Bir konteyneri bile çok görüyorlar

Kadın Haberleri —

Saniye Yanbastı ve Medine Şahin

Saniye Yanbastı ve Medine Şahin

  • Mereş’teki Romanların depremde evleri yıkıldı, başvuru yapmalarına rağmen konteyner verilmedi 11 aydır çadırlarda yaşıyorlar. Medine Şahin felci olduğu için yürüyemezken, Saniye Yanbastı ise iki ayağında platinle dondurucu soğukta yaşam mücadelesi veriyor. Kadınların tek talebi ise kışı geçirebilecekleri bir konteyner.

Mereş merkezli depremlerin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen depremin yarattığı sorunlar hala çözülmedi. 12 bin 622 kişi yaşamını yitirdi, 15 bin 940 bina yıkıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları henüz tamamlanmazken, 19 bin 194 bina hakkında acil yıkım kararı verildi. Depremzedeler dondurucu kış soğuğunda barınma sorunu yaşıyor.

İl genelinde 51 noktada 23 bin 212 konteyner kuruldu. Depremzedelerin büyük bir bölümü konteyner kentlerde bir kısmı ise çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldı. Mereş’in merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Namık Kemal Mahallesi’nde kurdukları çadırda yaşayan Romanlar ise kışı çadırda karşılıyor. Çadırları ziyaret eden MA’dan Mahmut Altıntaş, Roman kadınların yaşadığı sorunları yerinde gördü.

 

 

Yakıt yok, yiyecek yok

Medine Şahin 75 yaşında, depremde yıkılan evi kendisine ait değil kiraymış. Felç geçirdiği için yürüyemiyor, tansiyon, şeker, akciğer ve kalp hastalıklarıyla mücadele ediyor.

11 aydır çadırda yaşadıklarını söyleyen Şahin, “Her şeyimizi kaybettik.  Bir oğlum sakat, ona konteyner verdiler, ancak bana vermediler. Oğlum iki kere evlendi, çocukları eşiyle anlaşamadığı için torunlarım benimle kalıyor. Ne odun var ne de yiyecek. Kışın çok soğuk oluyor, dayanamıyoruz çadırda. Odun yok, ocak yok, şeker yok hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Çalacak kapıları da yok

Geçici barınma ihtiyacını karşılamak için konteyner talebinde bulunan Şahin, “Temizlik yapamıyoruz, banyo yapamıyoruz. Yağmur yağdığında çadır su alıyor. Sel oldu sabaha kadar su içinde kaldık. Yardım alamadım. Hırsızlar tekerlekli sandalyemin aküsünü çaldı. Geldiler baktılar ama yenisini vermediler. Akciğerimden rahatsızım, şeker, tansiyon ve kalp hastasıyım. İlaçlarımı alamıyorum. İsteğim bir konteyner” şeklinde konuştu.

 

 

İki ayağında platinle soğuk çadırda

Başka bir depremzede olan Saniye Yanbastı da çadırda kalıyor. Başvuru yaptıkları halde kendilerine konteyner verilmemiş. 64 yaşındaki Yanbastı, “Durumumuz çok kötü, perişanız. Kar yağsa daha kötü olacağız. Kaymakamlığa, valiliğe her yere gittik, ancak konteyner verilmedi. Çadırda donuyoruz. İki ayağımda platin var. Yiyeceğimiz yok, banyo, tuvalet yok. Bize bir konteyner versinler en azından çadırdan çıkalım” sözleriyle yaşadıkları durumu anlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.