Berlin’de Enstitü için kollar sıvandı

Kültür/Sanat Haberleri —

Berlin Kürt Enstitüsü toplantısı

Berlin Kürt Enstitüsü toplantısı

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen Kürt aydınları Berlin Kürt Enstitüsü’nün yeniden açılması için kolları sıvadı.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya Kürt Enstitüsü tarafından Kurdistan Centrum’da organize edilen toplantıya, Beyazıt Taş, Erkan Demirtaş, Dılşat Simeni, Semira Abdullah, Kardo, Dr. Gundî, Murat Rojin, Gulgeş Deryaspi, Cemal Xinzor, Kazım Baba, Gıyasettin Sayan, Hüseyin Taşan, Ahmet Aktaş, Meral Şimşek’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar, şair ve siyasetçi katıldı.

Berlin’de Kürt Enstitüsü’nün yeniden açılması çalışmaları için 10 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Kürt Enstitüsü Berlin Temsilcisi Yazar Meral Şimşek, “2007 yıldında merkezi Berlin olan Kürt Enstitü’nün taşınması ardından dağılan ortak çalışmanın yeniden hayata geçmesi için bir an önce harekete geçeceğiz” dedi. “Kürt Enstitüsü’nün en yakın zamanda Berlin bürosunu açacağız. Bunun için somut çalışmalara başlayacağız” diyen Şimşek, “Bir hazırlık komitesini de bugünkü toplantımız neticesinde oluşturmuş olduk. Sonrasında da kongremize hazırlık yapıp çalışma planımızı resmi olarak duyuracağız. Hedeflerimiz arasında şubemizi açmak, Kürdoloji ve kültürel çalışmalarda somut adımlar atıp bir yandan da Kürt aydın ve yazarların ortak çalışma rotası oluşturmasına katkı sunmak var” diye ekledi.

Bir çıkış şart

Almanya Kürt Enstitüsü Temsilcisi Yazar Ahmet Aktaş ise Berlin’den Köln’e taşınan Enstitü’nün bir dönem Kürt dil kursları, seminer ve panellerle çalışmalarını sürdürse de son süreçlerde bu çalışmalarının zayıfladığını söyledi. Aktaş, “Almanya Kürt Enstitüsü olarak çalışmalarımızı aktifleştirmek, zenginleştirmek için hamlesel bir çıkış yapmayı uygun gördük. Bu nedenle Berlin’de temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Avrupa’da yaşayan Kürt aydınları bir araya getireceğimiz, Kürt dilinin zenginliğini anlatabileceğimiz konferanslar yapmayı da planlıyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.