Berlin Kürt Film Festivali başlıyor: 6 günde 50 film

Kültür/Sanat Haberleri —

12. Berlin Kürt Festivali

12. Berlin Kürt Festivali

  • 12. Berlin Kürt Festivali 13-19 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor. Bu yılki odak noktası Rojava olan festivalde, 50’ye yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi gösterilecek. 

Dünyanın dört bir yanından Kürt sinemacıların katılımıyla gerçekleşen, Kürt sinemasının tanınmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol oynanan “Berlin Kürt Film Festivali”, bu yıl “Rojava”ya odaklanıyor. Bu yıl 12. düzenlenen, 13-19 Ekim tarihleri arasında yapılacak festivalin gösterimleri Babylon Mitte, Moviemento ve FSK sinemalarında gerçekleşecek. Filmler online olarak da izlenebilecek. 

‘Komşular’ filmiyle açılış yapacak

Festivalin Focus programı kapsamında gösterime girecek filmler Rojava tarihinin çalkantılı dönemlerine ışık tutacak. Babylon Mitte’de gerçekleşecek olan açılış töreninde, Kürt yönetmen Mano Khalil imzalı “Nachbarn” (Komşular) filmi gösterilecek. 2021 yapımlı film, yönetmenin çocukluğunun geçtiği Rojava'da, Kürt bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. 

Focus programının bir diğer filmi olan ve yönetmenliğini Zeynê Akyol’un yaptığı “Rojek” (2022/Kanada) adlı belgesel, Rojava hapishanelerindeki DAİŞ üyelerinin itirafları üzerinden Rojava’daki terörün izini sürüyor. Filmin gösterimi Yönetmen Zeynê Akyol ve film ekibinin katılımı ile gerçekleşecek. Zeynê Akyol bu olağanüstü filmin yapım sürecine ilişkin bilgi ve deneyimlerini izleyicileriyle paylaşacak.

DAİŞ’e karşı kadın mücadelesi 

Focus programı kapsamında gösterilecek olan ve Derya Deniz’in yönetmenliği yaptığı 2021 yapımlı “Heza” ve 2018 yapımlı “Commander Arian” (İspanya/Yönetmen: Alba Sotorra) adlı belgeseller, iki farklı kadın komutanın DAİŞ’e karşı verdikleri amansız mücadeleyi ve kadın savaşçıların özgür yaşama bakış açılarına ışık tutuyor.

Almanya ve Güney Kürdistan ortak yapımı olan ve Peter Ott’un yönettiği 2016 yapımlı “Das Milan Protokoll”, Güney Kürdistan ve Rojava’da çekilen ilk Alman uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Yönetmen Peter Ott bu filmde, bölgedeki uluslararası çıkar oyunlarının arka planı hakkında farklı bir bakış açısı sunuyor.

Muhabir Dilovan’ın gözünden

Yönetmen Rêber Doski’nin 2016 yılında çektiği “Radio Kobanî” adlı belgesel film, Rojava'nın sınır kasabası Kobanê'deki savaşa odaklanıyor. Filmde Kürtlerin DAİŞ terörüne karşı sergilediği tarihi direniş ve bu savaşın Kobanê’de yarattığı yıkım, 20 yaşındaki muhabir Dilovan'ın gözünden aktarılıyor.

Rojavalı Yönetmen Shiar Abdi’nin yönettiği 2014 Suriye ve Almanya yapımı “The Road to Aleppo” (Halep'e Giden Yol) adlı uzun metrajlı film ise, annesini aramak için Almanya'dan Suriye'ye dönen bir Kürt kahramanın yaşadıklarına odaklanıyor.

‘Harmony’ ardından Gani Mirzo konseri

Bu yıl ki festivalde, Rojavalı müzisyen Gani Mirzo da ağırlanacak. Barselona'da yaşayan Mirzo “Harmony” adlı filminin gösteriminden sonra, savaş mağduru Rojavalı çocuklara yönelik verdiği müzik eğitimine ilişkin deneyimlerini paylaşacak. Mirzo, Rojava'daki mülteci kamplarındaki travmalı çocukların müzikle terapi edilmesi için verdiği mücadeleyi anlattığı “Harmony” adlı belgeselinin gösteriminin ardından bir de konser verecek.

Rojava’dan Ukrayna’ya göç

Focus programı kapsamında gösterilecek olan bir diğer önemli film, Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova'nın “This Rain Will Never Stop” (Bu Yağmur Hiç Durmayacak)  adlı belgesel olacak. Hesekê’de Kürt bir baba ve Ukraynalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen 20 yaşındaki Andriy Süleyman'ın hikayesini anlatan film, savaşın kısır döngüsü içinde Rojava’dan Ukrayna’ya geçmeye çalışan bir ailenin trajik hikayesine odaklanıyor. 

9 sanatçının Rojava sergisi

Ayrıca bu yılki festival programının bir parçası olarak Barış Seyitvan’ın küratörlüğünü yaptığı Binxet isimli zengin bir güncel sanat sergisi düzenlenecek. Bu etkinlik kapsamında, eserlerinde Rojava'yı ele alan dokuz sanatçı (Ahmad Nabaz, Havîn El-Sindî, Jacopo Gallico, Khadija Baker, Leyla Toprak, Maryam Ashrafi, Z.Sarah Koessler, Zehra Doğan, Wirya Budaghi) çalışmalarını izleyicilerine sunacak. Bu yıla özgü olarak festival programını klasik sinemanın ötesine taşıyacak olan sergi boyunca, çeşitli multimedya çalışmaları ve performans sanatları Babylon Kino Mitte'de sergilenecek.

