Bu kez özgürlük yürüyüşü

Kadın Haberleri —

.

.

  • Êzîdî kadınlar, DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırımı sırasında zincirlenerek yürütüldükleri sokakta, özgürlük yürüyüşü yaptı. TAJÊ üyesi Fehîme Silêman, “Yeni acılar yaşamamak için kendimizi yönetmek istiyoruz” dedi.

ŞENGAL

Türkiye destekli DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırılarının üzerinden 7 yıl geçerken, Êzîdî kadınlar, soykırım sırasında zincirlenerek yürütüldükleri Suka Kevin’de buluştu. Yüzlerce Şengalli, ellerinde taşıdıkları fermanı yansıtan fotoğraflar, zincirler ve kara çarşaflarla fermana dikkat çekti. “Özerklik istiyoruz”, “Yaşasın Şengal Direnişi”, “Kahrolsun İhanet”, “Kadınların direnişi fermanların önünü alacak” sloganlarını atan Êzîdîler, Suka Kevin’den Şengal lüfleri (zikzakları) olarak bilinen mıntıkanın başına kadar yürüdü.

Sloganlar gözyaşlarına karıştı

Yerle bir olan Suka Kevin’de gerçekleşen yürüyüş sırasında ferman manzaraları ve sloganlarla anılar canlandı, kadınların sloganlarına gözyaşları karıştı. Taşınan pankartlarla 3 Ağustos 2014 tarihinde yaşananların dünya tarafından soykırım olarak tanınması istenirken, yeni saldırıların gerçekleşmemesi için Şengal Özerk Yönetimi’nin tanınması talep edildi.

Kendimizi yönetmek istiyoruz

Yürüyüşün ardından konuşan Tevgera Azadiya Jinên Êzîdî (TAJÊ) üyesi Fehîme Silêman, “3 Ağustos 2014 tarihinde binlerce Êzîdî kadın, bu sokaktan köleleştirilerek yürütüldü. Bu sokaktan başlayan soykırım yürüyüşünü, bugün özgürlük yürüyüşüne dönüştürmek istiyoruz” dedi. Özerkliklerini istediklerini, kendi kendilerini yönetmek istediklerini söyleyen Fehîme Silêman, “Çocuklarımızın, kızlarımızın, eşlerimizin acılarını gördük, yeni acılar yaşamamak için kendimizi yönetmek istiyoruz. Kendimizi savunmak için asayişimizi oluşturduk, askeri gücümüzü ve kadın örgütlülüğümüzü kurduk” dedi.

Açıklamasının sonunda ise DAİŞ saldırıları sırasında Şengal’e yardım elini uzatan herkese teşekkür ettiklerini belirten Fehîme Silêman, “Bizlere kucak açan, yardım eden tüm halkımıza şükran borçluyuz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmanın ardından yürüyüş sırasında kadınlar temsili zincirleri kırarak, kara çarşafları ateşe verdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.