Bizim olanı almaya geliyoruz

DEM Parti, Beytüşşebap mitingi

DEM Parti, Beytüşşebap mitingi

  • Geçtiğimiz yerel seçimlerde asker ve polis oylarının taşınmasıyla alınan Beytüşşebap ilçesinde aynı oyuna bu sene de başvurulmak isteniyor. Yüzlerce seçmenin taşındığı ilçede DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları Beybun Aslan ve Agit Yiğit “Halktan aldığımız destekle bizim olanı almaya geliyoruz” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / ŞIRNAK

DEM Parti, yerel seçime sayılı günler kala Kurdistan’ın birçok ilçe ve kent merkezinde büyük bir coşku ve heyecanla çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmanın yürütüldüğü kentlerden biri de Şırnak. Geçtiğimiz 2019 yerel seçimlerinde dışarıdan getirilen asker, polis ve korucu oyları ile seçimleri kazanan AKP, aynı sistemi bu seçimde de yürütmeyi amaçlıyor. Kent merkezinin yanı sıra Uludere ve Beytüşşebap ilçelerine de yüzlerce seçmen taşındı.

İlçeye 874 seçmen taşındı!

Şırnak’a 2016 ‘da kayyum atanmış, 2019’daki seçimlerde ise taşınan seçmen oylarıyla belediye AKP’ye geçmişti. Bu yıl yapılacak seçimler öncesinde ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) verilerine göre sadece Beytüşşebap ilçesine Ekim 2023’ten bu yana 874 seçmen taşındı. Karşıyaka ve Elki Mahallesi’ne kaydedilen seçmenlerin birçoğu ilçe dışından gelen kişilerden oluşuyor. Özellikle jandarma ve korucu olduğu tespit edilen taşımalı seçmenlerin bir kısmı ise yakın köylerden getirildi.

Tablo oyunbazları korkuttu!

2019’daki yerel seçimde Beytüşşebap ilçesinde AKP, 772 oy farkıyla belediye başkanlığını aldı. Elkê (Beytüşşebap) ilçesi geçmiş yıllardan bu yana Kürt siyasetinin kalelerinden biri. Şırnak merkezdeki politikalar burada da 2019’da devreye konuldu. AKP 2 bin 307 oyla belediyeyi kazanırken, HDP bin 535 oy aldı. 

Geçen yıl 14 Mayıs’ta gerçekleşen genel seçimlerde ilçe merkezi ve köylerde 49 sandık kurulurken, 11 bin 351 seçmenden 8 bin 602’si sandık başına gitti. 8 bin 408 oyun geçerli olduğu seçimlerde adı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil ve Sol Parti) 4 bin 373 (yüzde 50,03) oy, AKP ise 2 bin 338 (yüzde 26,75) oy aldı. İlçe merkezinde ise 4 bin 533 seçmeden 3 bin 385’i sandık başına gitti. İlçe merkezinde kurulan 15 sandıkta ise Yeşil Sol Parti’ye bin 877 oy, AKP’ye ise 668 oy çıktı.

 

DEM Parti Beytüşşebap Belediye Eşbaşkan adayları Agit Yiğit ve Beybun Aslan

 

Yeniden oy taşıma telaşı

2023’taki genel seçimlerin ardından ilçede yeniden oy taşıma politikası devreye konuldu. Genel seçimlerde DEM Parti’nin aldığı oy oranı karşısında ilçeye hem yakın köylerden hem de diğer illerden taşımalı seçmen getirildi. Asker, polis ve koruculardan oluşan bu seçmenler ise boş olan alanlara yerleştirildi. DEM Parti Beytüşşebap Belediye Eşbaşkan adayları Beybun Aslan ve Agit Yiğit, iktidarın aynı oyunlarla ilçede belediyeyi yeniden gasp etmek istediğini belirtti.

 

 

Heybetini dağlardan alan ilçe!

