Bir tutsak yoğun bakımda

  • Şırnak T Tipi kapalı Cezaevi’nde mescide ayakkabılarıyla giren gardiyanlar, bun itiraz eden tutsaklara saldırdı; tutsak Mehmet Ali Çevik kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşları basan gardiyanların, tutsaklara saldırdı; 16 tutsak dövüldü.

Türk cezaevlerindeki sistematik baskı politikası devam ediyor. Tüm hakların gasp edildiği, infazların yakılmasından tedavi hakkının engellenerek ölüme terk edilmesine kadar var uygulamalar, bir yenisi eklendi. Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 16 tutsak, gardiyanların saldırısına uğradı. Tutsaklardan Mehmet Ali Çevik, Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Saldırıya maruz kalan diğer tutsakların kol ve bacaklarında kırıkların olduğunu aktaran yakınları, saldırının cezaevi müdürünün gözetiminde olduğunun altını çizdi.

Saldırıya dair bilgi veren aileler, tutukluların gardiyanların mescide ayakkabılarla girmesine tepki göstermesi üzerine saldırıya maruz kaldıklarını aktardı. Tutsak Mahsun Durak, yaşananları eşi Zeynep Durak’a anlattı. Saldırıların Cuma (22 Ekim) gününden bu yana sürdüğünü belirtti. Zeynep Durak, eşinin vücudunda morluklar ve burnunda çiziklerin olduğunu belirtti.

Mahsun Durak ile cezaevinde görüşen babası Mehmet Durak ise tutsakların sürekli tehditlere maruz kaldığını söyledi. Baba Durak, şunları anlattı: “İki gün önce koğuşları gardiyanlar tarafından basılmış ve üç siyasi koğuşun birleştirilmesi istenmiş. Tutsaklar bunu kabul etmemiş. Sonra gardiyanlar koğuşlara giderek, tutsakların yüzünü duvara döndürüp ‘sizi adam edeceğiz’ tehdidinde bulunmuş. Bütün koğuşlarda bu uygulamalar mevcut. Birçok tutsak darp edilmiş. Diğer koğuşlarda farklı muamelelerde de bulunmuşlar. Oğlumun birçok arkadaşı da feci şekilde darp edilmiş. Birçok tutsağın koğuşunu değiştirmişler.”

Durak, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Şırnak Barosu’nun cezaevinde incelemelerde bulunmasını istedi.  ŞIRNAK

 

Doktor tutsağı tehdit etti

Giresun Espiye Cezaevi’ndeki hasta tutsak Erdal Emeç’in sevk edildiği hekimce tehdit ve hakarete maruz kalmasına dair İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuran Meral Danış Beştaş, olayın incelenmesini istedi.

HDP Grup Başkanvekili, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Giresun Espiye Cezaevi’ndeki ihlalle ilgili Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuru yaptı. Başvurusunda, Giresun Espiye Cezaevi’ndeki hasta tutsak Erdal Emeç’in sevk edildiği hekim tarafından tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldığını ifade etti, konunun araştırılmasını talep etti.

9 yıldır cezaevinde

Meral Danış Beştaş’ın başvuru dilekçesinde, olayın detaylarına dair şu bilgiler yer aldı: “Erdal Emeç 37 yaşında, 9 yıldır cezaevinde. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Edirne F Tipi Cezaevi’ne daha sonra Tarsus Kapalı Cezaevi’ne oradan da Giresun’da bulunan Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledildi. 2,5 yıldır burada. Espiye L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hükümlü Erdal Emeç, 5 yıldır dizindeki lif yırtığı ve çapraz bağların kopması sonucu yürüyemiyor. Hastalığı ilerlemiş olup cezaevi idaresiyle yapılan görüşmeler sonucunda götürüldüğü Giresun Devlet Hastanesi’nde ortopedi doktoruna muayene olmuş, o da tomografi bölümüne havale etmiştir.

Kelepçeli çekmek istedi

Tomografi bölümünde çalışan doktor ise Emeç’i elleri kelepçeli bir şekilde dizinin tomografisini çekmek istedi. Tomografi çekiminin kelepçeli yapılmasına itiraz eden hasta mahpus doktor tarafından önce hakarete ardından da fiziki şiddete maruz kaldı. Jandarmanın dahi mahpusun kelepçelerini çıkarmayı önerdiği, ancak doktorun bunu da kabul etmediği, Erdal Emeç’e, ‘Yakında elime düşeceksin, seni parçalara ayıracağım. Ameliyat kâğıdın elimde, göreceksin seni lime lime edeceğim’ dediği yakınlarınca tarafıma aktarıldı.”

Tedavi edilmeden cezaevine getirilen Emeç’e cezaevi yönetimi ameliyat tarihinin gününü bildirmedi. Emeç, ailesine, ameliyat için aynı doktora götürüleceğini ve yakın zamanda götürüleceği hastanede kendisine neler yapılacağını bilmediğini ve bu yüzden endişeli olduğunu aktardı.

Ayrıca, yıllardır benzer hadiselerin Giresun Devlet Hastanesi hekimleri tarafından uygulandığını da iddia etti. Cezaevindeki revir doktorunun da acil hastaları hastaneye yıllarca sevk etmediğini aktaran Emeç, revir doktorunun mahpuslara ait özel bilgileri devlet hastanesi doktorları ile paylaştığını ve bu nedenle de hastanede kötü muamele gördüklerini de ifade etmiştir.

Başvurusunda “Erdal Emeç’in ailesi tarafından aktarılanların tedavi ve sağlığa erişim hakkı ihlali olduğu açıktır” diyen Meral Danış Beştaş, konunun araştırılmasını ve kendisine bilgi verilmesini talep etti: “Kişinin cezaevinde olması, tedavi olma hakkını engellemez. Bu asgari insan hakkıdır ve yaşam hakkı ile bütünen değerlendirilmesi gerekir. Alt Komisyon eliyle bir çalışma yürütülmesi, Espiye Cezaevi ile görüşme sağlanması ve Emeç’in muayenesinin tamamlanmamasında sorumluluğu bulunan hastane yetkilileri ile görüşülmesi elzemdir.”  BİA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.