Bir tek nefes almaları suç değil!

Kadın Haberleri —

ZELAL BILGIN

ZELAL BILGIN

  • Aktivist Zelal Bilgin ile Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Songül Dağ Kapancı için iddianame hazırlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı neredeyse attıkları her adıma dair bir suç buldu! Gizli tanık ifadelerindeki akılları zorlayan iddialar ise cabası.

ŞEHRİBAN ASLAN

MA/AMED

 

Farklı tarihlerde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınıp tutuklanan aktivist Zelal Bilgin ve Songül Dağ Kapancı’ya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede çocuk istismarı ve kadına dönük şiddet ve tecavüze ilişkin basın açıklamaları suç sayılırken haklarında ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

 Amed’de 5 Nisan’da gözaltına alınan Tevgera Jinen Azad(TJA) aktivisti Zelal Bilgin ve 26 Nisan’da gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) geçmiş dönem Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Songül Dağ Kapancı hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İddianameye göre savcı, tutuklu bulunan Zelal Bilgin ve Songül Dağ için, “örgüt üyeliği” iddiasıyla ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

 Zelal Bilgin, 5 Nisan’da Amed’de düzenlenen ev baskınlarında 25 kadınla birlikte gözaltına alınmış “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanmıştı. Bilgin için, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Mayıs’ta yine “örgüte üye olma” iddiasıyla iddianame hazırladı.

 

TJA ‘gün’ yaparak toplantı gerçekleştiriyor!

Hazırlanan iddianamede “G11O55L44F47” adlı gizli tanık verdiği ifadede TJA’nın İran, Irak ve Suriye’de farklı isimlerle yapılanmaları olduğunu söyleyerek illegal göstermeye çalıştı. Ayrıca iddianamede şiddet gören kadınların TJA’ya başvurması illegal olarak görüldü. TJA’nın basın açıklamaları polis gözetiminde yapılırken iddianamede bunlar da illegal olarak gösterildi.

Gizli tanığın ifadelerinde, “TJA’lı kadınlar telefon üzerinden toplanacakları yeri kararlaştırırlar ve misafirliğe gidiliyormuş veya kadın günü gibi masumane sebeplerle herhangi birinin evinde toplanırlar” benzeri birçok asılsız iddianın yanı sıra tüm organizelerin de Zelal Bilgin tarafından yapıldığı öne sürülüyor.

 

Kadına ve çocuğa dönük şiddet kampanyası da suç!

Bir diğer gizli tanık “A53T61MCTS21SS92” ve Yasmin Yalçın adlı tanık ise TJA’nın başlattığı kampanyaların örgüt talimatıyla yaptığını ileri sürdü. Tanık Yasmin Yalçın, TJA’nın 2020 yılında kadına yönelik şiddet, fuhuş, çocuk tacizi, tecavüz, çevre duyarlılığı adı altında çözülmesi noktasında başlatılan “Em xwe diparêzin” kampanyasının örgüt talimatı ile halkı ayaklandırmaya dönük olduğunu iddia etti.

 İddianamede ayrıca kadına ve çocuğa yapılan şiddet ve istismara dönük katıldığı basın açıklamaları, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile ilgili basın açıklaması, tutuklanan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan ve TJA aktivisti Beritan Önen’e ilişkin yapılan açıklamalar suç sayıldı.

 Savcı hazırladığı iddianamede Zelal Bilgin’e “örgüt üyeliğinden” 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Zelal Bilgin’in daha önce Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan dosyası ile hazırlanan iddianame birleştirildi. Duruşma 8 Haziran’da (yarın) görülecek.

 

  • İddianamede yer alan bazı suçlar şunlar: İzinli olan miting ve etkinliklerde atılan sloganlar, söylenen şarkılar, HDP’nin ilçe kongresine katılma, taziyeye gitme, tutsakların sağlık durumuna ilişkin açıklama, 5 Haziran Katliamı’nı anma, işkenceye karşı protesto eylemine katılma! 

 

Şarkılar bile suç sayıldı

Kayapınar Belediyesi Meclis üyesi Songül Dağ Kapancı da 26 Nisan’da kent merkezinde yapılan eşzamanlı ev baskınlarında gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Songül Dağ  hakkında da “örgüte üye olma” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede, 6 ay boyunca telefonlarının dinlendiği ve teknik takibe alındığı belirtilerek, açlık grevlerine ilişkin gelen mesajlar ile izinli olan miting ve etkinliklerde tertip komitesinde yer alması suç sayıldı.

 Yine polis gözetimindeki basın açıklamaları, açıklamalarda atılan sloganlar, söylenen şarkılar, HDP’nin ilçe kongresine katılmak, taziyeye gitmek, tutsakların sağlık durumuna ilişkin açıklama, 5 Haziran Katliamı anma, işkenceye karşı protesto eylemi ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” açıklamasına katılmak da suç olarak görüldü. 

 

15 yıl hapis istemi

Songül Dağ, yöneltilen suçlamaları ve “G11O55L44F47” adlı gizli tanık beyanlarını kabul etmedi. Savcı elde edilen deliller sonucunda Songül Dağ’ın “örgüte üye olduğu” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istedi. 

İddianame Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ara duruşma 30 Temmuz’da, ilk duruşma ise 20 Eylül’de görülecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.