Bir ayda neler yaşandı?

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının üzerinden 1 ay geçti. 20 Mart ve 20 Nisan tarihleri arasında en az 29 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirirken, şiddet türleri de arttı. Erkeklerin çekilme kararını “zafer” edasıyla kutladığı bu süreçte kadınlar, gündemlerinde “itaat değil direniş” olduğu mesajını verdi. 

HABER MERKEZİ

Türk devletinin kadın düşmanı Erdoğan’ın kararıyla 20 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin üzerinden bir ay geçti. Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin 80’inci maddesine göre, fesih kararının yürürlüğe girmesi için Avrupa Konseyi’ne yapılan bildirimin üzerinden 3 ay geçmesi gerekiyor. Türkiye’nin Sözleşme’den çekilme kararının yürürlüğe gireceği tarih ise Temmuz olarak gösteriliyor.

Çekilme kararının ardında geçen bir aylık süreçte, Sözleşmeyi referans alan 6284 sayılı kanun hedef alındı, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü şiddet arttı. Aradan geçen bir aylık süreçte yaşananları Mezopotamya Ajansı’ndan Ceylan Şahinli ve Berna Kişin derledi. 

30 günde 29 kadın

Siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kadın kurumlarının açıkladığı aynı zamanda basından derlenen verilere göre, bir aylık süreçte en az 29 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi, yüzlercesi şiddette maruz bırakıldı. 
 
Danıştay’da davalar

Sözleşme’nin Meclis kararıyla kabul edilip yürürlüğe girdiği, iptalinin de ancak Meclis kararıyla olabileceğini belirten birçok parti, baro, kadın ve LGBTİ+ örgütü ile siyasi parti, fesih kararının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Kararın Anayasa’ya aykırı olduğu tartışılırken, AKP Sözleşme’ye dair yaptığı açıklamalarda kadınları hedef aldı. Süleyman Soylu, çekilme kararını desteklediğini ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye’de kadın cinayetlerinin arttığı söylemi, tamamen yalandır ve eldeki veriler tarafından desteklenmemektedir. “Soylu’nun ardından bu kez AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, daha sonra gündemden düşen “Ankara Mutabakatı”nı gündeme getirerek, İstanbul Sözleşmesi’nin gereksiz olduğunu iddia etti. 
 
Kadın kırımı inkar edildi

Çekilme kararına gelen tepkiler üzerine iktidardan bu sefer kadın katliamlarını inkar eden açıklamalar geldi. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, 31 Mart’ta yaptığı bir konuşmada kadın cinayetleri konusunda “O kadınları öldürenleri yetiştirenler de kadınlar. Hiç mi kadınların payı yok bu şiddette?” diyerek, kadınları suçladı. Bu açıklamaları takiben 18 Nisan’da Türk İçişleri Bakanlığı, polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinde son 15 yılda yaşanan “kasten öldürme” olaylarına dair verileri paylaştı. Ülkede her gün en az 3 kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiği bir süreçte kadın cinayetlerinde düşüşün yaşandığı savunulan tabloda, “erkek ölümleri” verileri de paylaşılarak, karşı algı yaratılmak istendi.
 
Online şiddet arttı

Çekilme kararını destekleyen ve kadınları hedef alan iktidarın açıklamalarının ardından sosyal medya üzerinden paylaşılan videolarla şiddet söylemleri arttı. Çekilme kararının ardından Sözleşme’yi hedef alan bir kesim, Twitter üzerinden “Morardınız mı” etiketi açarak kadınların katledilmesi ve şiddete uğraması üzerinden “ironi” yaptı.

Hemen ardından sosyal medya da birçok kadın, “tecavüz” tehditlerine maruz kaldı. Sosyal medyada #12Nisan etiketiyle kadınların tecavüze uğramasını, katledilmesini teşvik eden paylaşımlar infial uyandırdı. 12 Nisan’ı “Dünya Tecavüz Günü” ilan ederek kadınların tecavüze uğramasını, katledilmesini teşvik eden paylaşımlar yapıldı. 
 
‘Vazgeçmiyoruz’ diyenlere baskın

Tüm bunlara karşı “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar ise gözaltına alındı. Çekilme kararının verildiği gün açıklama yapan Kadın Meclisleri üyesi 2 kadın, Ankara’da gözaltına alındı. 5 Nisan’da Amed ve Wan’da yapılması planlanan “İstanbul Sözleşmesi” yürüyüş programları açıklandıktan iki gün sonra Amed’de Rosa Kadın Derneği’ne operasyon düzenlendi ve aralarında TJA üyesi kadınların da olduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınan 26 kadından 11’i tutuklandı. 
İstanbul başta olmak üzere birçok sözleşme için sokağa inen kadınlar, polis ablukasına alındı, açıklama yapmaları engellendi, gözaltına alındı. 
 
Failler cesaret aldı

Çekilme kararı şiddet faillerini cesaretlendirdi. Antalya’da 21 Mart günü infaz düzenlemesiyle birlikte serbest kalan Besat Doğan isimli erkek, tahliye edildikten sonra Rabia Doğan’ı öldürdü. Emniyet binasının önüne gelen failin arkadaşları, tezahüratlar eşliğinde cinayet zanlısını kutladı. Birçok şiddet faili erkek, avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerde, “İstanbul Sözleşmesi feshedildi, ben çıkabilecek miyim?” sorularını sormaya başladı.
 
Uluslararası tepkiler

Türkiye’nin bu kararı uluslararası kamuoyunda da tepki çekti. Avrupa Konseyi (AK) yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “kadınları şiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmama” çağrısı yapıldı. Yine AK’den 27 ülke, ortak açıklama yayımlayarak, Türk hükümetine fesih bildirimini geri çekme ve İstanbul Sözleşmesi’ne olan bağlılığını yenilemeye davet edildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.