Defend Kürdistan ağı genişletiliyor

Dünya Haberleri —

  •  Darmstadt’ta yapılan 4. Enternasyonalist Kürdistan Konferansı’nda, Kürt halkıyla dayanışmanın daha da geliştirilmesi için Defend Kürdistan’ın Almanya çapında örgütlenme ağını genişletmesi kararı çıktı.

SAİT ÖZTÜRK/DARMSTADT

Almanya’da Kürt halkı ve özgürlük mücadelesi için kamuoyu çalışması yapan Civaka Azad (Kürt Halkla İlişkiler Merkezi) ve Kürt Kadın Barış Bürosu (CENÎ) ile Demokratik Konfederalizm İnisiyatifi’nin ortak düzenlediği “4. Enternasyonalist Kürdistan Konferansı” Darmstadt’ta yapıldı. Hafta sonu yapılan konferansta Ortadoğu’daki son siyasi gelişmelerin yanı sıra Kürdistan ile dayanışma çalışmaları ile Almanya’daki Kürtlerin durumu tartışıldı.

Toplumsal örgütlülük 

Konferansta konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç, Rojhilat ve İran'daki mevcut protesto eylemleri ile Ukrayna-Rusya savaşına işaret edip “3. Dünya Savaşı yaşanıyor” dedi. Türk devletinin Rojava’ya ve Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarıyla savaş suçu işlediği söyleyen Koç, “Türk devleti saldırılarda kimyasal silah kullanıyor. Rojava’ya yönelik devam eden saldırılarda siviller katlediliyor” diye konuştu. Koç, kapitalist modernitenin yarattığı krize karşı ise toplumsal örgütlenmenin şart olduğunu belirtti. 

Dayanışma örnekleri

Konferansta ayrıca Kürt kurumlarıyla dayanışma gösteren Tatort Kürdistan, Women Defend Rojava ve Riseup4Rojava gibi oluşumların çalışmaları ve kampanyaları anlatıldı.

Üç panel

İlk gün son oturumda üç panel yapıldı. İlk panelde mevcut kampanyaların şu anda nerede olduğu, ne gibi sorunları olduğu ve hangi çözümlere başvurdukları ele alındı. İkinci panelde ANF, Kürdistan Raporu ve Nûçe Cîwan gibi "demokratik medya"nın güçlendirilmesinin rolü ve olasılığı tartışıldı. Üçüncü panel de ise Almanya'daki Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED) ve bağlı kurumların çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Konferansın ilk günü "Dağlardan Başka Dost Yok" belgeseli ile sona erdi.

Çalışmalarını anlattılar 

Konferansı ikinci gününde ise dayanışma beklentileri üzerine tartışmalar yapıldı. Defend Kürdistan kampanyasının çalışmaları anlatılarak, gelecekteki perspektifi üzerine tartışmalar yapıldı. Daha sonra Girişimsel Demokratik Konfederalizm (IDK), feminist örgüt, Birlikte Mücadele (GK) ve enternasyonalist gençlik komünlerinin hangi ihtiyaçtan yola çıktıkları, yaptıkları çalışmaları ve projelerini anlattılar. Bu bağlamda Almanya'daki ve Alman toplumundaki mevcut duruma, krize bakış açıları ve çözümleri üzerinde de duruldu.

Öneriler geliştirildi

İkinci gününün ikinci oturumunda gelecekte birlikte izlenecek somut perspektifler, Defend Kürdistan Ağı kapsamında konuşuldu. Dayanışma yapılarına sahip çeşitli şehirlerde "Nasıl yaşanır? Ne yapalım? Nereden başlamalı?” tartışmaları yapıldı. Son on yılların deneyimlerinden çıkarılan derslerden, Defend Kürdistan'ın gelecekte dayanışma çalışmasını yapılandırmak için Almanya çapında bir ağ olarak kurulması gerektiği önerildi. Yeni modelin yerel ve bölgesel yapılara geri getirilerek, pratikte nasıl görünebileceğinin tartışılmasına karar verildi. Bu kararın ardından somut ortak planlar görüşülerek gelecek projeler sunuldu. Bununla bağlantılı olarak, bölgesel ağlar da kurulduktan sonra iki günlük konferans sona erdi.

Jîna Amînî için

Konferansın sonunda katılımcılar Tahran’da ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Jîna Amînî’nin fotoğraflarını açarak, Rojhilat (Doğu Kürdistan) ve İran'da rejime karşı direnen kadın ve gençlerle dayanışma gösterdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.