Bu dava, bizim davamızdır

  • Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik 17 Haziran’da gerçekleştirilen ve partili çalışan Deniz Poyraz’ı katleden devlet elemanı tetikçi Onur Gencer hakkında açılan davanın ikinci duruşması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç saat gecikmeli başladı. HDP Eşbaşkanı Sancar, adaletin iktidar hükümranlığındaki yargıdan ve salonlardan çıkmayacağını beldiklerini belirterek, "Bu dava, bizim davamızdır" dedi.

Duruşma öncesinde adliye önünde konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, şunları söyledi: "17 Haziran'da Deniz Poyraz'ın kanı akıtıldı ama saldırının tek hedefi Deniz Poyraz değildi. Saldırı aynı zamanda HDP'ye'ydi. Saldırı aynı zamanda demokratik siyaseteydi, Türkiye'deki kadın ve demokrasi mücadelesine, barış mücadelesine yönelikti. Arkasında güçlü bir örgütlü plan vardı, sistemli bir cinayet hazırlanmıştı ve belki de onlarca kişinin katledilmesi hesaplanmıştı. Savcılık, emniyet, bakanlık bu sistemli cinayeti münferit bir cinayet gibi gösterdiler, ellerindeki gücü örgütlü kötülüğü örtbas etmek için kullandılar. Bu örgütlü kötülüğü ancak örgütlü iyilikle yenebiliriz.

Kimse korkmaz, yılmaz

Amaç korkutmak gözdağı vermek ama kimse korkmaz, kimse yılmaz. Bu tür saldırılarla yıldırmayı başaramayacaklar. Biliyoruz ki, karşımızda sistemli örgütlü bir kötülük düzeni, adaletsiz bir sitem var. Bu uygulamalara, bu sisteme, bu zihniyete ve iktidara karşı tek etkili yol, sistemli ve örgütlü mücadeledir. Kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek, adaletsizliğe karşı adalet mücadelesini büyütmek tek çıkar yoldur. Bu sistemden, iktidardan bu kanlı talancı düzenden kurtuluşun tek yolu birlikte mücadele etmektir. Yargı iktidarın elinde, muhalefeti susturmak, bastırmak demokrasi güçlerini sindirmek için bir sopa olarak kullanılıyıor. Elbette susarak beklersek adalet mahkeme salonlarında gerçekleşmeyecek. Susmuyoruz, örgütlü adaletsizliğe kaşrı örgütlü mücadeleyi, sistemli kötülüğe karşı en geniş dayanışmayı ve ortak mücadeleyi kurmaya devam ediyoruz. Bu sistem suçluları aklayan, hakikati karartan bütün mekanizmalarıyla demokrasi mücadelesini önüne dikilmektedir." 

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi salonun küçük olması nedeniyle mahkeme heyetiyle yapılan müzakere sonucunda salona 100 kişinin alınması kararlaştırıldı. Mahkeme başkanı, geçen duruşmada çekilip sosyal medyada yayımlanan görüntülere dair İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın res’en soruşturma başlattığını belirtti. Mahkeme başkanı, önce düzen ve disiplin sağlanması gerektiğini belirterek, “Arbede yaşanırsa duruşmaya ara verip, Şakran Kampüsü'nde duruşma yapmak zorunda kalabiliriz. Sağduyulu olalım. Salondaki birçok kişinin avukat olduğunu biliyorum. Biz genel yetkili mahkemeyiz” diyerek hem uyarı hem de tehditlerde bulundu.  

Hedef göstermesi sonucu

Mahkeme başkanının konuşmasının ardından taraf ve tanık yoklamalarına geçildi. Yoklamadan sonra katılma talepleri alındı. HDP Eşbaşkanı Sancar, katılma talebine ilişkin şunları söyledi: "Bu davaya katılma talebimiz vardır. Bu acı öncelikle bizim acımızdır, bu öfke öncelikle bizim öfkemizdir. Bu dava bizim davamızdır. Bizim yalnızca mala zarar verme, iş yeri dokunulmazlığı yönünden mağduriyetimiz olduğu tespiti yerinde değildir. Bu saldırı, siyasi iktidarın HDP'yi hedef göstermesinin sonucudur."

Müdahillik talepleri

Sancar'ın konuşmasının ardından İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Avukat Özlem Yılmaz, Çağdaş Hukukçular Derneği adına Avukat Erdoğan Akdoğdu, SYKP Eşbaşkanı Canan Yüce, Rosa Kadın Derneği adına avukat Berfin Polat, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, Yeşil Sol Parti adına İbrahim Akın, Devrimci İşçi Partisi adına avukat Şiar Rişvanoğlu, ESP adına avukat Doğukan Taşdan, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği adına Aryen Turan, Demokrasi İçin Hukukçular adına Zöhre Dalkıran, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, Şırnak Barosu adına Dilan Nas, Bursa Barosu adına avukat Cahit Kazak,  İstanbul Barosu adına Burcu Arslan, Trabzon Barosu adına Nihan Göktürk, davaya katılma talebinde bulundular. 

Katılma taleplerinin reddine 

Taleplerinin tamamlanmasının ardından savcı, katılma taleplerine dair görüş bildirdi. Savcı, Poyraz Ailesi'nin, HDP yetkilerinin ve vekillerinin katılma taleplerinin kabulüne diğer gerçek ve tüzel kişilerin olaydan doğrudan zarar görmediklerinden katılma taleplerinin reddini talep etti.  Savcının talebini değerlendiren Mahkemeye heyeti, Deniz Poyraz'ın annesi, babası, kardeşleri ve HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ile HDP il Eşbaşkanlarının katılma taleplerinin kabulüne, diğer kurumların ise "doğrudan olaydan zarar görmedikleri" gerekçesiyle katılma taleplerinin reddine karar verdi.  İZMİR

 

Katil Gencer’i makamda ağırladılar

Duruşmada söz alan Poyraz Ailesi avukatlarından Gurbet Uçar, ailenin yaşam öyküsünü anlattıktan sonra katil Gencer’in gözaltına alınma biçimine değinerek, şunları söyledi: “Bu gözaltına alma biçimi dahi yargılamadaki cezasızlık politikasının göstergesidir. Dosyada görüntüleri var. Makam odasında oturtulmuş. Fotoğraflarını çekmişler. Büyük bir konfor sağlandı kendisine. Bu konforun cezaevinde devam edip etmediğini bilmiyoruz. Emniyette kalma süreci 24 saat hiçbir delil toplanmadan cezaevine gönderildi. Etkili bir soruşturma yapılmadı. Katil katliamı tek başına gerçekleştirdiğini söylüyor ama ona kapıları açanları, konfor sunanların tespit edilip yargı önünde hesap sorulmasını istiyoruz.”  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.