Binlerce kişiye sıcak yemek

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

  • Amed'de deprem korkusu ile evlerine giremeyen on binlerce kişi, kurulan barınma merkezleri ve çadırlarda barınıyor. Dışarıda kalan yurttaş sayısı fazla olunca, tren istasyonu da vagonları ve gar binasının tamamını depremzedelere açtı.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amed’de tespit edilen Bin 110 hasarlı bina mühürlenirken, 44 bina orta hasarlı, 10 bin 977 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi. Riskli olduğu gerekçesiyle evlerine gidemeyenler, kentin birçok yerinde kurulan barınma merkezleri ve çadırlarda kalmaya devam ediyor. Sivil toplum örgüt merkezleri, düğün salonları, kamu kurumları, yurtlar, okullar, fabrikalar, Amedspor tesislerinde kurulan barınma merkezleri, depremden zarar gören ve dışarıda kalan yaklaşık on binlerce kişiye depremin ilk gününden bu yana sıcak yemek veriyor.

Bin 100 kişi tren istasyonuna sığındı

Barınma merkezleri yetersiz kalınca birçok depremzede tren istasyonundaki vagonlarda kalmaya başladı. İstasyon yetkilileri, ikinci günden itibaren binalarını, iki mescidi, yolcu kabul salonu, müdür ve müdür yardımcılarının odalarının halka açıldığını aktardı. Sayı fazla olunca depremzedeleri istasyonda bekleyen yolcu vagonlarına yerleştirildiklerini belirten yetkili, "İlk andan itibaren kapılarımızı açtık. Bin 100 kişi geldi ilk zamanda. Yerimiz kısıtlı olunca, 12 yolcu vagonunu da depremzedelere açtık. Tren ulaşımı deprem sonrası durdurulduğu için insanları burada misafir etmeye devam edeceğiz” dedi.

Günlerdir vagonlarda kalıyoruz

Deprem ardından Malatya'dan Amed’e gelen Ahmet Akıncı (78) ve eşi Zeynep Akıncı (75), tren istasyonuna sığınan yüzlerce kişiden biri. Evlerinin yıkıldığını ancak can kaybı yaşamadıklarını belirten Ahmet Akıncı, "İstasyon boş olunca buraya bizi yönlendirdiler. Günlerdir vagonlarda kalıyoruz. Nereye kadar burada kalırız bilemiyorum" diyerek yaşadıklarını anlattı. 

Yolcu vagonlarının sıcak olduğunu, kendilerine battaniye verildiğini kaydeden eşi Zeynep Akıncı da, kendilerine sahip çıkıldığını, günlük üç öğün sıcak yemek verildiğini söyledi. Çocuklarının Antalya ve Didim'de olduğu için şanslı olduklarını belirten Akıncı, “Deprem nedeniyle bir çocuğumun psikolojisi bozuldu. Diğer çocuklar da sürekli bizi arayarak teselli veriyorlar" dedi.

Hayırseverler de yardım ediyor

Koşuyolu Parkı'nda kurulan çadırlarda yemek dağıtımında görev alan Hakan Kaya da her kesimden depremzedelere yardımın yapıldığını söyledi. Sıcak yemeklerin sivil toplum örgütleri, belediyeler ve iş insanlarının sağladığını kaydeden Kaya, “İş insanları mesela ya buraya geliyorlar ya da yetkililerle görüşüyorlar. 'Kaç kişilik yemek lazım' diyerek yemeği üstleniyorlar. Yemek fabrikaları ya da lokantalarla anlaşarak, ücretini ödedikleri yemekleri araçlarla buraya gönderiyorlar. Yemek konusunda bir sıkıntı yok hiçbir yerde" şeklinde konuştu.

Isınma en büyük sorun

Dört yıl önce Suriye'den Amed'e geldiklerini belirten Hasina Beşir de çadırlarda kalanlardan. Gecekonduda kaldıklarını ve depremin ardından bir gece sokakta yattıklarını ifade eden Beşir, şunları söyledi: "Evimizde yatmaya korktuk. Zaten gecekondu. Çadırların kurulduğunu duyunca geldik, çadır verdiler. Günde üç öğün yemek veriliyor. Battaniye verildi. Isınma sorunu oluyor. Çoğu çadırda ısıtıcı yok. Onun için dışarıda ateş yakıp ısınmaya çalışıyoruz. Ama verilen yardımlardan memnunuz, herkesten Allah razı olsun."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.