Bir adım dahi geri atmayacağız

Yurt Dışı Haberleri —

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus

  • KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, İsveç ve Finlandiya’nın Türk devletiyle anlaşmasına tepki göstererek “Kürtler bu anlaşmayı tanımayacak ve kabul etmeyecek. Her türlü hukuki yollara da başvuracaklar. Mücadelemizde bir adım dahi geri atmayacağız. Bütün Kürtleri gözaltına alsalar ya da tutuklasalar da mücadelemizi durduramayacaklar” dedi.

ERKAN GÜLBAHÇE

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmed Karamus, Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya üyelik yolunu açmak için Türk devletiyle yaptığı anlaşmaya tepki gösterdi.

“Erdoğan’a boyun eğmedik” diyen İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye tepki gösteren KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, “Ann Linde’nin yaptığı açıklama gerçeklikten uzak, demagojiden ibarettir” dedi. Karamus, “Dört parça Kürdistan’daki halkımızın mücadelesine karşı alınmış bu kararı tanımıyoruz. Eylem ve etkinliklerde, çalışma ve mücadelemizde bir adım dahi geri atmayacağız” diye konuştu. 

Perde arkasını bilmiyoruz 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gözetiminde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan anlaşma ile Kürtlere büyük haksızlık yapıldığının altını çizen Karamus, “Varılan anlaşma Kürt halkının mücadelesini sekteye uğratma ve karşı çalışma yürütmenin dışında bir şey içermiyor” tespitini yaptı. Anlaşmanın perde arkasının bilinmediğinin de altını çizen Karamus, “Neler konuşulduğunu ve halka açıklanmayan bölümlerde ne tür bir anlaşmaya varıldığını bilmiyoruz. Amerika, NATO, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye ne tür sözler verdiği konusunda pek bir şey bilmiyoruz” diye de ekledi. 

Amaç mücadeleyi engelleme 
Kamuoyuna yansıyan bölümüyle Türkiye’nin tüm taleplerinin kabul edildiğinin görüldüğünü vurgulayan Karamus, “Bu da Kürtler açısından İsveç demokrasisine beslenen umutlara büyük darbe vurmuştur. İsveç devletinin bu anlaşma için ortaya attığı argümanlar tutarlı değil. İmzalanan anlaşma Kürt mücadelesine, Kürt kurumlarına, Kürt siyasi çevrelerine karşı çemberi daraltmak ve siyasi faaliyetlerini engellemeye yöneliktir” ifadelerini kullandı. 

Tavizlerin hepsi Kürtlerin aleyhine
KNK Eşbaşkanı Karamus, yapılan anlaşmayla Kürtler aleyhine verilen tavizleri şöyle sıraladı:
* Rojava’ya yardım duracak: Erdoğan’ın amacı YPG, YPJ, PYD ve DSG güçlerini terörize etmek  ve yasal statülerini ortadan kaldırmaya yönelik. Erdoğan bu isteğini varılan anlaşma ile İsveç devletine kabul ettirmiştir. Türkiye’nin en büyük amacı Rojava Kürdistanı’na yapılacak yardımları durdurmak. İsveç bu anlaşma ile Rojava’ya yapılacak yardımlar durdurmayı taahhüt etmiştir.
* Yeni işgaller meşrulaştırılacak: Türkiye’nin daha önce işgal ettiği Efrîn, Serêkaniyê gibi diğer bölgelerin işgal edilmesi için NATO öncülüğünde yeşil ışık yakılması sağlanmıştır. Bu anlaşma Türkiye’nin Rojava’da yeni yerleri işgal etmesini meşrulaştırmıştır. Türkiye’yi bu konuda cesaretlendirmiştir.

Linde demagoji yapıyor
Karamus, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin “Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız, Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" açıklamasına da tepki göstererek, “Sözleri gerçeklikten uzak ve demagojiden ibaret. Ahlaksızca yapılan bir açıklamadır” dedi. 

İsveç kamuoyu da tepkili 
Kürtlere karşı Türkiye ile yapılan işbirliğe İsveç halkı ile muhalefeti ve hatta iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’den de ciddi tepkiler olduğuna dikkat çeken Karamus, “Ann Linde’nin açıklaması İsveç ve Kürt halkının yükselen tepkisini dindirmeye ve manipüle etmeye yönelik bir açıklamadır” diye konuştu. 

Yeni yasayla terörize edecekler
İsveç’te ‘Terörle Mücadele Yasası’nın bugün (1 Temmuz) itibarıyla yürürlüğe gireceğine işaret eden Karamus, “Yeni yasa ile 36 yıl önce Palme cinayetinde olduğu gibi bugün de Kürtleri terörize edecekler. Nasıl ki o dönem Kürtlerin demokratik haklarını kısıtladılar, prestijini düşürdüler, mücadelelerini engellediler. Bugün de aynısını yapacaklar. Yasa, Palme cinayetinden daha radikal bir şekilde Kürtler üzerinde etkisini gösterecektir” uyarısında bulundu.  

