Bastia Mahkemesi Korsikacayı yasakladı

Toplum/Yaşam Haberleri —

2022'de yapılan bir ankete göre Korsika halkının yüzde 71'i özerkliği destekliyor. - Foto: AFP

2022'de yapılan bir ankete göre Korsika halkının yüzde 71'i özerkliği destekliyor. - Foto: AFP

  • Fransa’ya bağlı 350 bin nüfuslu Korsika Adası’nda, Korsikacanın resmi olarak kullanımı yasaklandı. Fransa’da bir mahkeme, ülkedeki tek resmi dilin Fransızca olduğu ve Korsika dilinin kullanılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Fransa'da Bastia Mahkemesi, Korsika parlamentosunda Korsika dilinin kullanılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Bastia Mahkemesi’nin kararında bir kamu dairesinde konuşulabilecek tek dilin Fransızca olduğuna hükmedildi. Kararda, "Korsika halkının varlığını" etkili şekilde tesis eden yerel kuralların da anayasaya aykırı olduğu ifade edildi.

Korsika’da tepkiyle karşılanan karar, Fransa merkezi yönetiminin adadaki en yüksek temsilcisi olan Korsika Valisi tarafından yargı konusu haline getirilmişti. Korsika dilinin yasaklanması kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yerel siyasetçilerle daha fazla özerklik için görüşmeler yaptığı bir dönemde geldi.

Korsika Meclisi: Kararı kabul etmiyoruz

Korsika Meclis Başkanı Marie-Antoinette Maupertuis ve Yönetici Konsey Başkanı Gilles Simeoni, "Karar, Korsikalı vekilleri görüşmeler sırasında ana dillerini konuşma hakkından mahrum kılıyor. Bizim için bu gidişatı kabul etmek düşünülemez" dedi.

France24’ün haberine göre Simeoni, ayrıca Korsika dilinin yaşaması ve gelişmesi için Fransızcayla birlikte resmi dil statüsüne alınması gerektiği belirtildi.

Karar utanç verici

Bağımsızlık yanlısı Core in Fronte partisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada kararı 'utanç verici' olarak tanımladı. Korsika Ulusu Partisi lideri Jean-Christophe Angelini ise kararın kendilerince bir "aşağılama" olduğunu belirtirken, "haksızlık ve rezillik" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron geçen ay yaptığı açıklamada, Korsika'nın yasal statüsünde yapılacak reformlar konusunda bir tabusunun olmadığını belirtmiş, ancak Korsika adasının Fransa'nın bir parçası olarak kalacağını ifade etmişti.

Yüzde 71'i özerklik istiyor

UNESCO, 150 bin kişinin konuştuğu Korsikacayı yok olma tehlikesindeki dillerden biri olarak görüyor. Fransa’nın 18 bölgesinden biri sayılan Korsika, 2018’den bu yana kısıtlı özerklik sağlayan ‘özel bölgesel bütünlük’ statüsüyle yönetiliyor. Ülkenin en yoksul bölgesi olan adanın yüzde 71’i özerklik talep ediyor. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.