Bir bidon su için…

Toplum/Yaşam Haberleri —

Edûla Îbrahîm

Edûla Îbrahîm

  • Türk devletinin Elok İstasyonu suyunu kesmesi Hesekê’deki yaşamı felç etti. Her sabah su doldurmak için uzun kuyruklarda bekleyen 60 yaşındaki Edûla Îbrahîm’in yaşadıkları, suyun savaş aracı haline getirilmesini gözler önüne seriyor.

Hesekê Kantonu’ndaki bir buçuk milyon kişi, Türk devletinin 2019 yılında Serêkaniyê’yi işgal etmesiyle birlikte su sorunu yaşamaya başladı. Hesekê’ye hayat veren Elok İstasyonu suyunun kesilmesi özellikle yaz mevsiminde zorlukları ikiye katlıyor.

Hesêke mahallelerindeki su depolarının önünde sıraya giren yurttaşların oluşturduğu gruplar, insanın dikkatini çekiyor. Bunlardan biri olan 60 yaşındaki kalp hastası Edûla Îbrahîm, her sabah sivil toplum örgütlerinin Mişêrfê Mahallesi’ne kurduğu su deposuna gitmek üzere evden ayrılıyor.

Güneşten korunmak için yüzünü kapatan Edula, ilerleyen yaşla birlikte gelişen hasta bedeniyle elindeki 25 litrelik bidonu doldurmak için ağır adımlarla 50 metreden fazla bir yolu yürüyerek su deposuna ulaşıyor.

Her sabah su almak zorunda

Terlemiş alnı ve kırışıklıklarla kaplı yüzüyle Edûla, su deposunun yanında diğer kadınlarla birlikte duruyor ve "Bu su bidonunu taşıyamasam da her sabah burada olmalıyım. Ancak bazen suyu bulamadığım zamanlarda oluyor" dedi.

Su bidonunu taşımak için gücü olmadığını söyleyen Edûle, “Bir su deposunun önünde durup bir bidon suyu bile doldurmak için bir güce ihtiyaç var. Gücü yetebilenler suyunu rahat doldurup taşıyabiliyorlar. Bu benim için çok zor ve bu durum bir ormanda sadece güçlülerin hüküm sürdüğü bir ortama benziyor” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar cep yakıyor

Yüksek fiyat nedeniyle su tankerlerinden su satın alamayacağını ifade eden Edûla, tanker sahiplerinin 5 varil su için 15 bin Suriye lirası istediğini belirterek, bu fiyatı ödeme imkanının olmadığını ekledi.

Bedeni suyu taşımayı kaldırmıyor

25 litre suyu alan ve bu sabahki dileklerinden birini yerine getiren Edûla’nın önünde şimdi başka bir görevi var; su bidonunu alması ve eve ulaştırması.

Ağrıyan sırtını düzeltmek ve bir adım daha atmak için elini beline koyan Edûla, ara ara sarsılıyor ve alnından terler akıyor.

ARAM EHMED - ANHA/HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.