Kürtler oturum alamayacak
“Bugün yürürlüğe girecek yasanın Kürt halkının mücadelesine, Kürt mültecilere ve Kürt siyasi çevrelerine büyük bir etkisi olacaktır. Bu şekilde Kürt mücadelesini terörize etmeye çalışıyorlar” diyen Karamus, yeni yasal düzenlemeyle Kürtlerin maruz kalacağı baskıları da şöyle sıraladı: 
* Yıllardır yüzlerce Kürt İsveç’te sığınma talebinde bulunmuş. Ancak bu insanlara oturma izni verilmiyor. Hatta cevap dahi verilmiyor. Bu anlaşmayla birlikte bunlara büyük ihtimalle oturma izni verilmeyecek, mağdur edilecekler.
* Yüzlerce insan bu yasadan dolayı çalışamayacak. 
* Bankada bir hesap açamayacak. 
* Evlerinde hapis bir şekilde yaşayacaklar. 
* Bir gün dahi İsveç sınırların dışına çıkamayacaklar. 
* İsveç gizli servisi tarafından baskı altında tutulan onlarca Kürt’ün dosyaları mevcut. Terörizm adı altında Kürt halkının mücadelesi engellenmeye çalışılıyor.

Erdoğan’la anlaşmak utançtır
“Erdoğan gibi bir diktatör ile imzalanan bu anlaşma İsveç için büyük bir utançtır. Bu anlaşmayı kesinlikle kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” diyen Karamus, yaklaşık 1,5 ay önce İsveç Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Meclis Başkanı ve 349 milletvekiline Türkiye’nin istemlerine karşı mektup göndererek talep ve beklentilerini aktardıklarını hatırlattı ve ekledi: “Umudumuz ve beklentimiz İsveç hükümetinin Türk devletinin istemlerine boyun eğmemesiydi. Ne yazık ki görüşme taleplerimize herhangi bir cevap vermediler. Açıkçası İsveç’in karakteristik yapısından dolayı Türkiye’nin istemlerine olumlu cevap vermeyeceğini düşünüyorduk. Ne yazık ki 36 yıl önce Kürtler ile ilgili alınan kararın tekrarı bugün yeniden alındı. Nasıl ki Palme cinayetinde Kürtlere karşı bir komplo gerçekleştirildiği, haksızlık yapıldı bugün de aynısı gerçekleştiriliyor.”

Anlaşmayı tanımıyoruz 
Varılan anlaşmaya karşı diplomatik, siyasal, hukuki her alanda buna karşı mücadele vereceklerinin altını çizen KNK Eşbaşkanı şöyle devam etti: “Dört parça Kürdistan’daki halkımızın mücadelesine karşı alınmış bu anlaşmayı tanımıyoruz ve sonuna kadar buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürtler, bu anlaşmaya karşı her türlü hukuki yollara başvuracak, eylem ve etkinliklerine devam edecek, diplomasi çalışmalarıyla bu haksızlığın giderilmesi için mücadele edecektir. Kürtler ellerinden ne geliyorsa hepsini yapacaktır. Eylem ve etkinliklerde, çalışma ve mücadelemizde bir adım dahi geri atmayacağız. Bütün Kürtleri gözaltına alsalar ya da tutuklasalar da mücadelemizi durduramayacaklar.” HABER MERKEZİ

Anlaşma Kürtlere düşmanlığın ilanı

PKK, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakması karşılığında Türkiye’yle anlaşma yapmasına sert tepki gösterdi. 
PKK Dış İlişkiler Komitesi, NATO’nun genişleme adımlarına Kürt kazanımlarını, değerlerini, özgürlüğünü ve mücadelesini pazarlık konusu etmesine tepki göstererek “Bu tek kelimeyle Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır” dedi. 

Kürtleri yenemeyecekler
NATO’nun 1985’ten bu yana Türk devletine her türden destek sağlamasına rağmen Kürt özgürlük mücadelesinin bugün tarihin zirvesine ulaştığına dikkat çeken Komite, “Dünyanın hiçbir gücü bu halkı yenemeyecektir” dedi.

Kürtlerin dostları var
Kürt halkının başta İsveç ve Finlandiya olmak üzere dünyanın dört bir yanında yüz milyonlarca dostu olduğunu hatırlatan Komite, “Faşist Türk devletiyle Kürt soykırımına yeşil ışık yakanlara karşı Kürtler, dostlarıyla birlikte barış ve demokrasi mücadelesini daha da yükseltecektir” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.