Bir kenti yeniden öykülerle kurmak

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül ve Ekim aylarında çevrimiçi olarak yapılıyor. Ayrıca Edebiyat Günleri öncesinde ”Şiir-Film” ve ”Hayal Edilen Şehir’’ başlığıyla iki atölye düzenlenecek.

Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül ve Ekim aylarında çevrimiçi olarak düzenlenecek. Edebiyat Günleri öncesinde ise “Şiir-Film” atölyesi ile Kürtçe şiirleri görsel dünyaya aktaran kısa videolar üretilecek ve “Hayal Edilen Şehir” atöyesinde de bir kenti öykülerle yeniden kurmanın yolları aranacak.

Bu yıl üçüncüsü düzenleniyor
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında yapılan Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde düzenlenecek. Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi) de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor.

Çok dilli ve çok sesli bir yaklaşım
Goethe Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Kültür için Alan projesi çerçevesinde desteklenen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, daha önce olduğu gibi bu yıl da edebiyata çok dilli ve çok sesli bir yaklaşımla, çeşitlilik içeren bir programla izleyicinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Bu yıl üçüncüsü yapılacak Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, ‘Edebiyat ve Kırılgan Gelecek’ başlığıyla çevrimiçi olarak düzenlenecek.“Edebiyat ve Kırılgan Gelecek” başlığında düzenlenen edebiyat günlerinin çevrimiçi açılış etkinliğinde, dünya genelinde gündemi belirleyen salgınla birlikte “sınır hatları belirginleşen, sinir uçları hassaslaşan” güncel meseleler edebiyatın içinden konuşulacak. Yakın geleceği görebilmenin daha güç olduğu şu dönemde görünmeyeni ve görünmeyeni görme çabasını odağına alan programın uluslararası ayağında edebiyatın Avrupa’nın mevcut politik ve toplumsal gündeminin nabzını nasıl tuttuğu sorusuna cevap aranacak.

Kürtçe şiirler görsel dünyada
Edebiyat Günleri kapsamında, Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesi ise Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşiyor. “Şiir-Film” başlığı altında Kürtçe şiirleri görsel dünyaya aktaran kısa videolar üretilirken, “Hayal Edilen Şehir” başlığı ile düzenlenen çevrimiçi Yaratıcı Yazı Atölyesi’nde katılımcılar, Pelin Buzluk eşliğinde bir kenti yeniden kurmanın yolunu öykülerle arayacak. Başvuru süreci 26 Haziran-10 Temmuz 2020 tarihlerinde devam edecek atölye 5 haftalık bir programdan oluşuyor.

Sözcüklerle inşa etme
“Hayal Edilen Şehir” başlığıyla yürütülecek atölyede öncelikle bir tür olarak öykü ele alınacak, sözlü edebiyatın parçası olan hikâyeden, yazılı edebiyatın parçası olan modern öyküye kat edilen yol tartışılacak. Atölye çıktısı olarak katılımcılara bu temalarda birer öykü yazmalarını, böylece mekân ve şehirle kurdukları ilişkiye yeni bir gözle bakmaları önerilecek. Dileyen katılımcılar şehir imgesi için yeni yaşam alanlarının açılışını, yitirilenlerin hayata döndürülüşünü kurgulayacaklar. Sözcüklerle kurulan bir atmosferde farklı bir zamanda aynı şehir kurulabilecek ya da tam olarak şimdinin içinde, mekânda düşsel yeni kapılar açılabilecek. Şehirle bağlantı kurmayı zorlaştıran her türlü kısıtlama göz önünde bulundurularak ev içlerinden meydanlara kadar “hayal ettiğim şehir” dediğimiz yer nasıldır, neresidir, öykü yazarak bu soruların da ardına düşülecek.

Detayları Eylül’de paylaşılacak
Üretim atölyelerinin sonuçlarının da yer alacağı 3. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri ana programının detayları Eylül 2020’de izleyicilerle paylaşılacak. Şiir okumaları, canlı yayınlar ve edebiyat eksenli yaratıcı videolarla Eylül-Ekim aylarında yapılacak Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin program detaylarına ilerleyen aylarda Lîs Yayınları ve Wêjegeh Amed’in sosyal medya adreslerinden ulaşılabilecek. 

KÜLTÜR SERVİSİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.