukça karmaşıktır, kesinlikle kabul etmeliyiz ki Kürt savaşçılar DAİŞ’e karşı ve Bashar Al-Assad’ın güçlerine karşı olağanüstü bir mücadele verdiler. Fakat Türk güçleriyle uzun yıllara dayanan anlaşmazlıklarını da açıkça görüyoruz" cevabı verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.