Bir okul 8 çocuk

Toplum/Yaşam Haberleri —

Fatima Al-Alî

Fatima Al-Alî

  • Til Temir ilçesinde bir okulda, 8 çocuğuyla birlikte barınmak zorunda kalan Fatima Al-Alî: “Çocuklarımızın okullarında göçmen hayatı yaşıyoruz. Çocuklarımızın geleceği tehlike altında. İşgalciler topraklarımızı terk etmeli.”

Hesekê Kantonu'na bağlı Til Temir, 4 yıldır Türk devletinin havadan ve karadan saldırılarına maruz kalıyor. Saldırılardan önce Til Temir ve köylerinde bulunan 128 okuldan sadece 76’sında eğitim veriliyor. 66 ilkokulda 4 bin 4 öğrenci, 9 ortaokulda 329 öğrenci ve bir lisede ise 121 öğrenci eğitim görüyor.

Türk devletinin işgali altındaki 16 okul ise askeri üs ve kışlaya dönüştürüldü. Bombardıman sonucu 13 okul yıkıldı, 23 okulda ise mülteciler barınıyor. Aileler çocuklarının eğitimi için 6 evi okula dönüştürdü.

Çocuklarıyla okulda yaşıyor

Serêkanîyê'nin Menacîr Köyü’nden göç etmek zorunda kalan Fatima Al-Alî, Til Temir’deki Welîd Al-Rîfiyê Okulu’nda 8 çocuğuyla birlikte yaşıyor. Türk devletinin işgaliyle birlikte eğitim sistemi ve sosyal hayatın bitme noktasına geldiğini belirten Fatima Al-Alî, “Türk işgali bizim ve çocuklarımızın için hayatı cehennem etti. Halk göç etmek zorunda kaldı. Çok sayıda kadın bu saldırıların kurbanı oldu. Çocuklarımızın okuduğu okullara yerleştik ve bu okullarda göçmen hayatı yaşıyoruz” dedi.

‘Burası bizim ülkemiz’

İşgalin sorumlusu olarak gördüğü Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösteren Fatima Al-Alî, şunları ifade etti:

“Erdoğan ‘ben bu halkı kurtarmaya geldim’ diyor ama ben kendisine şunu soruyorum; sen kimi ve neyi kurtarmaya geldin? Sana ‘gel bizi kurtar, yardım et’ diyen mi oldu? Suriye topraklarında kimin var? Annen mi burada yaşıyor, baban mı burada yaşıyor, burada evin mi var? Burası bizim ülkemiz. Kürt halkına saldırmaya gelirsen biz de sana karşı duruşumuzu ortaya koyarız. Özerk Yönetim ve güçlerimiz ülkeyi DAİŞ’e ve teröre karşı korumak için savaşıyor, siz kimi kurtarmaya geldiniz? Özgürleştirmediniz halkı, yerinden ettiniz.”

‘Çocukların psikolojileri bozuldu’

Yaklaşık 4 yıldır süren işgal ve saldırılar nedeniyle çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu vurgulayan Fatima Al-Alî, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) bölgeye gelerek çocukların yaşadıklarını görmesini istedi. Çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığını ve geleceklerinin tehlike altında olduğunu söyleyen Fatima Al-Alî, çocukların barınma sorununun çözülmesi ve psikolojik destek verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mültecilerin olduğu bölgelerdeki çocukların kamplara, köylere ve okullara yerleştirildiğine vurgu yapan Fatima Al-Alî,“İşgalcilerin topraklarımızı terk etmesi gerekiyor ki çocuklarımız okula dönebilsin” dedi.

SORGÜL ŞÊXO - JİNHA/HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.