Binlerce kişi Şengal'e statü istedi

Yurt Dışı Haberleri —

Şengal soykırımı protesto edildi

Şengal soykırımı protesto edildi

  • Avrupa’nın birçok ülkesinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te düzenlediği soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler andı, Şengal’in statüsünün tanınmasını istedi.

 

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e düzenlediği soykırım saldırılarının 7. yıldönümünde Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları Şengal’in özerk statüsü tanınmasını istedi.

DÜSSELDORF

YJK-E’nin organize ettiği eyleme Düsseldorf ve Köln kadın meclis ve bileşenleri, Demokratik Toplum Merkezi üyeleri katıldı. DGB Haus önünde buluşan eylemciler, “Kadın kırımına karşı kendi kaderini tayin hakkı, Şengal’e statü” yazılı pankartla yürüyüşe geçti,  Şengal’de yaşanan trajediyi anlatan fotoğraf ve dövizler taşındı. Cornaliusplatz’da yapılan mitingde konuşan TJK-E aktivisti Besime Konca, “Şengal’de yaşanan Kürt soykırımı ve kadın kırımıdır. Katledilen kadınlar alıkonulan kadınların trajedisine, acısına en iyi cevap özgürleşen Kürt kadın özgürleşen Kürt halkı ve Ortadoğu halklarıdır” dedi.

KIEL

Jîyana Jin öncülüğünde bir çadır eylemi düzenlendi. Eyleme Kürdistanlılar ve Almanlar katıldı.Yapılan açıklamada; DAİŞ saldırısında 7 binden fazla Êzîdî Kürdün kaçırıldığı, yüz binlercesinin göçe maruz bırakıldığı, en az 5 bine yakın insanın katledildiği hatırlatıldı.

KREFELD

Kentte katliamda yaşamını yitirenler anıldığı, soykırımın kınandığı eylem, Deniz Poyraz Kadın Komünü tarafından Neumarkt’ta düzenlendi. Eyleme Die Linke See Brucke üyeleri de katıldı. 

SAARBRÜCKEN

Şengal katliamının yıldönümü vesilesiyle yaşamını yitirenler anıldı. Yapılan açıklamada “Şengal katliamında açılan yaranın kapanmadığı, katliamda ihtimalleri bulunan Irak merkezi hükümeti ve KDP güçlerinin sorumlular hakkında soruşturma yürütmediği” belirtildi. Uluslararası çağrıda bulunan Kürdistanlılar, Şengal’da oluşturulan öz savunma güçlerine destek verilmesini ve ağır bedellerle gerçekleşen statünün bir an önce tanınmasını istedi.

BIELEFELD

Üç günlük eylemler dizisi ardından düzenlenen yürüyüşte Şengal’de şehit düşenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kürdistan Merkezi Bielefeld, Die Linke, JXK, SPD, Demokratik Güç Birliği Bielefeld, NAV-YEK ve SMJÊ adına konuşmaların yapıldığı eylem yürüyüş ile devam etti.

Bielefeld Belediye Binası önünde düzenlenen mitinge Nikolai-Kilisesi de beş dakika boyunca çan çalarak katıldı.

NÜRNBERG

Hallplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar "Şengal’i unutma" pankartı açtı. Yapılan konuşmalarda 2014 yılında Êzîdîlere yönelik fermanda binlerce insanın katledildiği, yüzbinlerin topraklarını terk ettiği, kadınların tecavüze uğradığı ve köle pazarlarında satıldığı hatırlatıldı.

GIESSEN

Berlinerplatz’da başlayan yürüyüşe Giessen ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Kent merkezinde iki farklı noktada TJK-E bildirisi okundu. Sık sık “Katil Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Kirchenplatz’daki miting ardından son buldu.

WESSEL

Çok sayıda Êzîdî kurumunun katılımıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Şengal’in statüsünün bir an önce kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Konya’da 7 Kürdün katledilmesinin DAİŞ zihniyeti ile aynı zihniyetin ve politikanın sonucu olduğu, bütün bu soykırım politikalarına karşı topyekün bir direniş sergilenmesi gerektiği belirtildi.

MANNHEİM

Kentte düzenlenen protesto eyleminde Şengal katliamında hayatını kaybedenler anıldı. Yapılan konuşmalarda günümüzde bazı Avrupa ülkelerinin Êzîdî katliamını soykırım olarak tanıdığı da dile geldi, ancak Şengal halkına yönelik soykırım tehditlerinin devam ettiği vurgulandı.

ESSEN

Willy-Brant-Platz’da düzenlenen eylemde Şengal’e statü talep edildi. Şehit Berivan Kadın Meclisi aktivistleri dövizler taşıdı ve bildiriler okudu. Eylem, “Bimre îxanet”, “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları ile sona erdi.

HANNOVER

HBF önünde bir araya gelen halk, katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Eylemde Demokratik Şengal Meclisi, Avrupa Êzîdî Koordinasyonu, PYD, SMÊJ, MLPD, Die Linke, Kobanê İnisiyatifi adına konuşmalar yapıldı.

FRANKFURT

Birçok kadın kurumunun ortak organize ettiği eylem Liebfrauenberg Meydanı’nda düzenlendi. Katliamı kınayan sloganların atıldığı eylemde Şengal katliamına dair fotoğraflar da sergilendi, katliamı ve Kürt halkına yönelik soykırımı anlatan konuşmalar yapıldı. Tüm kadınların, devrimci, demokrat kesimlerin ortak mücadele etmesinin önemine de vurgu yapılan eylemde öz savunmanın önemi de dile geldi.

