Bir Sevda Destanı

Kültür/Sanat Haberleri —

Enver Enli

Enver Enli

  • Enver Enli’nin geçtiğimiz yıl Ceren Kültür Yayınları tarafından yayınlanan Bir Sevda Destanı adlı kitabının ilk okuma akşamı Mannheim’da yapıldı.

Okuma akşamı, Akın Demircioğlu’nun yönetimindeki Rapsodi Müzik Okulu’nda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Şubat ayında yapılması planlanan etkinlik Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ertelenmişti.

Yazar Mesut Ethem Kavallı’nın moderatörlüğünü yaptığı okuma etkinliği, Mannheim çevresinden çok sayıda edebiyat severin katılımıyla gerçekleşti. Ceylan Yayınları adına Mesut Duman’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, AVEG-KON, Frankfurt Soykırım Karşıtları Derneği temsilcileri, ve Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut etkinliğe katıldı. Kemanı ve güzel müzikleriyle Ali İnsan ve Akın Demircioğlu da etkinliğe renk kattı.

Yazılış öyküsü uzun

Açılış konuşmasını yapan Mesut Ethem Kavallı, Enver Enli’nin Bir Sevda Destanı’nın doğuş öyküsünü anlattı. Ardından söz alan yazar Enver Enli, kitabı Türkiye’de kaçak yaşadığı dönemlerde yazdığını belirterek, “Sınıf mücadelesinin en zorlu dönemlerinde yazdığım Bir Sevda Destanı’nın yazılış öyküsü kitabın kendisinden daha uzun” dedi.

 

 

Sevgiliye ulaşmamış mektup

Enli, dönemin baskıcı uygulamaları sonucunda sevdiği kadının yaşadıkları üzerinden başlayan kitabın öyküsünden kısaca alıntılar yaparak, kitabın aslında sevgiliye ulaşmamış bir mektup olduğunu söyledi. Sürecin nasıl geliştiğini kitabın notlar halindeki el yazmalarını nasıl muhafaza ettiğini ve ilk fırsatta kitap haline geldiğini anlattı. Neredeyse 20 yıllık sürecin zorlu geçtiğini ve Almanya’daki sürgün yaşamının getirmiş olduğu zorluklardan dolayı ancak yayın hayatına girdiği söyleyen Enver Enli, önümüzdeki yıl da bir kitap daha çıkarmaya hazırlandığını belirtti.

Halkların yanındayız

Programa verilen kısa bir aradan sonra ikinci bölümde, Ceren Kültür Yayınları’nın da bünyesinde bulunduğu, Ceylan Yayınları temsilcisi Mesut Duman yayınevi politikasını anlattı. Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut ise, kısa bir konuşma yaparak, “Ezilen ve soykırıma uğrayan bütün halkların yanındayız. Parlamentoda da bu çalışmaları yürütüyoruz. Ali İnsan ve Enver Enli yıllardır tanıyorum çalışmaları çok değerli” dedi.

Okumalar yapıldı

Ali İnsan ve Akın Demircioğlu’nun müzikleriyle güzelleştirdiği etkinlik, soru cevap  bölümüyle devam ederken, seyircilerden de kitaptan okumalar yaptı. Programın sonunda Enver Enli, Bir Sevda Destanı’ndan okumalar yaparken, Ali İnsan ve Akın Demircioğlu da kendisine gitarla eşlik etti. Enver Enli’nin kitaplarını da imzaladığı etkinlik, geç saate kadar sohbetlerle devam etti. Çoğunlukla Çukurova özlemini ve emekçilerin yaşamını anlatan politik aktivist Enver Enli, aynı zamanda Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) Yönetim Kurulu üyesi. MANNHEİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.