Barzanilerin su vurgunu
Dosya Haberleri —
- Barzanilerin yolsuzlukları bugün tüm dünyanın diline düşmüş durumda. Milyar dolarlar ile oynayan Barzaniler, dört bir yanı suyla dolu olan Güney Kürdistan’da halka bir damla suyu bile çok görüyor.
MELTEM OKTAY/ALİ AMMAR
Güney Kürdistan’da özellikle uzun ve aşırı sıcaklıklar ile geçen yaz su krizi halk için bir yaz klasiğine dönüştü. Her yaz susuz kalan halk, sokaklara dökülüyor, en temel ihtiyacı olan su için eylem yapıyor. Barzaniler ise su sorunu üzerinden hem kendi ceplerini dolduruyor hem halkı tali gündemler ile oyalıyor hem de yandaşlarını besliyor. Bu çark nasıl dönüyor gelin hep birlikte bakalım.
Kürdistan bölgesinde su krizi
Kürdistan Bölgesi, su ihtiyacını yağmur suları, dışarıdan bölgeye akan sular, su kuyuları ve bölge toprakları içerisinde bulunan su kaynaklarından karşılıyor. Su ihtiyacının yüzde 40’ı bölge sularından, yüzde 60’ı da İran ve Türkiye üzerinden akan nehirlerden sağlanıyor. Bu yüzden de İran ve Türk devletinin barajlarını doldurmak için suları kesmesi, bölge için ciddi bir su tehlikesi barındırıyor. Suların kesilmesi ile birlikte Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde büyük bir su krizi yaşanması bekleniyor. Hal böyle iken, Kürdistan Bölgesi ve Irak yönetimlerinden bu konuda henüz gerekli adımlar atılmadı.
Kürdistan Bölgesel yönetiminin sınırları içerisinde üç önemli baraj yer alıyor. Dukan, Darbandikan ve Duhok barajları. Bu üç barajın toplam su depolama kapasitesi 9.85 milyar metreküp. Bunun haricinde Duhok’da birçok küçük baraj var. Bu barajların toplam su depolama kapasitesi ise 1.505 milyar metreküp. Söz konusu bu küçük barajlarla yaklaşık 850 hektar alan sulanabilir. Birçok baraj projesinin gerçekleştirilmeye başlandığı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde ulaşılması hedeflenen depolanacak su kapasitesi 38.000 milyon metreküp.
Barajlardaki su halka verilmiyor
Güney Kürdistan’ın özellikle üç önemli büyük barajı tatlı su ile dolu olmasına rağmen halka su verilmiyor. Her yaz su krizi halk için adeta bir işkenceye dönüyor. Barzaniler için ise büyük bir rant kapısına dönüşüyor. Dolu olan barajlardan Güney Kürdistan halkına su haftada sadece bir gün ya da iki gün veriliyor. Verilen su ise bilinçli olarak arıtılmadığı için halk bu suyu ne içebiliyor ne de yemeğini bu suyla yapabiliyor. Haftada bir ya da iki gün verilen su halkın ihtiyaçlarını karşılamaya dahi yetmiyor. Susuz kalan halk mecburen tankerlerle su satın almak zorunda kalıyor. Ya da halk, evlerinin üzerine kurdukları su depoları ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.