DARMSTADT

DTKM’nin çağrısı ile Luisenplatz’da düzenlenen mitingde Şengal’de başta Êzîdî kadınlar olmak üzere çocuk, yaşlı demeden katledenler anıldı. Eylemde, katliama geçit veren KDP ve soykırımın devamcısı olan Türk devleti protesto edildi.

STUTTGART

TJK-E öncülüğünde Schlossplatz'ta bir araya gelen kadınlar, meydanda onlarca mum yakarak, katliamın vahşetine ilişkin fotoğraflar sergiledi. Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yapılan eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı.

DEN HAAG

TJK-E’nin Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde İngilizce, Hollandaca açıklamalar yapıldı ve dünyanın gözü önünde 3 Ağustos 2014’te DAİŞ ve destekleyicilerinin Şengal’e saldırdığı, binlerce Êzidî’nin katledildiği, kaçırıldığı, tecavüze uğradığı hatırlatıldı. Ayrıca Hewler-Bağdat anlaşmasının Êzidîler için tehdit oluşturduğu belirtildi.

LIEGE

NAV-BEL öncülüğünde 3 Ağustos Şengal katliamında yaşamını yitirenler bir kiliside düzenlenen anma etkinliğiyle anıldı. Belçika Parlamentosu’ndan milletvekili Marc Besenmaker, anmanın açılış konuşmasını yaparak  “Êzîdî toplumunun acılarını biraz da olsa anlamak için soykırımın tanınması için çalıştık.Bundan sonra da partimiz Kürt halkı için dayanışma içerisinde olacaktır” dedi.

NAV-BEL Eşbaşkanı Davut Keskin ise 3 Ağustos’un Kürt halkı için kara bir gün olduğunu ve bu tür fermanların bir kez daha yaşamaması için örgütlenmek gerektiğini belirtti.

Anmanın sonunda ise kilisenin papazı Şengal şehitlerine dua ederek, kapanış konuşmasını yaptı.

STOCKHOLM

Sergels Torgert Meydanı’nda düzenlenen eylemde Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarına dikkat çeken NCDK Stockholm Eşbaşkanı Menice Yıldırım, Türkiye’nin özel olarak Êzîdî Kürtlere yönelik kirli planlar yaptığını söyledi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te TJK-F’nin çağrısı ile Republique Meydanı’nda düzenlenen eylem ile Şengal katliamı protesto edildi. Êzîdî soykırımının tanınması ile ilgili döviz ve pankartların taşındığı eylemde konuşan CDK-F’den Murat Ceylan “Katliamı gerçekleştiren çeteleri de siyasi güçlerini de ve yerel işbirlikçilerini iyi biliyoruz. Efendisi diktatör Erdoğan ve işbirlikçisi KDP’yi unutmadık, bu zihniyet bugün Ankara’da, Konya’da ve gerilla alanlarında kendini gösteriyor” dedi.

TJK-F adına konuşan Berivan Fırat ise Êzîdî soykırımının resmi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. 

MARSİLYA

Vieux Port’da düzenlenen eylemde Êzîdî soykırımı anlatan ve DAİŞ saldırısı döneminde göç eden, katledilen ve esir alınan kadınlara ilişkin dövizler taşındı. Soykırımda hayatını kaybedenler için siren sesleri eşliğinde beş dakikalık saygı duruşu yapıldı. Arin Mirkan Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı, bildiriler dağıtıldı.

MONTPELLIER

Comedie Meydanı’nda Êzîdî soykırımı bir mitingle protesto edildi. Bildirilerin dağıtıldığı eylemde yapılan açıklamada, “Türk devleti ile KDP’lerin saldırıları halen devam ediyor. Şengal halkının  statüsünün tanınması şarttır. Bu statü Êzîdî halkını katliamlara karşı koruyacaktır” denildi.

RENNES

DTKM’de düzenlenen anmada Şengal’de yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmalarda KDP ihaneti hatırlatıldı ve Êzidî halkı için özerk statü istendi.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde Bahnhofplatz’da düzenlenen anmaya farklı halklardan insanlar katıldı. Saygı duruşu ardından mumlar yakıldı, gulbanglar okundu.

Yapılan konuşmalarda DAİŞ’in katliamcı zihniyetinin bugün de sürdüğüne dikkat çekildi, “Bizler Kürt halkı olarak faşizme karşı özsavunmamızı ortaya koymalıyız. Dün DAİŞ’e karşı Kürt halkının vermiş olduğu mücadele bugün AKP/MHP faşizmine karşı verilmektedir. Kürtler açısından bugün bulundukları her yer kendilerine uygulanmak istenen soykırım saldırılarına karşı direniş alanı olmalıdır” denildi.

Konuşmaların ardından yapılan oturma eyleminde sık sık “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlanı atıldı.

ST GALLEN

Şengal katliamının yıldönümünde düzenlenen eylemde Konya Meram’da 7 kişilik Kürt ailesinin katledilmesi de protesto edildi ve şunlar belirtildi:“Dün Şengal'de Êzîdî halkına yönelen DAİŞ saldırıları bugün Türkiye kentlerinde aynı konseptle Kürt halkına yönelmiştir. Bizler bulunduğumuz her yerde bu katliamlara karşı direnişle cevap olacağız.”

Öte yandan Basel kentinde ise Basler Münster manastırı ile Elisabethenkirche’de saat 11.00'de çanlar Şengal'de yaşanan katliamda yaşamını yitirenler için çalındı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.