Bir gün döner diye bekliyorlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kobanê ve Minbiç’te DAİŞ tarafından kaçırılan yakınlarını arayan Sabîha Mihemed ile Fatma Narî 7 yıldır bekliyor. Sabîha Mihemed, yaşadığı acıyı, “Kent kurtuldu, DAİŞ kovuldu ama yaralarımız hala iyileşmedi” diye tarif etti.

SÎBÎLIYA EL-ÎBRAHÎM/NÛJINHA

Görüntüleriyle korku yayan, geçtikleri her yeri yakıp, yağmalayıp, talan eden, insan kaçıran, ve ekranlarda insan öldürmekten çekmeyen DAİŞ’ın, Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’deki katliamları üzerinden yıllar geçse de hiçbir şey unutulmadı, unutulmuyor. İnsanlar hala kayıplarını arıyor. Özellikle kaçırılan çocuklarının, eşlerinin, kadınlarının akıbetini bilmeyenler için günü birlik katliamlar hala sürüyor. Yakınları ölüm mü, sağ mı hiç bilmeden yollarını gözleyen Minbiç ve Kobanê kentinde aileler, Kuzey-Doğu Suriye Mahkum Aileleri Komitesi oluşturarak yürek acılarına çare bulmayı amaçlıyor.

Sadece DAİŞ tarafından kaçırılan ve halen kayıtlarda “tutuklu” olarak geçenlerin akıbetlerini ortaya çıkarmak için çabalayan aileler, şimdiye kadar 220 kişinin akıbetine ulaşmış. Fakat hala akıbeti bilmeyen binlerce kişi var ve yakınları onları arıyor.

Birgün döner diye bekliyorum

50 yaşındaki Sabîha Mihemed’de onlardan biri. Sabîha Mihemed’in eşi, 2014 yılında DAİŞ tarafından kaçırılmış. Şu an 63 yaşında olduğunu belirttiği eşi Ramazan Xasman Ehmed’in kaçırıldığı günü, “mahşer günü” olarak tarif eden Mihemed, eşi, erkek kardeşleri, oğulları ve oturduğu mahalle sakini erkeklerin aynı gün kaçırıldığını, 50 gün sonra bütün erkeklerin geri döndüğünü ama eşinin dönmediğini belirtiyor.

DAİŞ tarafından tüm mal varlığına da el konulan Mihemed, eşinin kaçırılması üzerinden 7 yıl geçtiğini belirterek şöyle dedi: “Tek isteğim eşimin yaşayıp yaşamadığını öğrenmek. Minbiç Askeri Meclisi 2016 yılında Minbiç’i kurtarma operasyonuna başladığında eşimi bulabileceğimiz umudum canlanmıştı. Minbiç kurtarıldıktan sonra kente döndük. Bir gün geri döner diye eşimi bekliyorum. Kent kurtuldu, DAİŞ kovuldu ama yaralarımız hala iyileşmedi.” 

İkinci kez zehir içmek istemiyoruz

Minbiç’in kurtarılmasının ardından yaşananları birbir hatırladığını söyleyen Sabîha Mihemed, Türkiye’nin DAİŞ’i çok açık bir biçimde desteklediğini belirtti. Minbiç’in DAİŞ’ten temizlenmesini Türk devletinin hazmedemediğini dile getiren Mihemed, “Şimdi bizler ikinci kez zehir içmek istemiyoruz. Türkiye’nin bölgelerimize girmesininin çok büyük tehlike olduğu görülmeli. Sesimizi tüm dünya duymalı. Biz kayıp verdik, hala sevdiklerimizden haber alamıyoruz ve bunun başka ailelere de olmasını istemiyorum” diye konuştu.

Yağmaya karşı çıktı diye kaçırdılar

2014 yılında DAİŞ tarafından kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Yaser Şükrü Bakî’nin annesi 56 yaşındaki Fatima Narî, çocuğunun kentte DAİŞ tarafından başlatılan yağmaya karşı olduğu için kaçırıldığın kaydetti.

Fatma Narî, “Şehri çeteler kontrol ediyordu. Biz Kobanê’nin köylerindeydik. Minbiç halkına yönelik ihlal haberleri ile birlikte çeteler Kobanê’ye saldırdığında Türkiye’ye gittim. Çeteler Minbiç’e girmeden önce oğluma bir an önce gitmesini söyledim, ama aradan sadece bir gün geçti ve tutuklandığı haberi geldi. En büyük kızım o sırada yedi yaşındaydı ve en küçüğü sadece sekiz aylıktı. Tutuklandığını duyduğumda bölgeler arasındaki sınırla DAİŞ ve Türkiye kontrolünde ve hep açıktı, bunu kendi gözlerimizle gördük.” 

Hafızamdan silinmiyor

Fatma Narî, oğlunu ve yakınlarını bulmak için DAİŞ’in kontrolündeki Minbiç’e yeniden döndüğünde, kentin viraneye, sokakların insan pazarına dönüştürüldüğünü ve DAİŞ’in uygulamalarına karşı gelenlerin cenazelerinin sokaklarda teşhir edildiğine şahit olduğunu belirterek, o günlerin hafızasından silinmediğini dile getirdi.

Türkiye’yi topraklarımızda istemiyoruz

Katledilenler arasında çok sayıda akrabasının da bedenlerinin teşhir edildiğini ve çocuğunu da o bedenler içerisinde umutsuzca aradığını belirten Narî,  “Ne DAİŞ’i, ne Türkiye’yi ne de başka güçleri kendi topraklarımızda görmek istemiyoruz. Çocuklarımızı istiyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.