Kato ve Elkê dağı arasında yer alan ve zirvede bulunan ilçe, asırlardır Kürt halkına ev sahipliği yapıyor. Doğası, yaylaları, sisli dağları, yemyeşil vadisi ve sıcak insanlarıyla bilinen ilçede 90’lı yıllardan bu yana yürütülen savaş politikalarına karşı büyük bir mücadele veriliyor. Çatışmaların sık sık yaşandığı ilçede dört bir yana karakol ve kalekol kurulurken, nüfusu 5 bin olan ilçede en büyük sorun ise işsizlik. İlçede hem kültürel hem de sosyal anlamda bir faaliyet yürütülmezken, artan yoksulluk nedeniyle halk göç etmek zorunda kalıyor.

Topraklarını terk etmeyen Beytüşşebap halkı, bu seçimde iradesini korumakta kararlı görünüyor. Dağlarda büyüyen çocuklar olarak hem dağlarına hem de yaylalarına sahip çıkıp, herkesin unuttuğu topraklarına yaşamı yeniden getirmek isteyen yurttaşlar, bu seçimde de sandık başına gidecek. İlçedeki eşbaşkan adayları ise yapılan oyunlara karşı mücadele etmekte kararlı.

 

 

İrademizden vazgeçmeyeceğiz

Eşbaşkan adaylarından Beybun Aslan, “Halk yaklaşan seçim için çok heyecanlı. Gittiğimiz her kapıda insanlar bizlere ne kadar umutlu ve heyecanlı olduklarını anlatıyor. Geçen seçimde getirilen oylarla belediyenin alındığını herkes biliyor. İnsanlar bu seçimde de oyunların döndüğünün farkında, buna rağmen iradelerine sahip çıkacaklar. Bu seçimde tedbiri elden bırakmayacağız. Burası bizim topraklarımız, kendi topraklarımızda kendi irademizle yaşayacağız. O yüzden ne kayyumu ne de taşınan seçmenlerin oylarını kabul etmiyoruz. Sadece biz değil, halk da kabul etmiyor” dedi.

Burası bizim toprağımız

“Onlar istedikleri gibi seçmen taşısın, halk kendi iradesini yeniden sandığa yansıtacak” diyen Aslan, şöyle konuştu: “İlçede nüfus az ama buna rağmen sokağa çıktığımızda insanların gözlerindeki o kararlılığı görebiliyoruz. Halkın desteği ile sokak sokak çalışarak bizim olanı geri alacağımızı yineliyoruz. Burası bizim toprağımız, belediye de bizim irademiz. Ne topraklarımızdan ne de irademizden vazgeçeriz. 31 Mart’ta sandıklara gidip belediyemizi geri alacağız. Aldıktan sonra hem kültür hem sanat hem de kadın alanında çalışmalarımıza hızlıca başlayacağız.”

 

 

Tek bir hizmet yapılmadı

Halkın moralinin kendilerine de güç verdiğini söyleyen Eşbaşkan Adayı Agit Yiğit ise “Bu sefer oyunları tutmayacak. Bizler bizim olanı geri almakta kararlıyız. 5 yıldır burada insanlara tek biz hizmet yapılmadı. İlçede çok ciddi sorunlar var. İnsanlar kimi zaman günlerce geçimini sağlayamadan yaşamak zorunda kalıyor. Bizler bu sorunların da var olan taleplerin de farkındayız. Bu farkındalık ile halka hizmet etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Halkla beraber yöneteceğiz

Kültürel, sosyal ve ekonomik alanda projelerinin olduğunu anlatan Agit Yiğit, şunları dile getirdi: “İlk olarak ekonomik anlamda istihdam çalışmaları yürüteceğiz. Yaşanan bu göçün durması için çalışmalar yürütecek ve ilçeyi kalkındıracak hizmetler yapacağız. Yine hem kültürel hem de sanatsal anlamda değerlerimizi yansıtan çalışmalar yapacak, buna dair sanat evleri ve kurumları açacağız. Bunları da halkla beraber yapacağız. Belediyeyi halkla birlikte yöneteceğiz. Bizim kendimize de halkımıza da olan inancımız tamdır. Bunu yapabilecek gücümüz var.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.