Festivale ayrıca yazar Halim Yusuf da bir edebiyat okuması gerçekleştirecek.

Focus dışı filmler

Festival programında, Focus bölümü filmlerinin dışında, Kürtler ile ilgili dikkat çekici güncel filmler de yer alacak. Kurdwin Ayub'un Ulrich Seidl Filmproduktion ile birlikte çektiği ve dünya prömiyerini Berlinale'nin Karşılaşmalar bölümünde yapan “Sonne” (Güneş) adlı uzun metrajlı filmi, sosyal medya ve kendini keşfetme arasında sıkışmış gençleri konu alıyor.

Yine, Katalan yönetmen Anna Bofarull'un 2022 yapımlı "Sinjar" adlı filmi, DAİŞ terörünün hayatlarında yarattığı derin yıkımın ardından; kaderlerini çizmeye çalışan üç savaşçı kadının iç içe geçmiş hayat hikayelerine odaklanıyor.

Yönetmen Florian Hofmann, DFFB (Berlin Alman Film ve Televizyon Akademisi) mezuniyet filmi “Stille Post” (Sessiz Posta) ise savaş muhabirliği ve direniş bağlamında görüntülerin gücü ve manipülasyonu temasını işliyor.

Bu yıl küratörlüğünü sanatçı Leyla Toprak’ın yaptığı Deneysel Sinema programında da farklı görme biçimleri ve anlatı yollarıyla hem form hem de içerik olarak yenilikçi yaklaşımlar deneyen ve Kürtlerin yaşamını konu alan filmler yer alacak.

Ayrıca festival kapsamında, çevre antropoloğu Şermin Güven, Kürdistan’ın Fırat ve Dicle havzasındaki ekolojik sorunlar, siyasal şartlar ve yerel halkın direnç stratejileri hakkında detaylı bilgiler sunacağı bir konferans verecek. Bu konferansa ekolojik sorunlara değinen çeşitli kısa filmler eşlik edecek.

 

*****

 

Festival direktörü Roj Hajo

 

Kısa film yarışması çocuk filmleri

Kısa film yarışma programında özellikle Kürt sinemasından yeni ve genç yetenekler ağırlanacak. Kısa Film Yarışma Seçkisi, Kürdistan'ın tüm bölgelerinden ve diasporadan farklı tematik ve estetik perspektifler sunacak. Festival programında ayrıca her yıl olduğu gibi, çocuklara dönük Kürtçe çocuk filmleri gösterilecek.

Kürt sinemasında yeri büyük

Berlin Senatosu Avrupa ve Kültür Departmanı ve Goethe Enstitüsü tarafından desteklenen 12. Berlin Kürt Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini Kürt sinemacı Mehmet Aktaş yaparken, festival direktörlüğünü Roj Hajo üstleniyor. Bununla birlikte festival koordinatörlüğünü Lea Drescher ve Festivalin “Experimental” ve “Kids” bölümünün küratörlüğünü ise sanatçı Leyla Toprak gerçekleştiriyor. 

Her yıl bir parça odak noktası

Gazetemiz muhabirlerinden Hakan Türkmen’e konuşan festivalin organizatörü Roj Hajo, “Festivalimizle Kürdistan’ın kültürel zenginlikleri, üretimlerini, yaşamları ele almayı hedefliyoruz. Geçen sene Başûr, ondan önceki sene Bakur odak noktamızdı. Kürdistan odaklı gerçekleştirdiğimiz festivalde bu seneki odak noktamız Rojava. Gelecek yıl da Rojhilat odaklı bir film festivali yapmayı planlıyoruz” dedi. 

Her sene festivalin konseptini yenilediklerini belirterek, film gösterimlerinden sergi, konsere kadar bir dizi etkinlik düzenleneceğini kaydeden Hajou, “Festival filmleri 3 sinemada gösterilecek, gelemeyenler de online olarak filmleri izleyebilecek. Sistemimizi pandemi sürecinde kurduk” dedi. 

Hajou, “Festivalimiz sadece Kürtlerin değil Alman, İtalyan, Fransız birçok farklı halktan insanların da ilgi odağı. Gösterilecek filmler de yüzyıllardır Kürdistan’ın kimliksiz halklarının kültürünü, dilini tanıtmayı amaçlıyor. Devletsiz bir halkın 10 saniyelik görüntüsü bile birçok mesaj vermektedir” diye belirtti. 

Festivalde bir ilk

Bu yılki festivalle yeni, genç yönetmenleri desteklemeyi de hedeflediklerinin altını çizen Hajou, “Bu seneki festivalde bir ilk olarak yarışma bölümü de var. 12’den fazla kısa metrajlı film de gösterilecek ve ödüller verilecek” diye ekledi.

Festivale Kürdistan’ın dört parçası ile diasporada yaşayan yönetmenler ve oyuncuların da davetli olduğunu söyleyen Hajou, “Deneyimli ve genç yönetmen ve oyuncuları bir araya getirerek yeni projeler üretmelerine de vesile olmaya çalışıyoruz” diyerek, destek olanlara teşekkürlerini iletti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.