Besta’da yangın ve ağaç kıyımı

  • Cudi, Heftanîn ve Metîna bölgelerinin ardından bu kez de Besta’da ağaç kıyımı ve yeni kalekol inşası başladı. 

 

 Şırnak ve Siirt kentleri arasında bulunan Besta bölgesinde askeri saldırılarla birlikte çıkartılan yangın yayılıyor. Girêgivara, Besta Hincê, Germav ve Kanîfeşkê noktalarında önceki gün çıkartılan yangın dün de Girê Helisyê, Girê Simgê ve Av Tehlê bölgelerine yayıldı. Yangına herhangi bir müdahalede bulunulmadı.

Şırnak'ta askeri saldırı bölgelerinde uzun bir süredir ağaç kıyımı yapılıyor. Kent merkezi kırsalında bulunan Cudi Dağı bölgesinde bugüne kadar on binlerce ağaç kesildi. Safine Tepesi'ne kadar uzanan ağaç kesiminin yapıldığı yerlerde ise şimdiye kadar 10'un üzerinden yeni kalekol inşa edildi. Ağaç kesiminin olmadığı yerlerde ise büyük orman yangınları yaşandı. Birçoğu asker ateşi sonucu çıkan yangınlar da binlerce ağacı küle çevirdi. Yaşanan orman yangınlarına müdahale ise genelde "güvenlik" gerekçesiyle engellendi. 

Sınır aşırı kıyım

 Ağaç kesimi Cudi Dağı bölgesiyle de sınırlı kalmadı ve Federe Kürdistan sınırındaki Uludere kırsalına kadar uzandı. Heftanîn ve Metîna bölgelerine götürülen korucuların eliyle on binlerce ağaç kesildi. KDP’nin onayıyla kesilen ağaçların birçoğu kamyonlarla farklı kentlerde satıldı. Kıyımın gündeme gelmesiyle birlikte söz konusu bölgelerde kesim bir süreliğine durduruldu. Ağaç kesimine katılan koruculara, “İkinci bir emre kadar yasak” denildiği öğrenildi. 

Kıyımın yeni adresi

Cudi, Heftanîn ve Metîna'nın ardından bu kez de Besta bölgesinde ağaç kesimi başladı. Şenoba Beldesi'nden getirilen korucuların, Şırnak Cezaevi'nin üst kısmında bulunan ve "Çala Nimêja” olarak bilinen alanda yaklaşık 15 gündür ağaç kesimi yaptığı öğrenildi. Şimdiye kadar kesilen binlerce ağaç ise kamyonlara yüklenerek bölgeden taşınıyor. Bölgede günde 200 ton civarında odunun taşındığı belirtildi. 

Kesimin yapıldığı yerlere de yeni kalekollar inşa ediliyor. Besta'ya giden bir yolda bulunan "güvenlik kulübesi"nin yerine kısa bir sürede yeni bir kalekol inşa edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.